KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Dünya Zeytin Günü’nde Zeytinyağı raf fiyatlarına sitem

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağının bazı market raflarında yüksek fiyatlara satılmasının suçlusunun üretici olmadığını tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatların niye bir kaç kat katlandığının

26 Kasım 2017 Saat: 17:03
Dünya Zeytin Günü’nde Zeytinyağı raf fiyatlarına sitem
Dünya Zeytin Günü’nde Zeytinyağı raf fiyatlarına sitem
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Köroğlu AVM

Dünya Zeytin Günü’nde Zeytinyağı raf fiyatlarına sitem

Alhat: “Böyle geldi ama böyle gitmeyecek”

Haber Merkezi

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağının bazı market raflarında yüksek fiyatlara satılmasının suçlusunun üretici olmadığını tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatların niye bir kaç kat katlandığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de sektöre küresel marka olma yolunda AR-GE desteklerini kapısına kadar açtıklarını söyledi. Daniş, “50 araştırma enstitümüzün tüm çalışanları, yarı zamanlarını özel sektörün emrinde geçirebilir. Bu 700 milyon liralık bir destektir” dedi. 

ÜRETİCİDEN TÜKECİYE ZEYTİNYAĞI 

25 Kasım Dünya Zeytin Günü, Akhisar’da Ticaret Borsası koordinasyonunda  kutlandı. 14 milyon zeytin ağacıyla Türkiye’deki tüm rakiplerini geride bırakan, zeytin ve zeytinyağı kalitesiyle en üst sıraya oturan Akhisar, küresel marka olmak için de ilk adımlarını attı. Önceki gün Zeytine Minnet Yürüyüşü ile başlayan kutlamalar kapsamında dün de “Üreticiden Tüketiciye Zeytinyağı” konulu panel düzenlendi. Ekonomist ve Televizyon Programcısı Cem Seymen yönetimindeki panele Gazeteci ve Yazar Vahap Munyar, Gurme Yazar Sahrap Soysal, Gazeteci Yazar ve program sunucuları Abdurrahman Yıldırım, Hande Berktan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatoş Karahasan ile Ayhan Sicimoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelistler Akhisar’ın bugüne kadar sektörde aldığı yol ile bundan sonra izleyeceği “markalı üretim” konusunda  görüşlerini paylaştı. 

SIRA ZEYTİNYAĞINDA

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Akhisar’ın tütün üretiminden zeytin üretimine geçtiğini, son 10 yılda ağaç sayısını 6 milyon artırarak 14 milyona çıkardığını söyledi. Alhat, “Bin 650 yaşında ağacına sahip olduğumuz gibi en genç zeytin ağaçlarına da sahibiz. Zeytin de büyük başarılar elde ettik. Bakanlığımız ile işbirliği yaparak sofralık zeytinde tuz oranını düşürerek tüketimi yılda 100 bin ton artırdık. Türkiye’deki neredeyse tüm sofralarda artık Akhisar zeytini tüketiliyor. Sıra zeytinyağında. Halkımızın bilinçlenmesi konusunda önemli yol aldık, medyanın gayretleri ile artık herkes zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğunu biliyor ancak tüketimi konusunda henüz istenilen noktaya gelemedik” dedi.

ZEYTİNYAĞININ TÜKETİCİYE ULAŞINCAYA KADAR FİYATI NİYE BU KADAR ARTIYOR?

Alhat tüketiminin artırılması için izlenecek yol haritasının da belli olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

 Eğer biz zeytini ihraç edeceksek, bunu markalı yapmak zorundayız. Ürünümüzü katma değere dönüştürmeliyiz. Bunun kesinlikle olması gerekiyor. İkinci olarak da Türkiye’de daha uygun fiyata zeytinyağı üretmek, satmak ve yemek istiyoruz. Çok değerli markalarımızın, tüketicinin alabileceği fiyatlarda zeytinyağını raflarda sergilemesini istiyoruz. Bu konu Akhisar’ın değil Ayvalık’ın, Aydın’ın tüm zeytin kentlerinin ortak sorumluluğudur. İşte bu yüzden de hepimiz birlik olmalıyız, bu işe çeki düzen vermeliyiz. Zeytinyağının çiftçiden alış fiyatının 14, 15 liranın üzerinde olmadığını hepimiz biliyoruz ve bir litre yağın markete gelinceye kadar maliyetine  binen kalemleride tahmin etmek zor değil. Raflarda gördüğümüz fahiş fiyatlar tületicileri rahatsız ettiği kadar üreticileride üzmektedir. Butik üretilmiş yağlar bir kenara ama çiftçiden 14 e alınan bir yağın 20 liranın üzerinde satılmasının  tüketimin azalmasına ve kullanılmış meşrubat şişelerinde zeytinyağı süsü verilmiş kontrolsüz satışların artmasına neden olduğunu düşünüyoruz. Bu böyle geldi ama böyle gitmeyecek, bu sorunlara karşı tüm üretici bölgelerin emekçileri birlikte mücadele etmelidir. 

VERİM ARTIŞI İÇİN BİRLEŞTİRME

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yarımcısı Mehmet Daniş de Türkiye’deki tüm yapısal sorunlara karşın zeytin ağaçları sayısını son 10 yılda ülke genelinde yüzde 70 oranında artırarak 190 milyona ulaştıklarını söyledi. Ağaç sayısına karşın sektör lideri İspanya’daki verimi henüz elde edemediklerini belirten Daniş, “Çünkü bölünmüş arazilerde üretim yapıyoruz. Bunları mülkiyet olarak birleştirme veya yönetim bazında birleştirme üzerinde hala çalışıyoruz” dedi. 

700 MİLYONLUK AR-GE DESTEĞİ

Türkiye’nin yarı kurak bir iklime sahip olduğunu bunun da iyi tarım uygulamalarını zaman zaman güçleştirdiğini ifade eden Daniş, zeytinyağının raflardaki fiyatlarından üreticinin refah payına ulaşamadığına da dikkat çekerek bunun için katma değerli ürünlere yönelmek gerektiğini ifade etti. Panelde gündeme getirilen Kamu Spotu için gerekli girişimlerde bulunacağını söyleyen Daniş, sektöre AR-GE desteği için de tüm kapıları açtıklarını söyledi. Daniş, “50 araştırma enstitümüz var, bunlar çok değerli çalışmalar yapıyor. Enstitülerimizi, tüm networkumuzu, AR-GE desteklerimizi, insan kaynağımızı özel sektöre açtık. Her enstitümüzde tüm arkadaşlarımız yarı zamanlarını özel sektörde geçirebilir. Özel sektörle birlikte AR-GE’ye bütün imkanlarımız sunduk ve bunun ekonomik değeri 700 milyon liradır” dedi.

MİLLETVEKİLİ ZEYTİNYAĞINA PRİM İSTEDİ

 AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber de Akhisar zeytin ve zeytinyağının bir çok uluslararası yarışmalarda ödül aldığını söyledi. Berber, zeytine prim konusunu gündeme getirerek, “Zeytinyağına prim verilirken onun hammaddesi zeytine vermemek olmaz” dedi.

TÜRKÜYÜ DEĞİŞTİRİN

Panelde Gurme Yazar Sahrap Soysal, “Zeytinyağlı Yiyemem Aman” türküsünün sözlerinin değiştirilmesini istedi. 1954 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından, İhsan Kaplayan’dan kaynak gösterilerek derlenmiş türkünün sözlerinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Soysal, “Böylece zeytinyağı tüketiminin artırılması üzerine çok güzel bir hamle olur. Türkünün sözleri Zeytinyağlı yerim aman, basma da fistan giyerim aman şeklinde düzenlenmeli” dedi.

ÖDÜLLÜ ZEYTİNYAĞLARI

Dünya Zeytin Günü kapsamında düzenlenen zeytinyağ yarışmasında dereceye giren firmalara da ödülleri verildi. 

KEYİFLİ ETKİNLİK

Öğrencilerden oluşan Zeytin Korosu’nun söylediği şarkılar ise güne damgasını vurdu. Akhisar Belediyesi Fuaye Salonu'nda zeytin ve zeytinyağı ile ilgili resim sergisinin de açıldığı etkinlikte halk oyunları gösterisine vatandaşlar da eşlik etti, Damat Halayı hep birlikte oynandı.

KATILANLAR

Dünya Zeytin Günü için Akhisar’daki Taş Ev’de düzenlenen kutlamalara Manisa Valisi Hakan Güvençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet  Daniş, AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber, Uğur Aydemir, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Garnizon Komutanı Hava Albay Mehmet Şahin, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Akhisarlı zeytin üreticileri ve borsa üyeleri katıldı.