Fotoğraf Sanatçısı Tahir Ün, Çin’de etnik azınlıklar ile ilgili belgesel fotoğraf çalışmalarından oluşan fotoğraf gösterisi ve söyleşisi yaptı.
Fotoğraf Sanatçısı Tahir Ün Eylül ayı içerisinde 10 ülkeden 13 fotoğrafçıyla birlikte Çin Uluslar arası Radyosu’nun davetlisi olarak gittiği Çin’de etnik azınlıklar ile ilgili belgesel fotoğraf çalışmalarından oluşan fotoğraf gösterisi ve söyleşisi yaptı.
Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda fotoğraf gösterimi ve söyleşide konuşan sanatçı Tahir Ün “Sincan olarak da bilinen Uygur Özer Bölgesi, Çin’in etnik azınlıklar açısından en zengin coğrafyası. Bölge Çin’in kuzeybatısında yer alıyor. Toplam yüzölçümü 1 milyon 660 bin kilometreyi geçen Xinjiang, ülke toprağının altıda birisini oluşturarak Çin’in yüzölçümü bakımından en büyük eyalet düzeyindeki idari bölgesi durumunda. Nüfusu 19 milyon 250 bini bulan ve merkezi Urumçi olan Xinjiang, ‘şarkı ve dans memleketi’, ‘meyve diyarı’, ‘altın ve yeşim taşlarının memleketi’ olarak biliniyor.
Tarih boyunca Budizm, Nasturilik, Manicilik ve İslamiyet Xinjiang’da hakim olmuş dinler. Dolayısıyla Xinjiang, dünyada bu dört dinin kaynaştığı tek bölge olma özelliğini taşıyor. İslamiyete inanan Uygar, Kazak, Hui, Kırgız, Tacik, Özbek, Tatar, Dongxiang, Sala ve Bao’an olmak üzere 10 etnik gruptan yaklaşık 8 milyon kişi, bölge nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturuyor ve bölgede 13’ü yerli olmak üzere, sonradan ve başka bölgelerden gelerek yerleşenler de dahil 47 etnik grup yaşıyor” dedi.
---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------