KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Halis Uysal, “Yer Altı Sularının Güvencesi Sulama Kooperatifleridir”

Bakanlığın özellikle yer altı sularının kullanılmasına sınırlama getirilmesini gündeme getirmesi üzerine, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKKOP-BİR) genel başkanı, “Yer Altı Sularının Güvencesi Sulama Kooperatifler

20 Nisan 2021 Saat: 17:39
Halis Uysal, “Yer Altı Sularının Güvencesi Sulama Kooperatifleridir”
Halis Uysal, “Yer Altı Sularının Güvencesi Sulama Kooperatifleridir”
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Akhisar Mutlu Mobilya
Halis  Uysal, “Yer Altı Sularının Güvencesi Sulama Kooperatifleridir”

Haber Merkezi - MHA

Bakanlığın özellikle yer altı sularının kullanılmasına sınırlama getirilmesini gündeme getirmesi üzerine, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKKOP-BİR) genel başkanı, “Yer Altı Sularının Güvencesi Sulama Kooperatifleridir” başlığı taşıyan  bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye’de 2500 Sulama Kooperatifi, 27Bölge Birliği ve 1 milyon  800 bin çiftçinin en üst kuruluşu olan Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) in kurulduğu günden beri genel başkanlığı yapan, Türkiye’de ilk sulama kooperatifini  doğup büyüdüğü  Akhisar’ın Beyoba beldesinde  kuran Halis Uysal  yaptığı  basın açıklamasında;  " Bilindiği gibi ülkemiz iklim değişimi etkisi altında problemler yaşamaya başlamıştır. Bilim insanları bunun artarak devam edeceğini belirtmektedir. Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün hazırlattığı raporlarda ve Ulusal Su Planımızda da  bu açıkça ifade edilmektedir. Büyük Menderes Havzasında kısıtlı sulamaya geçilmesi bunun en açık örneğidir" dedi.  

SU VE TOPRAK KAYNAKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ

Halis Uysal;" Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği olarak çok zor durumda olan çitçimizin geleceği ve ülkemizin gıda güvenliği için su ve toprak kaynaklarımızı korumak zorundayız. Basında yer alan haberlerden emniyetli işletme rezervimizin yüzde 90’ının DSİ tarafından tahsis edilmiş olduğunu öğrendik. Tarımsal sulamaya yapılan yeraltı suyu tahsisleri toplam tahsislerin yüzde 67’sidir.Tarımsal sulama tahsislerinde yeraltı suyu kooperatiflerimize yapılan tahsis payı yüzde 30 iken belgeli şahıs sulamalarının payı yüzde 37’ye çıkmıştır. 2012 yılından bu yana tahsisler daha çok belgeli şahıs sulamalarına yapılmakta ve kooperatiflerimizin ekonomik ve idari güçsüzlük içinde oldukları ifade edilerek katılımcı sulama yönetiminin dışına itilmektedir. Resmi veriler bazı havzalarda emniyetli işletme rezervinden daha fazla çekim olduğunu ve su seviyelerinin hızla düştüğünü ortaya koymaktadır. Yeraltı sularımız en stratejik doğal kaynaklarımızın başında gelir. Bunu korumak ve verimli kullanmak hem çiftçimizin geleceği hem de ülkemizin su ve gıda güvencesi için şarttır. Sulama Kooperatifleri olarak bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ancak yıllardır çözümü ulaşamayan idari ve yapısal sorunlarımız bizlerin daha etkin görev ve denetim yapmamızı engellemektedir" dedi.

EKONOMİK VE YAPISAL SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA GÖSTERİLMELİ

TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal;" Kooperatifleşmenin en temel amacı dayanışma ve üretimde ekonomi ve verimlilik sağlamaktır. Bu nedenle kooperatiflerimizin ekonomik ve yapısal sorunlarının çözümü için çaba gösterilmeli ve yeraltı suyu tahsis edilen şahısların kooperatiflerin çatısı altında toplanması teşvik edilmelidir. Çiftçilerimiz gıda güvencesinin bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu bilerek çok ağır şartlar altında üretim yapmaya devam etmektedir. Ancak bizler bu özverili çabalarımızın kooperatiflerimiz aracılığıyla teşvik edilmesini ve uzun yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarımızın acilen çözüme ulaştırılmasını talep ediyoruz. 2500’e yakın Sulama Kooperatifinin bağlı olduğu Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği olarak yeraltı sularımızda kaçak kullanımın önüne geçilmesi, mevcut tahsislerin en verimli şekilde kullanılması ve kaynak-kullanım miktarlarının ölçümünün yapılması konularında su yönetimine yardımcı olmaya hazırız. Yaşadığımız her türlü zorluğa rağmen yeraltı sularımızın güvencesi sulama kooperatifleridir" dedi.