Emniyet’ten Elektrikli Bisiklet Kullanıcılarına Önemli Duyuru
Kullanımı son günlerde artan ve yaşı küçük çocukların gelişi güzel kullandıkları Ekobis olarak adlandırılan elektrikli bisiklet sahibi vatandaşların mağdur olmamaları için Manisa İle Emniyet Müdürlüğü yazılı bir basın duyurusu yaptı.
Manisa İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan duyuruda şunlara yer verildi; “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle;
Elektrikli motorlu çalışanlar için azami sürekli gücü 0,25 kw geçip 4 kw a kadar olan araçların motorlu bisiklet, 4kw nin üstü olan araçlarında motosiklet olarak tescil edilmesi gerekmektedir. Azami anma gücü 0,25 kw yi geçmeyen elektrikli bisikletler tescile tabi değildirler. Azami anma gücü 0,25 kw ve altındakiler bunu fatura aslı ile belgelendirme zorunluluğu vardır.
Bisiklet ve azami sürekli anma gücü 0,25 KW'ı geçmeyen elektrikli bisikletlerin tescil zorunluluğu yoktur, fakat koruyucu baslık ( kask) takma zorunluluğu vardır.
Tescil işlemi için ilgili Trafik kuruluşuna müracaat esnasında, aracın alındığı bayi tarafından verilmesi gereken; fatura aslı, uygunluk belgesi aslı, ötv ödeme belgesi aslı, bayi satış yetki belgesi ile ilgili sigorta şirketinden, zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılarak Şoförler odasından alınan 2 adet EK-1 ve motorlu araç tescil dosyası ile müracaatı gerekmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu 20/1 a-1 maddesinde, tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma tarihinden(fatura kesim tarihi) itibaren üç ay içinde tescil ettirme zorunluluğu bulunmaktadır.
Tescil edilen bu elektrikli bisikletlerin kullanıcıları 2918 sayılı Trafik kanununun sürücü belgelerini düzenleyen 36. Maddesine göre A-l Sınıfı sürücü belgesi sahibi olmaları zorunludur. A-2 Sınıfı sürücü belgesi olan vatandaşlarımızın A-l sınıfı sürücü belgesi almasına gerek yoktur.
A-l veya A-2 Sınıfı sürücü belgesi almak isteyen vatandaşlarımızın 17 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
ELEKTRİKLİ BİSİKLETLER İLE İGİLİ VATANDAŞLAR TARAFINDAN EN ÇOK SORULAN
SORULAR VE CEVAPLARI
SORU 1: KTY madde 31'de belirtilen evrakların asıllarının temin edilememesi durumunda ne yapmamız gerekir?
A- Fatura aslı bulunamaması durumunda;
CEVAP: Belgeyi veren kuruluşun bir yazı ile bildirdiği onaylı örnekleri kabul edilecektir.
B- Ötv ödeme belgesinin aslının bulunamaması durumunda;
CEVAP: Faturayı düzenlenen bayiye başvuru yapılarak GİB resmi internet sitesinden çıkartılıp kaşe ve imzalanmak sureti ile temin edilebilir.
C- Uygunluk belgesinin aslının bulunamaması durumunda;
CEVAP: Faturayı düzenleyen bayiye başvuru yapılarak, bayi aracın imal eden şirketle görüşmesi ile yenisi talep edilebilir.
SORU 2: KTK madde 20/la-l maddesinde belirtilen tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma tarihinden itibaren üç ay içinde tescil ettirme zorunluluğunun bulunması nedeni ile ekobislere tescil için müracaat esnasında cezai işlem yapılmasının nedeni nedir?
CEVAP: ilgili kanun maddesi tescile tabi olan tüm araçlar için uygulanmakta olup sadece ekobislere uygulanmamaktadır. Bu nedenle tescil için müracaat esnasında fatura tarihi üç ayı geçmiş ekobislere cezai işlem uygulanması ilgili kanun maddesi gereği zorunludur.
SORU 3: Araçların pedal sisteminden 0,25 kw altı veya üstü olup olmadığı tespit edilebilir mi?
CEVAP: Bahse konu araçların 0,25 kw alta veya üstü olup olmadığı fatura veya uygunluk belgesi üzerinden tespit edilebilmektedir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.