Akhisar Gençlik Hizmetleri Spor Müdürü Muammer İnan, ‘Geleneksel Çocuk Oyunları’ Hakkında Bilgi verdi.
Akhisar Gençlik Hizmetleri Spor Müdürü Muammer İnan, ‘Geleneksel Çocuk Oyunları’ Hakkında Bilgi verdi. Çocuk oyunları projesi kapsamında, İlçedeki İlk Öğretim Okullarında;
2. Sınıflarda, ‘Yağ Satarım Bal Satarım’,
3. Sınıflarda, ‘Mendil Kapmaca’,
4. Sınıflarda, ‘Tombik’,
5. Sınıflarda ise ‘Yakan Top’ diğer ismi ile ‘ Dokuz Kiremit’ oyunları oynatılacak.
Kısa adı GEÇODER olan Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği Genel Sekreteri İsmet Eren Projenin amacını açıkladı ve;
“1.Toplumda bilgisayarın, internet oyunlarının, video ve atari oyunları kullanımının çocuklar ve gençler arasında hızla yayılması bundan dolayı hastalıkların (şişmanlık, göz hastalıkları, omurga hastalıkları vb) artması.
2.Gelişen teknolojiyle birlikte eski çocuk oyunlarının unutulması ve kültürel değerlerimizden uzaklaşılması.
3.Çocuklarımızı teknolojinin sunduğu imkânların olumsuz etkilerinden korumak, onların aile bireyleri ile görüşmelerini sağlayarak, aile bağlarını güçlendirip sıcak ilişkiler kurmalarına yardımcı olmak.
4.Çocuklarımızın bu oyunlara sahip çıkarak, kültürel değerlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi yaşatarak, kendilerinden sonraki kuşaklara bu oyunları aktarmalarını sağlamak.
5.Uzun süreli bilgisayar başında hareketsiz kalan çocuklarımızın aşırı kilo almalarını önlemek, bu eski oyunları oynayarak daha sağlıklı ve mutlu olmalarına yardımcı olmak.
6.Çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzak, serbest zamanlarını iyi değerlendiren bireyler olmaları, yeteneklerini keşfetmeleri ile tasarım güçlerini geliştirmelerine destek olmak, küçük kas ve büyük kas gelişimini sağlamak ayrıca sindirim, dolaşım sistemlerinin düzenli çalışmasını, kişilik kazanmalarını, sosyalleşmelerini, toplumsal kuralları öğrenmelerini ve dil gelişimlerini, desteklemek
7.Onların oyun yolu ile saldırganlık dürtüsünü boşaltarak rahatlamalarına fırsat vermek
8.Çocukların oyun sırasında beklemeyi, kendi haklarını ve başkalarının haklarını korumayı, kazanma ve kaybetmeyi kendilerini ifade etmeyi, bir gruba ait olmayı ve sorumluluk alma duygularını geliştirmelerini sağlamak.
9. Sporcu altyapısının yetersizliği ve yetenekli sporcu taramasındaki eksiklikler
10. Kız-erkek beraber oynanan oyunlar sayesinde çocukların sosyalleşmelerine yardımcı olmak.
11. Spor branşlarının temeli olan oyun sayesinde yeni yetenekleri ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirerek, ülke sporuna kazandırmak gibi nedenlerden dolayı oyunların oynanması şart olmuştur” dedi.
Katılımın yüksek olmasından dolayı katılımcılara teşekkür eden İsmet Eren daha sonra slayt gösterisi ile Oyunun çocuk üzerindeki etkilerini anlattı. Daha sonra Ülkü İlköğretim Okulu spor salonunda uygulamalı olarak oyunları ve kurallarını tanıttı.
Oyunların tanıtımı sırasında katılımcı öğretmenler çocukluklarında oynamış oldukları oyunları hem oynadılar hem de kurallarını öğrendiler.
-----
-----