Özel Doğuş Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sinan KARAAĞAÇ menengioma ismiyle bilinen iyi huylu Beyin Tümörleri ve cerrahi girişimle tedavisi hakkında bilgi verdi.
İYİ HUYLU BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATLA DÜZELEBİLİR
Haber Merkezi-MHA
Özel Doğuş Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sinan KARAAĞAÇ menengioma ismiyle bilinen iyi huylu Beyin Tümörleri ve cerrahi girişimle tedavisi hakkında bilgi verdi.
Menengioma; beyin zarlarından köken alan, çoğunlukla iyi huylu olarak bilinen ve oldukça sık görülen bir beyin tümörü. Tüm birincil beyin tümörlerinin yüzde 15'i, omurilik tümörlerinin ise yüzde 25'i menengioma'dır. Genellikle 40-50 yaşlarında ortaya çıkan menengioma, kadınlık hormonlarından beslendiği için kadınlarda daha çok görülüyor. Geçmişte vücutta bazı sakatlıklara ya da hayati riske neden olabilecek menengioma, günümüzde gelişen cerrahi teknikler ve doktorların deneyimi sayesinde büyük bir çoğunlukla tedavi edilebiliyor.
Menengioma'nın, beyin zarının 3 tabakasından biri olan "araknoid" hücrelerinden köken aldığını belirten Özel Doğuş Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sinan KARAAĞAÇ, "Beyinde dışsal bir baskı, itilme ve önemli dokuları sarma biçiminde büyüme gösterir. Giderek büyüyen tümör dokusu normal beyin dokusu arasında kendisine yer bulabilmek için önemli yapıları sıkıştırarak çeşitli sorunlara yol açar. Menengioma ender görünen kötü huylu türleri dışında hızla büyüme göstermez. Yıllar içinde ve olduğu bölgede yayılarak büyür. Bu nedenle tespit edilmesi, çok ileri aşamalarda olabilir. Hatta bazı durumlarda kafatası kemiğini aşındırarak deri altına uzandığı da bilinmektedir. Beyin tabanında veya beyinciğin bulunduğu arka çukurda yerleşen tümörler ise küçük boyutlarda olsa bile bu bölgedeki önemli yapıları etkilediği için dikkatle izlenmeli ve tedavi edilmelidir." dedi.
Belirtilerin kitlenin yerleştiği bölgeye özel değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Op. Dr. Sinan KARAAĞAÇ, "Uzun süren ve giderek artış gösteren yaygın baş ağrıları, nedeni bulunamayan bulantı-kusma, kol ve bacaklarda uyuşma, sara nöbeti geçirmenin yanı sıra; görme kaybı ve körlük, işitme azalması, koku alamama, yüz felci, yutma güçlüğü, hormon bozuklukları gibi yerleştiği yere uyan şikayetler ve belirtiler gösterebilir." ifadelerini kullandı.
Menengioma'nın, tedavisi mümkün olan iyi huylu bir tümör olduğunu açıklayan Sinan KARAAĞAÇ, "Çok nadiren kanserleşme eğilimi gösterir. Tedavide ilk seçenek cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Beyin veya bedenin başka bir yerinde yayılım göstermediği için tamamen çıkarıldığında hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler gerekmez. Ancak derinde, önemli damar ve sinir dokularını sarmış kitleler tam olarak çıkarılamadığında hasta radyoterapi tedavisi almak durumunda kalabilir. Tedavi yöntemi, kalan kitlenin boyutlarına göre seçilir" dedi.