Damacana su skandalının patlak vermesiyle birlikte Bakanlığın talimatıyla Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü harekete geçti. Manisa’da 2 dolum tesisinde ve su satışı yapılan bayilerden su numuneleri alındı ve Halk Sağlığı Laboratuarları’nda analiz edildi. Alınan 118 örnekten 102’si temiz çıkarken, 16’sının temiz çıkmadığı açıklandı. Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, alınan numunelerde dolum tesislerinde sorun olmadığını ancak bayilerde sorun yaşandığını kaydetti.
Günebakış Gazetesi’nden Nermin Uçtu’nun haberi şöyle: İnsanların en temel yaşam kaynağı suda oynanan oyunlar bir bir ortaya çıkıyor. Skandalın patlak vermesiyle birlikte gözler su dolum tesislerine ve su satışı yapan bayilere çevrildi. Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla Manisa’daki su dolum tesislerinden ve su satışı yapılan bayilerden numuneler alındı. Alınan numuneler Halk Sağlığı Laboratuarları’nda analiz edilerek sonuçlar açıklandı.
16 NUMUNENİN SUYU İÇİLEMEZ
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Manisa’da satışı yapılan 35 su markasından 118 değişik numune alındığını söyledi. 118 numuneden 102 tanesi temiz çıkarken, 16 numunenin içime uygun olmadığı ortaya çıktı.
2 DOLUM TESİSİ İNCELENDİ
Sonuçları değerlendiren Tay şöyle konuştu: “Manisa ilinde 2 damacana su dolumu yapan tesis var. Bu tesislerde rutin analizler yapılıyordu. Son günlerdeki olaylar nedeniyle analizler yapıldı. Salihli’de iki firmada sorun çıkmadı. Bunun dışında dolumu başka illerde yapılan ama damacana su olarak Manisa’da satılan çok sayıda ürün var. Biz rutinde üretim noktalarında denetim yapıyorduk. Yaşanan olayların ardından Bakanlığın talimatıyla satış noktalarından 118 numune aldık. Bir sudan 1 numune aldığımız da oldu, 10 numune aldığımız da oldu. Halk Sağlığı Laboratuarı’nda bu 118 numunenin analizini yaptırdık. Bunların 102 tanesi tüketime uygun çıktı. 16 tanesinin ise uygun olmadığı belirlendi.”dedi.
BAYİLER İLK DEFA DENETLENDİ
Salihli’de bulunan su dolum tesislerinde sıkı denetim yapıldığını ancak su satışı yapılan bayilerin daha önce hiç denetlenmediğini kaydeden Tay, Bakanlığın isteği üzerine ilk defa bayilerinde denetlendiğini açıkladı. Tay, “ Damacana satış yerlerinden kontrollerimiz yoktu. Hiç yapmıyorduk. Bu olay üzerine bakanlığın talimatıyla yaptık. Damacana suların satış yerlerinden numune alınmıyordu. Dolumdaki yerlerde bakılıyor, temiz ise sağlıklıdır diye düşünülüyordu. Ama durumun çok da öyle olmadığı ortaya çıktı. Aynı dolum tesisinden doldurulmayıp başka yerlerden doldurmak gibi olaylar da olabilir.”diye konuştu. Tay, içime uygun olmadığı belirlenen 16 numunenin satışının durdurulması için yazışmaların yapıldığını açıkladı.
BAYİLERDE HİLE Mİ YAPILIYOR?
Analizi yapılan numunelerdeki bazı ilginç bulgular su satışı yapılan bayilerde hile mi yapılıyor sorusunu akıllara getirdi. Halk Sağlığı Müdürü Tay, aynı markadan 10 numune alındığını bunlardan 8 tanesinin temiz çıktığını iki tanesinin ise uygun olmadığını belirterek, “suyun dolumunda bir sorun olmamasına rağmen satış yapılan bayiden kaynaklanan sorunlar var. Bu bayilerin suları saklama koşullarıyla da alakalı. Manisa’daki dolum tesislerinin numunelerini aldığımızda sonuçlar normal çıktı. Bazı bayilerde uygun koşullarda saklanmıyor, sıcakta duruyor. Damacananın çok defa kullanılması etkili oluyor. Damacanaların temizliğinin yeteri kadar yapılmadığı kanaati var. Üretim tesislerinde sonuçlar normal çıkıyorsa bunların satış noktalarının bazılarında hilekarlık olabilir.”ifadelerini kullandı.
ŞEHİR SUYU DAMACANA SULARDAN DAHA SIKI KONTROL EDİLİYOR
Manisa şebeke suyunun temiz olup olmadığıyla ilgili soruya yanıt veren Dr. Tay, şebeke suyunun damacana sulara göre daha sıkı denetlendiğini açıkladı. Manisa’daki şebeke suyunun güvenle içilebileceğini kaydeden Tay, “Belediyelerin ve şebeke suyunun oturmuş bir sistemi var. Daha çok denetlenen takip edilen bir konumda. Bir şebekenin beslediği nüfus arttıkça sistem iyileşiyor. Manisa Belediyesi gaz klorlama yapıyor. Merkezdeki depolar iyi bir sistemle depolanıyor. Bizim zafiyetimiz genelde kırsalda. Şehir şebeke suyu güvenle içilebilir.”dedi.
SUYA ONLİNE TAKİP GELİYOR
Geçtiğimiz hafta sonu Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen toplantıya Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğünden de katılım olduğunu açıklayan Tay, Bakanlığın daha sıkı denetim talimatı verdiğini söyledi. Bakanlığın damacanaların fazla kullanılmasını önlemek ve dezenfekte sürecinde uygun koşulların sağlanıp sağlanmadığını belirlemek amaçlı online takip sistemini hayata geçirmeyi planladığını açıklayan Tay şöyle konuştu: “Damacana sularıyla ilgili sadece üretim yeriyle ilgili denetim vardı. Ondan sonrasının takibi yoktu. Bundan sonra damacanalara online takip yapılması söz konusu. Damacanaların kullanımın çok üstünde olduğu izlenimi var. Damacana geri döndüğünde kirli olabilir. Dezenfekte sürecinden geçiyor. Yıkanma suyunun 55-75 arasında olması lazım. Enerji maliyetinden kısma amaçlı ısı düşük tutulursa yeterince temiz olmayabilir. İzleme için numune alınırken haberli gidiliyor. Her şey usulüne uygun gelişiyor. Bakanlık böyle düşünüyor. Neden bozuk ürün çıkıyor? Mutlaka 55 derecenin altına düşülüyor. Normal zaman haricinde sevkiyata verilen ürünler tam dezenfekte edilememiş geri dönüşümlü kaplar. Bunu da bertaraf etmek için 55-75 derece arasında olduğunun teyidini sağlamak amaçlı online izleme sistemi hedefleniyor. Habersiz denetimlerde sıklaşacak. Analiz sonucu çıkana kadar sular piyasaya çıkmış olabiliyor. Bakanlık bu suların piyasaya çıkmasını, analiz sonuçları çıkana kadar bekletecek.”
------------------------------------reklam-----------------------------------
------------------------------------reklam-----------------------------------