Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye'nin dört bir tarafında kurulan hayvan pazarlarında kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışı yapılıyor.
Kurban kesim fiyatları belli oldu
Haber Merkezi
Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye'nin dört bir tarafında kurulan hayvan pazarlarında kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışı yapılıyor.
1-4 Eylül tarihleri arasındaki Kurban Bayramı yaklaşırken Akhisar'daki kurbanlık satış yerlerinde de hareketlilik gözlenmeye başlandı. Manisa Valiliği önderliğinde yapılan komisyonda, kurban kesim fiyatlarını açıklandı.
Vali Yardımcısı Mehmet Yüce’nin Başkanlığında, İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, , Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü Manisa Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Temsilcilerinin katılımı ile Vali Yardımcısı Mehmet Yüce’nin makam odasında toplanan Manisa İl Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları alındı.
Kurban kesim ücretleri komisyonun aldığı karar sonucunda büyükbaş hayvanlar için 275 TL, küçükbaş hayvanlar için 60 TL tavan ücret olarak belirlendiği bildirildi.
Kurbanlık hayvanların kesiminde ve kesim yerlerinde dikkat edilecek hususlar
Kurbanlık hayvanlar, İl ve İlçelerde çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Komisyonların önceden belirlediği kesim yerlerinde; mahallelerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecektir.
Tebliğin 14 üncü ve 15 inci maddeleri gereğince Büyükşehir Belediyesi, diğer yerlerde ilçe belediyelerince hazırlanması öngörülen “Yönetim Planı” ile kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirler alınacaktır.
Mevcut uygulamaların etkinliği artırılıp emniyet, jandarma, belediye zabıtası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlilerinden oluşan bir grupla belgesiz ve sağlık şartları uygun olmayan hayvan nakilleri engellenecek, belirlenen satış yeri ve kesim yerleri dışında oluşabilecek faaliyetlere izin verilmeyecektir.
Kurban hizmetleri kapsamında ilgili belediyeler bayram öncesi ve süresince satış yerlerinde, bayram süresince kesim yerlerinde temizlik ve denetim birimlerinden yeterli sayıda eleman bulunduracaklardır.
Uyulması Gereken Kurallar ve Uymayanlara Uygulanacak Cezai İşlemler:
Kurban satış ve kesim yerlerinde; Karar, Yönetmelik, Tebliğ, Kurul, Komisyon Kararları ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8’inci maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket edenlerden;
Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara Çevre Kanunu 20’nci maddesinin (s) bendi gereğince 203 TL,
Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise Çevre Kanunu 20’nci maddesinin (j) bendi gereğince toplu kesimler için 50.975 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1.267 TL cezai işlem aynı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanacaktır.
Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacaktır.
26/04/2004 tarihli 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12 inci maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak yapılır. Hayvanların kesilmesi ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.097 TL idari para cezası uygulanacaktır.
5199 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasına göre; “Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kişiler ve ilgili diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” Hükmüne aykırı hareket edenlere hayvan başına 2.752 TL idari para cezası uygulanır.
5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 546 TL idari para cezası uygulanır.
5199 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmayan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 546 TL para cezası uygulanır.
Birinci fıkrada yer alan cezai işlemler İçişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ilgili birimleri ile belediyelerce uygulanacaktır.
(Basın Bülteni)