KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Esnaflar Ahilik Haftasında Bir Araya Geldi

Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi ve Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odalarının iş birliğiyle düzenlenen Ahilik Haftası Programı, geniş katılımla gerçekleştirildi.

9 Ekim 2024 Saat: 14:51
Esnaflar Ahilik Haftasında Bir Araya Geldi
Esnaflar Ahilik Haftasında Bir Araya Geldi
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Esnaflar Ahilik Haftasında Bir Araya Geldi

Akhisar Haberleri.com

Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi ve Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odalarının iş birliğiyle düzenlenen Ahilik Haftası Programı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Programa, ilçe protokolü, eğitimciler, esnaf odaları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Ahilik kültürünün değerlerini hatırlatmak ve yaşatmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Ahiliğin toplumsal hayatın her alanında adalet, dürüstlük ve paylaşımcılığı ön planda tutan bir gelenek olduğu vurgulandı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua edildi. Açılış konuşmaları sırasında, ahilik geleneğinin önemi ve toplumdaki rolü anlatıldı. Ahilikle ilgili şiirler okundu ve yılın çıraklarına ödüller verildi.

Manisa'da yılın çırağı seçilen Ahmet Ensar Bayraktar’a, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Kayserili ve Akhisar Mesleki Eğitim Müdürü Mükremin Karasu tarafından plaket ve para ödülü takdim edildi. Etkinlik sonunda Akhisar Belediyesi’nin katkılarıyla misafirlere pilav ikram edildi. Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi İsmail Şahin, “Ahi Evran’ın yıllar önce Anadolu topraklarında ektiği kardeşlik ve zanaatkarlık hareketi olan Ahilik Haftası dolayısıyla Esnaf odalarımızla beraber düzenlediğimiz programımıza hoş geldiniz. Bizi biz yapan değerlerimizden birisi de ahilik ahlakıdır. Bir çırağın hangi ilkelerle yetiştirileceğini, usta ve zanaatkar olunca hangi ilkelerle hareket edeceğine kadar hayatın her anını şekillendiren bir anlayıştır ahilik.

Mevlana gibi, Yunus Emre gibi, Ahi Evran gibi manevi önderlerimizi ve onların öğretilerini hayatımıza, gençlerimize öğretmek en az meslek öğretmek kadar görevimizdir. Bu tür programlar da bu amaca yöneliktir.

Bu programımıza katkı veren Akhisar Belediyemize, esnaf odalarımıza, başkanlarımıza ve katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.

Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ersöz, “Dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkâr, ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe tarihi bir role sahip değildir.

Ecdadın bize miras bıraktığı bu köklü kurumla iftihar ediyoruz. Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinelerimizden biridir.

Hoy şehrinde 1171 yılında doğan, çocukluğu Azerbaycan’da geçen, Hoca Ahmet Yesevi dergahında yetişen Ahi Evran ardından Anadolu’ya gelmiştir. Bir müddet Kayseri, Konya, Denizli’de yaşamış ve Kırşehir’de vefat etmiştir. Yaşadığı her şehirde derin izler bırakmış, onun ektiği tohumlar Anadolu’dan Balkanlara, büyük bir coğrafyada meyve vermiştir.

Gönül hazinelerimizin, insanlığın manevi şifası için günümüz fertleriyle buluşması için elimizden gelen bütün gayreti göstermemiz hepimizin üzerine bir borçtur.

Ahi Evran, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli gibi değerleri genç neslimize tanıtmak, meslek öğretmek kadar önemlidir.

Anadolu toprakları sadece kılıçla yurt edilmedi, asıl fetih gönüllerde gerçekleşti. Bu fetihin isimsiz kahramanları ahilerdir.

Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik, bu topraklarda ticaretin, sanatın, yardımlaşmanın bel kemiği olmuştur.

Ahi olabilmek için esnaf ve zanaatkar olabilmek için sadece bir meslek bilmek yetmez. Aynı zamanda iyi huylu ve güzel ahlaklı olmayı, işinde ve hayatında güvenilir olmayı, sözünü bilmeyi, sözünde durmayı, dostluğa önem vermeyi, alçakgönüllü olmayı, çırak ve kalfalarına iyi davranmayı ve korumayı, dedikodudan, gıybetten uzak durmayı, cömert olmayı, özü sözü bir, içi dışı bir olmayı gerektirir.

Konuşmamı şu güzel ahilik sözüyle bitiriyorum.

Her sabah Besmeleyle açılır dükkanımız. Hakka iman eder, Müslümandır şanımız.

Eğrisi varsa bizden, doğrusu elbet sizden; hilesi, hurdası yok, helalinden malımız.

Müşterimiz velinimet, yaranımız, yârimiz. Ziyadesi zarar verir; kanaat karımız.

Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum” dedi.