Hastane Höyüğünde Antik Kazı Çalışmaları Başladı
Manisa Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi ve Akhisar Belediyesi arasında imzalanan protokol ve devamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle sürdürülen kazıların ilk bölümü 21 Eylül 2011 Çarşamba günü başlamıştı. İkinci aşama kazılara ise 4 Temmuz’da başlandı.
Hastane Höyüğünde yapılmakta olan kazı çalışmalarını Akhisar Kaymakamı Kamil Köten yerinde inceledi. Konu ile bilgi veren Kaymakam Kamil Köten; “Manisa Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi ve Akhisar Belediyesi’nin ortaklaşa sürdürdüğü, Kazı Kurulu Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz, başkanlığındaki kazı çalışmamız iki gündür kalabalık bir ekip halinde başladı. Milad’tan önce 3 bin yıllarına dayanan İlk Tunç Çağı’nın kalıntılarının burada bulunması bekleniyor. Daha önceki bazı çalışmalarda bu döneme ilişkin seramik parçaları saptanmış. Kazı çalışması yapan ekibe Sağlık Grup Başkanı Dr. Selin Köksal, eski hastanenin kullanılmayan 112 Acil Servis alanını kullanmaları için tahsis etti. İl Genel meclis üyesi Kültür ve Turizm Komisyon Başkanı Veteriner Hekim Kefayettin Öz ve Bekir Pehlivanoğlu İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Tarih araştırmacısı Mustafa Kuzucuk Kazı kuruluna büyük destekler vermektedir. Biz Kaymakamlık olarak her şeyimizle kazı kurulu başkanımızın yanındayız ve her türlü desteği vereceğiz. Kazı çalışmalarında verimli ve Bol şanslar diliyorum. Arkeoloji, Antropoloji ve Jeofizik ekibine Hastane Höyüğünde yaptıkları kazı çalmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Mersin Üniversitesinden 25 kişilik öğrenci grubu ve 15 kişilik öğretim üyesiyle Thyateira antik kenti ve Hastane Höyüğünde çalışmalara devam edeceklerini belirten Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Akdeniz;”Akhisar kaymakamı Sayın Kamil Köten’e büyük desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Manisa Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi ve Akhisar Belediyesi’nin imzaladığı protokol kapsamında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verdiği izinle yapılan bu kazı çalışmalarının 2012 sezonuna 2 gün önce başladık. Yaklaşık 2 ay sürecek çalışmamızda iki alanda çalışacağız. İlki Tepe Mezarlığı diğeri de ondan çok daha eski bir yerleşim olan Hastane Höyüğü olarak adlandırılan Prehistorik yerleşimdir. Üzerinde bulunduğumuz Hastane Höyüğü, Kuzey Ege’nin bu kesiminin İlk Tunç Çağı kültürlerinin anlaşılmasına katkı sağlayacak bir konumdadır. Daha eski bazı kazı çalışmalarında yaklaşık günümüzden 5 bin yıl öncesine tarihlenen seramik parçalarının saptandığı bu yerleşimde daha ayrıntılı sonuçlara ulaşmayı umut ediyoruz. Hastane höyüğünde iki ayrı noktada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Höyük, daha sonraki dönemlerde akropol ve hatta bir süre nekropol (mezarlık) sahası olarak da kullanılmış. Zaman içersinde kademeli ve planlı bir şekilde bu çalışmalar devam edeceğiz. Ekibimize arkeologlar dışında Sanat Tarihi, Epigrafi, Bizans Sanatı, Antropoloji, Jeofizik ve Mimari konusunda uzman çok sayıda bilim insanı görev almakta. Farklı dallardan bilim insanlarının katkılarıyla daha ayrıntılı bilgi sahibi olacağız. Böylece Akhisar’ın geçmişine katkı sağlamayı planlıyoruz. Kazı çalışmalarımızın ikinci kısmını oluşturan Tepe Mezarlığında ise geçen sene başlattığımız ve önceki kazılardan kalma moloz toprağın atılması ile başlayacağız. Takip eden zaman içerisinde Tepe Mezarlığında farklı noktalarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
---------------------------------------reklam-------------------------------------
---------------------------------------reklam-------------------------------------