Has Parti İlçe Teşkilatının Yeni Anayasa Açıklaması!
Has Parti Akhisar ilçe Teşkilatı Başkanı Ali Dursun ve Yönetimi, 13 Nisan Cuma günü 15:00 da parti binasında basın toplantısı düzenledi.
Yapılan Basın Açıklamasında Ali Dursun, “11 Mart 2012 tarihinde yaptığımız 1. olağan kongreden sonra bugüne kadar geçen süre içinde iç teşkilatlanmamızı tamamlamış, görev bölümünü yapmış ve siyasi çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız” diyerek konuşmasına başladı. Yapılan Açıklamanın tam metni ise şöyle;
Sayın Basın Mensupları ve Kıymetli Akhisarlılar!
11 Mart 2012 tarihinde yaptığımız 1. olağan kongreden sonra bugüne kadar geçen süre içinde iç teşkilatlanmamızı tamamlamış, görev bölümünü yapmış ve siyasi çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Bugünden sonra Has Parti Olarak ülke Meseleleri ile ilgili öneri ve görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Çünkü artık bugün ne iktidarın nede muhalefetin söyleyecek sözleri kalmamıştır. 10 yıldan beri iktidarda olan AKP Hükümeti Yıllardan beri bu iktidara karşı bir alternatif program geliştirmeyen CHP, MHP ve BDP sadece horoz dövüşü şeklinde geçirmişler ve gerilim siyaseti uygulamışlardır. Halk Her geçen gün yoksulluğa itilmiş. Türkiye Genelinde ve Akhisar özelinde insanla fakirleştirilmiştir. HAS Parti her platformda Hakkı söylemeye devam edecek, toplumun sesi olacak ve yapmış olduğumuz çalışmaları kamuoyu bilgisine sunulacaktır.
Bugünkü basın toplantımızın ana konusu hem hükümet hem de muhalefetin gündeminde olan yeni anayasa çalışmalarıdır.
Bildiğiniz gibi 1982 anayasası her kesim tarafından eleştirilmekte değişmesi ve yeni bir anayasa yapılması konusunda topluma tam bir konsensüs sağlanmış durumdadır. Ancak bu birliği parlamento da göremiyoruz. Yeni Anayasayı yapma konusunda AKP İktidarı daha başlangıçta gayri bir ciddi durum içine girmiştir. Çünkü milletin verdiği açık desteğe rağmen anayasa komisyonuna verdiği iki üye ile işi ne kadar sahiplendiğini göstermiştir. Şimdiye kadar hükümet olarak bütün komisyonlara ikişer üyemi veriyordun? Bu komisyonda da bu kadar üye veriyorsun iktidar, eğer hakimiyet yeni anayasa yapmak isteğinde olsaydı kendi gücü kadar komisyona üye vererek şimdiye kadar olduğu gibi kavga gürültü meclisten geçirilirdi. Halkın onayına sunardı.
Hiç Kimsenin Özde yada sözde vatandaş olarak ayrılmadığı, herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşadığı Türkiye inşa etmek zorundayız. Bunu gerçekleştirmek için Türkiye’de yaşayan herkesi temsil edecek bir anayasa oluşturulmalıdır. Ulusal esasa mukaddemdir. Elbette ne yaptığı önemli ama nasıl ve hangi yöntemlerle yaptığı da en az bunun kadar önemlidir. Bunun için anayasanın 175. maddesi değiştirilmeli ve anayasa meclisinin seçilmesi mümkün kılınmalıdır:
175. Maddedeki yapılacak değişikliklere ilişkin Teklifimiz.
07.11.1982 tarihi ve 2709 sayılı kanunu yürürlüğe giren T.C Anayasasının 175. maddesi aşağıdaki gibi şekillendirilmiştir.
Madde1: 07.11.1982 tarih ve 2709 sayılı kanunu ile yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyetinin anayasasının 1,2,3,4ncü maddelerinin saklı kalmak şartıyla yeni, demokratik, özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı anayasa tasarısı hazırlamak amacıyla anayasa meclisi kurulmuştur.
ANAYASA MECLİSİ, Kendi Başkanlık divanı oluşturduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde hazırladığı anayasa tasarısını halkın kamuoyuna sunmak üzere TBMM e teslim eder.
ANAYASA MECLİSİ, her 250.000 seçmenine bir temsilci düşerek dar bölgede iki türlü seçim sistemi ile seçilen üyelerden oluşur. Seçim bölgelerinin tespitinin yüksek seçim kurulu karar verir.
ANAYASA MECLİSİ Üyesi olabilmek için, Milletvekili seçilme şartlarını 35 yaşını tamamlamış ve 4 yıllık üniversite mezunu olma şartı aranmaktadır. Anayasa meclis üyeleri Milletvekillerinin sahip olduğu dokunulmazlık ve özlük haklarına sahiplerdir. Anayasa Meclis Üyeliğine siyasi partiler, sendikalar, barolar, dernek ve vakıflar aday gösterilebileceği gibi bağımsız olarak da aday olunabilir. Anayasa Meclisine üye seçilenler, 5 yıl süre ile yasama yürütme ve yargı organında da görev alamazlar.
MADDE 2: Anayasa meclis başkanlık divanını teşkil tarihinden itibaren TBMM’nin anayasa değişikliği yapma yetkisi yoktur.
MADDE 3: Anayasa meclisi öncelikle çalışma usul ve esasları ile iç örgütlenmesine ilişkin kendi iş tüzüğünü yapar.
MADDE4: Meclis tarafından hazırlanan anayasa tasarsısı yüksek seçim kuruluna verildiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde halk oyuna sunulur ve anayasa tasarısını kabulü için halk oylamasından geçerli oyların 4 te üçü ile onaylanması şartı aranır. Anayasa meclisi tarafından hazırlanan anayasa tasarısının halk oylamasının yeterli çoğunluk ile kabul edilmesi durumunda yeni bir tasarı hazırlanmak üzere en geç 3 ay i,çerisinde anaysa meclis seçimleri yenilenir. Yenilenen Anayasa meclisinin hazırladığı anayasa tasarısının kabulü için halk oylamasından geçerli oyların 5te3ü şartı aranır.
MADDE5: Anayasa meclisi üyelerinin seçilme usul ve esasları yasayla düzenlenir.
Madde6: Bu kanunun yürürlüğü tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde anayasa meclisinin toplanmasını temin edecek şekilde gerekli yasal düzenlemeler ve seçimler yapılır.
-----
-----
İlçe Başkanı Ali Dursun'un Okuduğu Basın Açıklamasının Videosu
--------------------------------
HAS Parti'den Yeni Anayasa Açıklaması!ile cassias
--------------------------------