Manisa Barosu'ndan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı'nın da yerinin değiştirilmesinin, kamuoyunda kaygılara neden olacağını öne sürdü.
Manisa Barosu'ndan Hakim ve Savcı Atamalarına Eleştiri
Haber Merkezi - MHA
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, 3 Temmuz'da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1'inci Dairesi'nce hazırlanan yaz kararnamesiyle 780 hakim ve savcının yerinin değiştirilmesine bir anlam veremediklerini; özellikle Soma maden faciası davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı'nın da yerinin değiştirilmesinin, kamuoyunda kaygılara neden olacağını öne sürdü.
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, HSK yaz kararnamesiyle 780 hakim ile savcının yerinin değiştirilmesini eleştirdi. Baro Başkanı Arslan, değişikliğin sebebini anlayamadıklarını belirterek, "Bu hakim ve savcılarla ilgili neden görev ve yer değişikliğine gerek duyulmuş? Tenzili rütbeyle yer ve görevleri neden değiştirilmiştir? Yapılan değişiklikle bir kısım hakim ve savcıların iktidara muhalif sendikalara üye olmaları ve iktidarın gücünü elinde bulunduranların istek ve düşüncelerine uygun davranmamaları nedeniyle tenzili rütbe ile adeta cezalandırıldığı görülmektedir" dedi.
Görev yerlerinin değiştirilmesiyle birlikte yargının tekrar yapılandırılmak istendiğini öne süren Arslan, "Yargı yeni HSK kararlarıyla tekrar yapılandırılmaktadır. Bu yapılanma iktidarın kendi düşünce ve dünya görüşüne yakın olan hakim ve savcıları etkin yer ve görevlere getirmek şeklinde olmaktadır. Kamuoyu tarafından takip edilen önemli davaların hakim ve savcıları sebepsiz değiştirilmektedir" ifadelerini kullandı.
SOMA HEYETİ TAMAMEN DEĞİŞMİŞ OLDU
301 madencinin öldüğü Soma maden faciası davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı'nın da yerinin değiştirildiğini hatırlatan Arslan, bu değişimin dava sürecinde endişe yaratacağına inandığını ifade etti. Arslan, "Soma davasında 3 duruşmadır savcı mütalaa vermemektedir. 11 Temmuz 2017'de duruşma vardır. Kararnameden kısa süre önce bir üye hakim ve savcının yeri değiştirilmiş; yayınlanan bu kararnameyle de karar duruşmasına günler kala mahkeme başkanı ve bir üyenin görev yeri değiştirilmiştir. Böylece 3 yıldır yargılamayı yapan heyet tamamen değişmiş olmaktadır.
Görevi ve yeri değiştirilen heyet, binlerce sayfadan oluşan dosyanın tamamına hakimdir. Dosyanın karar aşamasına geldiği dikkate alındığında, adil, bağımsız yargılamaya müdahaleyle sanıkların, dolayısıyla halen yargılanamayan kamu görevlileri ile siyasi sorumluların suçtan ve cezadan korunmasının amaçlandığı şüphesi yaratmaktadır. Soma faciasıyla ilgili Manisa Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma yürütülmekte, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı bu görevden alınmaktadır. Tüm bu olanlar faciada şehit olan işçi yakınlarında ve kamuoyunda kaygı uyandırmaktadır. HSK Kararnamesi ile yer ve görevleri değiştirilen hakim ve savcıların durumu tekrar değerlendirilmelidir. Şehit yakınlarının, yaralıların ve kamuoyunun kaygısı giderilmelidir. Soma faciasını yargı süreci biran önce tamamlanmalıdır" dedi.