Konya Merkezli IŞİD Operasyonunda Yargılama Başladı
Konya Merkezli IŞİD Operasyonunda Yargılama Başladı
Akhisar Metronom Haber Ajansı -MHA
Konya merkezli Manisa ve Ankara’da yaklaşık 5 ay önce IŞİD terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyon sonrasında örgüt üyesi olduğu iddiasıyla toplam 24 sanığın yargılanmasına başlandı.
Konya merkezli Manisa ve Ankara’da yaklaşık 5 ay önce IŞİD terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyon sonrasında örgüt üyesi olduğu iddiasıyla toplam 24 sanığın yargılanmasına başlandı.
Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davaya Ankara’da cezaevinde bulunan 12 tutuklu sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla yargılamaya katılırken, tutuksuz sanıklar ise duruşma salonunda hazır bulundu. Ayrıca Suriye’deki çatışmalarda hayatlarını kaybeden kişilerin yakınları da müşteki sıfatıyla mahkemeye katıldı. Mahkemede sanıkların kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak SEGBİS ile tutuklu sanıklar dinlendi.
“CANLI BOMBA OLMAYI HİÇBİR ZAMAN DÜŞÜNMEDİM”
Duruşmada, ilk olarak, Suruç’taki canlı bomba saldırısının ardından IŞİD’in 3 kadın canlı bombacısından biri olduğu iddiasıyla yakalanan Fadime K. savunmasını yaptı. Fadime K, “Canlı bomba olduğum iddialarını kabul etmiyorum. Hiçbir terör örgütüyle ilgim yok” dedi. Fadime K, mahkeme başkanının daha önce Suriye’ye gittin mi sorusuna, “Evet gittim. Kardeşimin cenazesi için gitmiştim” şeklinde cevap verdi. Mahkeme başkanının telefon mesajlarında, “Hakkını helal et” şeklinde konuşuyorsun. "Canlı bomba olmayı mı düşündün?" sorusu üzerine Fadime K, “Canlı bomba olmayı hiçbir zaman düşünmedim” diye karşılık vererek, tahliye talebinde bulundu.
Tutuklu sanıklardan Mustafa Kısmet A. da, “2012-2013 yıllarında Suriye’ye giden oğlumu ikna edip geri getirmek için gittim. İkna edemeden 1 gün sonra geri döndüm. Ben 35 yıllık esnafım. Birlikte çalıştığım kişilerden icraya verdiğim kişiler oldu. İcraya verdiğim kişiler hakkımda örgüt propagandası yapıyor şeklinde bana iftira atıyor” ifadelerini kullandı.
Sanıklardan Serdar A. ise, “Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. IŞİD terör örgütüyle hiçbir ilgim yoktur. Adı geçen sohbetlere katılmışlığım vardır ama bu sohbetler internette halka açık sohbetlerdi” dedi.
ÖRGÜT LİDERİ EL-KAİDE’DEN TUTUKLU
Daha önce terör örgütü El-Kaide’ye yönelik düzenlenen operasyonda yakalanarak cezaevine gönderilen ve örgüt lideri olduğu ileri sürülen Murat G. de, hakkındaki suçlamaları reddederek, Suriye’deki yaptığı faaliyetlerin hiçbirisinin yasa dışı olmadığını ileri sürdü. Murat G, “Daha önce sizin mahkemenizde benzer suçlardan yargılanıp tahliye edilmiştim. Her gün sabah 9’da imza atmam gerekiyordu. Konya dışına çıkmam mümkün değil. Adli kontrole uydum kaçmadım. Tahliye edildiğim dosyada yargılanırken kaçmadım duruşmalara katıldım ama bu dosyada kaçma şüphesi var deniyor. 3 tane yabancı bayanı Şanlıurfa’ya gezmeye götürmüştüm. Onlar savaşçı olsaydı gözaltına alındıktan sonra niye serbest bıraktılar beni. Ben Ankara’da ya da Konya’da sohbet yapmadım. Sohbetleri internet üzerinden yapıyordum. Bunda da bir suç unsuru olduğunu düşünmüyorum. Halis Bayuncuk ile Konya Havaalanı’nda karşılaşmamız tamamen tesadüftür. Kendisini de daha önceden ilim adamı olması hasebiyle takip ediyordum” şeklinde konuştu.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Mahkeme heyeti tutuklu yargılanan diğer sanıkların da suçlamaları kabul etmediğini söylemelerinin ardından duruşma salonunda bulunan tutuksuz sanıkları dinledi. Tutuksuz sanıklardan Tuncay K, yaklaşık 2 yıl önce arkadaşının Suriye’de yaralandığını, ona yardım etmek istediğini savundu. Suçlamaları kabul etmeyen Tuncay K, “Arkadaşım Suriye’de yaralanmıştı. Ona ulaşmak için Gaziantep’te bu işlerle uğraşan şahıslar vardı. Arkadaşıma ulaşmak için onlarla irtibata geçtim o kadar” dedi.
Suriye’ye daha önce insani yardım için gittiğini savunan Ali A’nın 6 ay Suriye’de kaldığını ifade etmesine mahkeme başkanı, 6 ay yardım için fazla bir süre değil mi?” diye sorunca, “Dönüş için uygun olmadığından kalmak zorunda kaldım” şeklinde cevap verdi.
SURİYE’DE ÖLEN OĞLUNU ŞEHİT OLARAK GÖRÜYOR
Duruşma salonunda müşteki tarafında bulunan Vehbi S de, 1 yıl önce oğlu Seyit S’nin kendisinin haberi olmadan Suriye’ye gittiğini ve orada katıldığı çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyledi. Vehbi S’nin “Oğlum şehit oldu” demesi dikkat çekti. Vehbi S. oğlunun ölüm haberini Suriye’ye gittikten 15-20 gün sonra aldığını da kaydetti.
Diğer müştekiler Fatma A, Hatice M, Mürüvvet M. ve Fatma G. de yine 1 yıl önce eşlerinin kendilerinden habersiz olarak Suriye’ye gittiklerini ve yaklaşık 1 ay sonra da ölüm haberlerini aldıklarını ifade ettiler.
Sanık avukatlarının da yaptığı savunmanın ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Fadime K, Halit V. hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verirken, Nuri K. ve Serdar A’nın da tutuksuz yargılanmasına hükmetti. Mahkeme heyeti ayrıca Suriye’de öldüğü belirtilen kişilerin tespit edilerek mahkemeye bildirilerek nüfus kayıtlarına işlenmesine karar verdi. 4 kişinin daha tahliye olmasıyla davada 8 tutuklu sanık kalmış oldu.
Davanın ikinci duruşması 9 Şubat 2016 tarihinde yapılacak.
Kaynak : manisahaberleri