Zeytin hasadının devam ettiği İlçemizde, Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri tarafından Zeytin Sineği surveyleri hız kesmeden sürüyor.
İlçe Tarım Zeytin Kontrollerine Aralıksız Devam Ediyor
Haber Merkezi-MHA
Zeytin hasadının devam ettiği İlçemizde, Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri tarafından Zeytin Sineği surveyleri hız kesmeden sürüyor. İlçe genelini temsil edecek şekilde, farklı bölgelerde kurulumu yapılan Besi (Mc Phail) ve Eşey (feromon) tuzakların düzenli periyotlarla kontrolleri yapılıyor. Bunun yanında zeytin üre*imi yapılan tüm mahallelerde Ziraat Mühendislerince zeytin danelerinde vuruk sayımları gerçekleştiriliyor. Tüm sayım sonuçları bir araya getirilerek en uygun ilaçlama süresi belirleniyor. İlaçlama ilanı, tüm muhtarlıklar aracılığıyla ve SMS yoluyla üreticilere duyuruluyor. Zeytin sineği mücadelesine yönelik olarak, İlçe müdürlüğünce, 1. İlan: 9 Eylül-12 Eylül 2016 tarihlerinde, 2. İlan 24 Eylül-27 Eylül tarihlerinde, 3. İlan 10-14 Ekim tarihlerinde, 4. İlan 25-28 Ekim tarihlerinde ve son ilan ise; 15-18 Kasım tarihleri arasında verildi.
Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet KILIÇ , “Zeytin Bitkisinin ana zararlısı olan Zeytin sineğinin popülasyonun yüksek seyrettiği yıllarda %70-80 lere varan verim ve kalite kayıplarına sebep olabilir. Bu sebeple üreticilerimizin Zeytin sineğine karşı mücadelede İlçe müdürlüğümüzün ilaçlama ilanlarına ve sürelerine uyarak, toplu olarak mücadele etmeleri önem arz etmektedir” sözlerini yineledi. 2016 sezonunda, zeytin sineği popülasyonunun Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi İlçemizde de yüksek seyrettiğini belirten KILIÇ, Hasat sonuna kadar ziraat mühendislerimizin sahada kontrol edeceklerini vurgulayarak özellikle ormana yakın ve yüksek rakımlı bölgelerin daha riskli alanlar olduğunun bir kez daha altını çizdi. Zararın yüksek olduğu bölgeleri tespit etmek ve bu bölgelerde çalışmaları yoğunlaştırmak adına, zeytin alım merkezleri, zeytinyağı sıkım tesisleri , zeytin işletmeleri ve hasadı devam eden bahçelerde de, teknik personelce kontroller gündüz ve akşam saatlerinde de devam ediyor.
ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) HAKKINDA;
ZEYTİN SİNEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI
● Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverenginde bantlar vardır.
● Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma borusu bulunur.
●Larva, bacaksız ve şeffaf beyaz renklidir.
● Zeytin sineği çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir.
● Erginler, toprak sıcaklığının 10 0C’yi bulmasından itibaren, ender olarak nisan başlarında, genel olarak hazirandan itibaren topraktan çıkmaya başlarlar.
● Ege’de 4-5; Marmara’da 3-4; Güney Anadolu’da 2-5; Karadeniz Bölgesinde 3-4 döl vermektedir. Bir dölün gelişme süresi 30-40 gün kadardır.
ZEYTİN SİNEĞİ ZARAR ŞEKLİ
Zeytin sineği larva döneminde, meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir.