Çocuğunuz ona seslendiğinizde tekrarlatıyor, umursamazmış gibi davranıyor, alakasız yanıtlar veriyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bedri Baysal; Bilgilendiriyor
Haber Merkezi - MHA
Çocuğunuz ona seslendiğinizde tekrarlatıyor, umursamazmış gibi davranıyor, alakasız yanıtlar veriyor, televizyonun sesini çok açıyor ya da çok yakından izliyorsa, okul başarısı kötüye gidiyor ve öğretmeni derslere ilgisinin azaldığını söylüyorsa nedeni kulağında biriken sıvı olabilir.
Özel Doğuş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bedri Baysal, bilinmesi gerekenler konusunda bilgi verdi.
”Orta kulak enfeksiyonları ve orta kulakta sıvı toplanması anatomik yapı itibari ile çocuklarda daha sık görülüyor. Nedeni, genellikle yeterince tedavi edilmemiş orta kulak iltihapları olsa da orta kulak basıncını ve orta kulak ile geniz arasındaki bağlantıyı sağlayarak dengeleyen östaki borusunun yetersiz çalışması da sebepler arasında olabilir. Çoğunlukla büyümüş ve iltihaplanmış geniz eti ile birlikte ortaya çıkıyor. Tedavi edilmezse kalıcı orta kulak hasarlarına ve işitme kayıplarına bile neden olabiliyor. Sessiz seyreden orta kulakta sıvı birikmesi durumunda işitme kaybı genellikle tek belirtidir.
Tanı, genellikle ebeveynlerin şüphelenip doktora gitmesi sonucunda konuyor. Yapılan detaylı kulak, burun, boğaz muayenesinde kulak zarındaki bulgular ve yapılan kulak testleri ile de kesin bir sonuca ulaşılıyor. Hastalığın sık görüldüğü dönem çocukların konuşmayı öğrendikleri ve sosyalleştikleri döneme denk geliyor. Araştırmalar bu tür çocukların dil öğrenme ve kullanma yeteneklerinin düşük olmasının yanı sıra sosyal uyum ve okulda akademik olarak daha az başarılı olduklarını ortaya koyuyor. Sık olarak tekrarlayan bu durum, ilerlerse sonraki yaşlarda daha büyük kulak ve işitme problemlerine neden olabiliyor.
Kulakta sıvı birikiminin tedavisi için öncelikle ilaç ile tedavi yöntemi uygulanıyor. Söz konusu orta kulak sıvısının iltihaplı bir sıvı oluğu tespit edildiyse antibiyotik tedavisi de gerekebiliyor. Doktorun uygun gördüğü ilaç tedavisi ile hasta takibe alınıyor. Ciddi işitme kaybı, sık enfeksiyon atağı geniz etinde ciddi büyüklük yoksa 3 aylık bir takip yeterli oluyor. Bu süre sonunda orta kulak sıvısı hala devam ediyorsa cerrahi tedavi de gerekebiliyor. Bunun dışında bademcikler ve geniz eti çok büyükse ve sık iltihaplanıyorlarsa tüp ameliyatı ile birlikte bademcik ve geniz eti ameliyatı da yapılabiliyor. Bu işlemler genel anestezi altında uygulanıyor. Müdahale dış kulak yolundan yapılacağından tüp takmak için deride bir kesi yapılmasına gerek kalmıyor. Operasyonda kulak zarına çok küçük bir delik açılarak orta kulaktaki sıvı boşaltılıyor sonra bu deliğe 1-2 mm çaplı küçük bir tüp yerleştiriliyor. Bu tüp dışarıdan görülmediğinden, kişiyi görsel açıdan da rahatsız etmiyor.”