Akaryakıt zamlarını eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana benzin ve mazota tam 40 defa zam geldiğini belirtti.
İki Seçim Arası Yüzde 128 Zam
Akaryakıt zamlarını eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana benzin ve mazota tam 40 defa zam geldiğini belirtti.
Bu sürede zaman zaman küçük indirimler de yapılsa da seçimden bu yana mazota yüzde 128 zam geldiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu 19 lira 71 kuruş olan mazot fiyatının, gelen son zamla birlikte 45 lira olduğunu söyledi.
Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeler eyer verdi. Petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar, artırılan vergi oranları akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor.
Böyle giderse seçimden sonra mazot fiyatının 60 lirayı geçmesi hayal değil. Çünkü mazot yılbaşına kadar 40 lira olacak dediğimizde bize laf yetiştirenlerin bugün sesi çıkmıyor.
Akaryakıt Zammı Enflasyon Demek
Benzine, mazota gelen zamlar doğrudan enflasyonun yükselmesidir.
Çünkü bu ülkenin gerçeği benzin ve mazota gelen zam, iğneden ipliğe her şeye zam demek, hayat pahalılığı demek.
Dokuz ayda mazot fiyatı yüzde 128 artmışsa gerçek enflasyon yüzde 100’ün altında olmayacaktır. TÜİK ne açıklarsa açıklasın hissedilen enflasyon benzin ve mazota gelen zamların altında olmayacağını herkes biliyor.
İki seçim arasında gelen zamlarla birlikte bir otomobilin, bir traktörün 50 litrelik deposu seçimde 947 liraya dolarken, bugün 2 bin 250 liraya dolacak.
Seçimden önce bir 8 bin 506 lira asgari ücretle 431 litre mazot alınırken, 2024 yılı asgari ücretiyle 17 bin 2 lira ile bugün için ancak 377 litre mazot alınabiliyor.
Ayrıca bu zamlar hem tarım sektörüne, hem sanayiye ve imalata hem de tüketiciye ağır darbe vuruyor. Doğrudan maliyetlere yansıdığı için üretilen her ürünün fiyatı da artıyor. Olan vatandaşa oluyor.
Vergi Yükü Yüzde 38’e Yükseldi
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre mazottaki vergi yükü yüzde 26,1’den yüzde 38,5’a yükseldiğini vurgulayan Bakırlrıoğlu, hem üreticiyi, nakliye ve taşıma sektörünü, sanayi ve imalatı, hem de tüketiciyi gözeten bir sisteme ihtiyaç olduğunu ve çözümün akaryakıt üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.