İkisi de okurken çalışmak zorunda kalan gençler zor şartlara rağmen derslerini de ihmal etmeyerek çocukluk hayalleri olan inşaat mühendisliği bölümünü kazandı.
2 yıl önce Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü kazanarak küçük yaşlarda çalışmaya başladıkları inşaatlarda kurdukları inşaat mühendisi olma hayallerini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atan Reşat Büyükbayram ve Selami Taşdemir şimdi de mezun olduktan sonra kendi çizecekleri projeleri hayata geçirmenin hayallerini kuruyor. Eğitim masraflarını karşılamak için tatil günlerinde inşaatlarda çalışmaya devam ederek harç karan, tuğla taşıyan, duvar ören, kalıp çakan gençler: “Çekirdekten yetişiyoruz” diyor. Aynı zaman da iyi arkadaş da olan gençler üniversiteyi kazandıktan sonra da tatil günlerinde inşaatlarda çalışmaya devam ediyor. Derslerinde de başarılı olan gençlerin şimdi tek hayalleri işçi olarak çalıştıkları inşaatlara mühendis olarak dönerek kendi çizdikleri projeleri hayata geçirmek.
İNŞAATLARDA ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM
İzmir’in Torbalı ilçesinde ikamet eden 9 çocuklu ailenin 5. çocuğu olarak dünyaya gelen Reşat Büyükbayram aile bütçesine katkıda bulunmak için küçük yaşlardan itibaren çalışmak zorunda kaldı. 7. sınıftan itibaren hafta içi okula giden hafta sonu ise abileriyle birlikte inşaatlarda çalışmaya başlayan Büyükbayram derslerini de ihmal etmedi. Özverili çalışmasıyla inşaatlarda çalıştığı yıllarda hayalini kurduğu bölümü kazanan Büyükbayram inşatlarda kalıp ve duvar ustası olarak çalışmaya devam ediyor. Şu anda bir kardeşi İktisat, bir kardeşi Türkçe öğretmenliği bir kardeşi de lisede okuyan Büyükbayram hayata her zaman pozitif bakmaya çalışıyor. İnşaatta çalışmayı sevdiğini, sevdiği bir işte de eğitim almaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Büyükbayram, “Aile bütçemize katkı sağlamak için küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladık. Bu durumdan hiçbir zaman için şikayetçi olmadım. Çalışmayı seviyorum. Okulda olduğum dönemler bana tatildeymişim gibi geliyor. En büyük hayalim inşaat mühendisi olmaktı bunu gerçekleştirme konusunda üniversite sınavını kazanarak en büyük adımı attım. İyi bir mühendis olmaya gayret ediyorum. Okulumuz ve öğretmenlerimiz de bize amacımıza ulaşma noktasında çok iyi imkanlar sağlıyor. İnşaatlarda harç yapıyoruz, tuğla taşıyoruz, kalıp çakıyoruz, duvar örüyoruz, projeleri inceliyoruz. İleride çizeceğimiz projelerde neleri yapabileceğimiz konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Okulda öğrendiklerimizin yanı sıra inşaatlarda da birçok şey öğreniyoruz. ” dedi.
MÜHENDİS OLARAK İNŞAATLARA GERİ DÖNECEĞİZ
Ailesi İstanbul’da ikamet eden Selami Taşdemir de küçük yaşlardan itibaren tatil dönemlerinde farklı işlerde çalışarak aile bütçesine katkı sağlamaya başladı. Lise yıllarıyla birlikte inşaatlarda çalışmaya başlayan Taşdemir de hayali olan inşaat mühendisliği bölümünü kazandı. 3 kardeşi bulunan Taşdemir küçük yaşlarda çalışmaya başlamasının sorumluluk duygusunu geliştirdiğini hayatta sahip olduklarının kıymetini daha iyi anlamasını sağladığını söylüyor. İnşaatlarda çalışmaya başladığı ilk yıllarda biraz zorluk çekmesine rağmen buna zamanla alıştığını söyleyen Taşdemir, mühendis olarak mezun olduktan sonra çalışma döneminde edindiği bilgilerin kendilerine büyük avantaj sağlayacağını ifade etti. Taşdemir, “ 2 yıl sonra mezun olduğumuzda mühendis olarak inşaatlara geri döneceğiz. Şu andaki tecrübelerimizle inşaatın proje aşamasından bitiş aşamasına kadar geçen süreci iyi biliyoruz. Aynı zamanda işçilik de yaptığımız için inşaatlarda zor şartlarda çalışan arkadaşlarımızın da psikolojisini çok iyi biliyoruz. İnşaatlarda öğrendiklerimiz mesleğimize çok şey katıyor.” dedi. Örnek gençlerin mesai arkadaşları da birlikte çalıştıkları gençlerin diğer gençlere de örnek olması gerektiğini, insanın zor şartlarda olsa bile isteyince neleri başarabileceğini en iyi şekilde gösterdiğini söylediler.