Herkes Bu Olayı Konuşuyor
Alaşehir ilçesine bağlı Alkan köyünün Muratlar Kırı mevkiinde İbrahim Akcan’a ait üzüm bağında gece saat 02:00 sıralarında buhar yükselmeye başladı. Köylünün ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma ve itfaiye ekipleri şaşkınlık yaşadı. Üzüm bağının içinde gökyüzüne doğru buhar yükseldiğini gören ekipler önce duruma bir anlam veremedi. Daha sonra üzüm bağına yaklaşık 150 metre mesafede özel bir enerji şirketinin jeotermal araması yaptığını fark eden ekipler, yoğun buhara müdahale edemeyince olay yerinden ayrıldı. Üzüm bağı içinde iki farklı noktadan yükselmeye devam eden buhar nedeniyle köy halkı olay yerinde toplandı. Öğle saatlerinde büyük bir gürültüyle buharın çıktığı çukurlardan çamurlu su fışkırmaya başladı. Suyun fışkırma anını görüntüleyen bir muhabir ile olayı izleyen köylülerin üzerine çamurlu ve sıcak su yağdı.
BELEDİYE BAŞKANI OLAY YERİNE GELDİ
Jeotermal suyun çıktığı bölgede incelemelerde bulunan Alaşehir’e bağlı Piyadeler Belediyesi Başkanı Ali Demir, şunları söyledi: “Gece saat 1-2 sıralarında bizi arayan ve bu bölgede sondaj çalışması yapan firma yetkilileri itfaiye talep etti. Olay yerine geldiğimizde firma yetkilileri bizlere sondaj sahasında bir kaçak olduğunu ve bu kaçağı kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi. Firma yetkilileri sondaj sahasında açtıkları kuyuyu betonlama yöntemiyle kapatacaklarını ve arazi sahiplerinin tüm zararlarını karşılayacaklarını açıkladı. Alkan Köyü Muhtarı Hamit Akbulut ise firma yetkililerinin söz konusu kaçağı kapatmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini söyledi."
ZARAR 5 YILDA GİDERİLEMEZ
Üzüm bağı zarar gören çiftçilerden biri olan Hürriyet Alkır ise “Şu an akmaya devam eden sıcak su 3 bin 5 bin dönümlük araziyi tehdit ediyor. Yetkilileri aradık kimse sorumluluk kabul etmiyor. Bu su toprağı yakıyor. Bu suyun içerisinde yüksek miktarda bor var. Sıcak sudan zarar gören bağlardan en az 3 yıl verim alınamaz. Üzüm bağlarının tamamen sökülüp, bağların içinde biriken yaklaşık 10 cm’lik çamur tabakasının kazınması ve arazilerin yeniden tesviye edilmesi gerekir”
dedi. Diğer bir üretici Halil İbrahim Arık ise ilginç bir olay olduğunu belirterek şunları söyledi: "İlk önce kaynım İbrahim Akcan’a ait üzüm bağında yaşandı. Önce yoğun bir buhar bulutu ardından sıcak su fışkırdı. Arazi eğimli olduğu içinde onlarca dönüm alana sıcak su akmaya devam ediyor. Benim üzüm bağımda bu olaydan etkilendi. Bir yıllık emeğimiz şu an itibariyle heba olmuş durumda. Yetkililerden bir an önce mağduriyetlerimizi gidermelerini istiyoruz.”
DOZERLER SUYUN AKIŞ YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR
Öte yandan sıcak suyun akış yönünü değiştirmek için olay yerine Piyadeler Belediyesi’ne ait çok sayıda iş makinesi geldi. Üzüm bağlarının aralarından kanal açmaya çalışan ekipler, suyun daha fazla tarım arazisini etkilememesi için gecenin geç saatlerine kadar çalışmaya devam etti.
FAY HATTINDAN ÇIKTI İDDİASI
Köy sakinleri ise sıcak su ile ilgili farklı iddialar oraya attı. Köy sakinleri, söz konusu firmanın sondaj çalışması yaptığı bölgeden Alaşehir Deprem Fayı’nın geçtiğini belirterek “Son dönemde bu yörede bir çok özel şirket tarafından elektrik üretimi amaçlı jeotermal sondaj sahaları açıldı. Ancak tam bu ovadan Alaşehir fayı geçiyor. Suyun çıktığı yerde tam bu fay hattının olduğu bölge. Uzmanlardan bu konunun araştırılmasını istiyoruz” dediler.
28 Mart 1969 da Manisa’nın Alaşehir ilçesinde meydana gelen 6.5 şiddetindeki depremde Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre, 4 bin 651 konut yerle bir olurken 49 kişi de hayatını kaybetmişti.
-----
-----