Eğitimin Yaşı, Yeri ve Zamanı Olmaz
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak özellikle kış aylarında çiftçi eğitim toplantılarına ağırlık verdiklerini belirten İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek özellikle Ocak, Şubat ve Mart aylarında zeytin, tütün, bağ üretiminin yoğun olarak yapıldığı köy ve beldelerde çiftçi eğitim toplantıları düzenlendiğini söyledi.
İlçe Müdürü Şenyürek yaptığı açıklamada ; İlçe Müdürlüğümüzce düzenlenen toplantılarda; Zeytin Ağacında Budama, Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele, Meyvelerde Kalıntı Sorunu, Tahmin Erken Uyarı İstasyonlarından alınan verilerin Mücadelede Kullanımı ve Önemi, İlaçlama Teknikleri ve Kalibrasyonu, Tarla Faresi Mücadele Yöntemleri ile Toplu Mücadele, Bitkisel Ürünlerde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi hakkında yönetmelik, Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satılması ve diğer Zirai Mücadele Konularında üreticilerimize bilgiler verilmektedir. Açılan uzun süreli budama kursları ile başta zeytin üreticilerinin ihtiyacını karşılayacak sertifikalı budamacılar yetiştirilmektedir. İlçe merkezindeki çiftçilerimize yönelik düzenlediğimiz zeytin ağacı budama kursuna 88 üreticimiz katılmıştır. Zeytin ağacı budama kurslarına çiftçilerimizin ilgisi memnuniyet verici düzeydedir.
Çiftçilerimize; ayrıca hasat edilen ürünlerde pestisit kalıntısı sorunu yaşanmaması için; mücadele yapılacak ürün için ruhsatlı bitki koruma ürünü kullanılması, ilaçların tavsiye edilen dozda ve zamanında kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye kesinlikle uyulması gerektiği husunda ziraat mühendislerimizce uyarılarda bulunulurken Bitki Koruma Ürünlerinin Satışının Reçete ile yapıldığı belirtilerek üreticilerin kesinlikle reçetesiz ilaç almamaları konularında bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Ticari üretim yapan tüm üreticilerin bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapabilmeleri için İlçe Müdürlüğümüze başvurarak “BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ UYGULAMA BELGESİ” almaları gerektiği, bu belgeyi almayanların Zirai Mücadele uygulamaları yapmalarının yasak olduğu ayrıca ticari üretim yapan tüm üreticilerin İlçe Müdürlüğümüze müracaat ederek ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİ almaları gerektiği ve mücadele de kullandıkları tüm Bitki Koruma Ürünlerini ve Gübreleri bu deftere istenilen şekilde işlemeleri gerektiği konusunda bilgiler verilmektedir. Üreticilerin yaş sebze ve meyveleri gerek yurtiçi gerekse yurtdışına pazarlamaları sırasında sorunlarla karşılaşmamaları için Üretici Kayıt Defterini düzenli olarak işlemeleri gerektiği hususları anlatılmaktadır.
Müdürlüğümüzce çiftçilerimizin eğitimine, bilgi eksikliklerinin giderilmesine yönelik çalışmalara önem verilmektedir. Eğitimin yaşı, yeri ve zamanı olmaz sloganı ile teknik elemanlarımız köy odasında , kahvede, tarlada , bahçede çiftçimizi nerede bulursa, ziyaret ediyor, halini hatırını soruyor, bilgilendirme yapıyorlar. “dedi.