Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında iki büyük projeyi tamamlayarak öğrencilerine yurtdışı çalışmaların kapılarını aralayan Macide Ramiz Taşkınlar Fen Lisesi Almanya, Portekiz, Hırvatistan, Litvanya, Slovakya ülkelerinde buluna
FEN LİSESİ YABANCI ORTAKLARINI AĞIRLADI
Haber Merkezi
Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında iki büyük projeyi tamamlayarak öğrencilerine yurtdışı çalışmaların kapılarını aralayan Macide Ramiz Taşkınlar Fen Lisesi Almanya, Portekiz, Hırvatistan, Litvanya, Slovakya ülkelerinde bulunan ortak okullar ile dahil olduğu üçüncü projesi “PLANT HEALTH: BETTER PLANTS, BETTER PLANET” ( BİTKİ SAĞLIĞI: DAHA İYİ BİTKİLER, DAHA İYİ BİR GEZEGEN) başlıklı projenin ev sahipliği toplantısını Hırvatistan, Portekiz, Litvanya ve Portekiz’den ülkemize gelen 15 öğrenci ve 9 öğretmen olmak üzere toplam 24 proje çalışanı ile gerçekleştirdi.
2021 yılında başlayan projenin Türkiye toplantısı için yabancı ortaklar 22-26 Kasım tarihleri arasında Akhisar’da bulundular. Projenin hedefleri doğrultusunda okulda seminer, sunumlar ve çalıştaylar yapılmış; tarihi ve turistik gezilerle ülkemiz, tarihimiz ve kültürümüz tanıtılmıştır.
Her ülkenin farklı bir bitkiyi işleyeceği projenin Akhisar’daki ayağı “Zeytin bitkisi ve Sağlığı" ile “İklim Değişikliği” olarak belirlenmiştir.
Proje çalışmaları doğrultusunda, birinci gün İstanbul Kültür gezisi yapılmıştır.
İkinci gün; tanışma, okul-ilçe-ülke tanıtımları, ülkelerin bitkinin ekim aşaması ile ilgili sunumları, okulumuz Kimya Öğretmeni Yaşar Akbulut’un “Farklı yağ türleri ve asit oranları” üzerine CLIL dersi, zeytinyağı ile sabun üretim deneyi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman ERDEM ve İlçe Kaymakamı Sabit KAYA ziyareti, Akhisar kültür gezisi yapılmıştır.
Üçüncü gün, proje ortaklarının iklim değişikliğinin bitki üzerine etkisi sunumu, ikilim değişikliğinin önlenmesine nasıl katkıda bulunabiliriz yuvarlak masa tartışması, topraktan sofraya zeytin sunumu, zeytinyağlı yiyecek tadımı, sınıflarımızda europeana kullanımı CLIL dersi, zeytin fidanlığı ziyareti, zeytin hasadı, Alhatoğlu zeytin işetmesi ziyareti gerçekleşti.
Proje çalışmalarının dördüncü gününde; Marmara Gölü iklim değişikliği etkileri için gözlem gezisi, Akhisar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği işbirliği ile alanda Uzman Hüseyin FİDAN tarafından verilen iklim değişikliğinin Marmara Gölü üzerindeki etkisi üzerine semineri, Gölmarmara Belediyesi ziyareti, Belediye Başkanı Kamil ÖZ ile yenilenebilir enerji kaynakları gözlem gezileri, broşür çalışmaları, geleneksel oyunlar etkinlikleri yapıldı.
Beşinci gün ise; Özgür MORBEL rehberliğinde Gölet alanında zeytin temalı oryantiring, ATSO işbirliği ile Uzman Önder Aydın tarafından verilen “Coğrafi İşaret Nedir ve Akhisar’ın Coğrafi İşarete Sahip Zeytin Türleri (Domat ve Uslu) semineri” ile Akhisar Belediyesi Başkanı Besim DUTLULU tarafından “İklim Değişikliğine Dair Yapılan Çevreci Çalışmalar” sunumu, drama etkinliği, müzik dinletisi, sertifika töreni, katılım belgesi ve europass belge dağıtımı, final yemeği yapıldı.
Proje toplantısının son günü İzmir -Selçuk, Meryem Ana Evi, Efes , Selçuk Müzesi, St. Jean Baptist Kilisesi ve Şirince Köyü, Kuşadası tarihi, turistik ve kültürel amaçlı gezi düzenlenmiştir.