standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler almaktır
İki ay önce kurulan Manisa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Vet. Hek. Doğan Ensivri, yönetim kurulu üyeleri Şaban Taşkıran, Kadir Arpacı, Hıdır Örsel, Cemalettin Çerkezoğlu ile ilk toplantısını Akhisar’da yaptı. Manisa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gülbeyaz Et Kombinası Sahibi Şaban Taşkıran’ın organizatörlüğünde ak-Hisar Izgara Restaurant’ta verilen öğle yemeğine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Recai Berber, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Müzeyyen Yoğurtçu, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca ve yönetim kurulu üyeleri, Akhisar İlçe Tarım Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, katıldı.
Toplantıda basına bilgi veren Manisa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Vet. Hek. Doğan Ensivri;” Et üreticilerinin bir araya gelerek; 5200 sayılı tarımsal üretici birlikleri kanununda öngörülen et üretimini talebe göre planlamak,ürün kalitesini iyileştirmek, pazarlara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler almaktır. Birliğin merkezi Manisa merkez ilçesi olup faaliyet alam Manisa ili Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gördes, Gölmarmara, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Merkez, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma ve Turgutlu ilçeleridir. 2011 Yılında Akhisar 13 bin 203.00 TL, Gördes 4 bin 987,80 TL, Kırkağaç bin173,60 TL, Kula 589,20 TL, Merkez 23 bin 765,40 TL, Salihli 33bin 154,20 TL, Saruhanlı 1 bin 760,40 TL, Selendi 2 bin 053,80 TL, Turgutlu 23 bin 472.00 TL, Toplam 104 Bin 157.00 TL destek verildi. Biz üretici birlikleri olarak üretimin içindeyiz, elimizde hayvanlarımız var, üretici lehine olan konularda devletin yanındayız. Bizlere gelen şikayetleri siz sayın vekillerimizle paylaşarak sorunları daha kolay çözeceğimize inanıyoruz. Biz üretici birlikleri olarak her zaman iş birliğine açığız Hedefimiz tarım ve hayvancılıkta Türkiye’yi dünya lideri yapmaktır” dedi.
Manisa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Vet. Hek. Doğan Ensivri ve Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Vet. Hek. Ulvi Murat Tunca, aynı zamanda Manisa’nın Türkiye’de Süt ve Hayvancılıktaki yerini göstermek için hazırladıkları dosyaları Manisa AK Parti Milletvekillere verdiler.
Manisa AK Parti Milletvekillere verilen dosyalardaki açıklamalar.
TOPLAMDA 21 MİLYON TL DESTEK ÖDEMESİ YAPTIK
Süt krizinde süt üreticileri mağdur olurken bakanlık tarafindan açıklanan hayvancılık desteklemeleri üreticinin yüzünü güldürdü. Ancak bölgesel olarak 50krş düşen süt fiyatları karşısında üretici çuvalını 38-40 TL’den yem alıyor. Yani yemin kg fiyatı 80 kuruşlarda olurken sütün litre fiyatı 50 krş. Üretici zarar etmekte ve işletmeler kapanma riskiyle karşı karşıya kalmakta. Süt inekçiliğinin kar yapabilmesi için üretici 1 it süt fiyatı ile 2-2,5 kg yem alabilmeli ve işletmeler para kazanabilir ve üretime devam edebilir duruma gelsin.
Bu gün üretici 50 kuruşa verdiği süt ile 625 gr yem alabilir normalde ise bu miktar 2 kg olmalı. Bu yıl üreticilerin hayvancılık desteklemelerinden yararlanabilmeleri için mutlaka bir üretici örgütüne üye olmalılar.
ÜRETICILER PEKİ ŞİMDİ NE YAPACAK
Süt fiyatının düştüğü yem fiyatının aşırı çıktığı bu günlerde yem vermemek hayvanlarımızı hasta edecektir.yem miktarını azaltırken hayvanın ihtiyacı oranında kaba yem bu silaj olabilir,fiğ,yonca gibi kaliteli ot vererek sağlığını korumalıyız.böylece belki süt miktarımız azalır ama hayvanın sağlığı bozulmadan bu sıkıntılı ayları geçer tekrar verimli günlerde kazançlı sağlıklı hayvan baka biliriz bu konuda kaba yemle besleme ile ilgili çiftçi eğitimlerinde üreticimizi bilinçlendirme toplantılarına bu yıl önem verdik.çiftçimiz bu konularda bizlerle iş birliği içinde olmalı ki karlılığı artsın.
MANISALI SANAYİCİLER VE MANDIRALAR NE YAPACAK
Hepimiz aynı gemideyiz yemcide süt işleyeni de toplayanı da üreteni de bu geminin batması ne sanayiciye nede üreticiye yaramaz o zaman her kez elini taşın altına koyacak ve ülke hayvancılığının bu inişli çıkışlı durumdan kurtaracak tedbirleri almaya devlet bu konuda sorumluluk ve yaptırıma desteklemeye üreticinin önünü açmaya yardımcı olacaktır. Birlikler olarak bizler sütün istikrarından yanayız. Eğer bir arz fazlası var ise süt tozu desteğinin birliklere ödenerek fazla sütün piyasadan çekilmesine birlikler aracılığı ile pazarlanmasına yapılmasına destek olmalıyız. Ülkede fiyat istikrarı gerekli Üretici değişen süt fiyatlarından rahatsız oluyor. Birliğimize sahip çıkalım. Öncelikle süt krizinin başlamasının konuşuluyor olması bile üreticinin moralini bozmaya yetmiş ardından süt fiyatları alıcı firmalarca düşürülerek şu an gelinen noktada 50-55 krş konuşulmaktadır.merkez süt üretici birliği ve Manisa süt birliği olarak sıkıntıyı tarım bakanlığı yetkililerine ileterek gerekli çözüm önerileri yapılmış süt tozu ve ihracat desteği konuları gündeme alınmıştır.
İHALELİ BÖLGE OLMALIYIZ
bizler ihalesiz bölgeler olarak geçen Manisa,ödemiş,afyon adana gibi hayvancılığın sıkıntılı Olduğu ihalelerin yapılmadığı bu bölgelerde üreticiler mağdur dur .Manisa valimize ve il özel idaremize konuyla ilgili bilgi ve isteklerimizi bildirdik Manisa’nın bu ihalesiz bölgeden kurtulması üreticilerimizin sütlerinin birlik tarafindan bölgesel mandıralar öncelikli olarak desteklenmeli ve ulusal firmalara pazarlanması gerçekleşmelidir.böylece süt fiyatı ihaleli şekilde oluşacak ve üretici 3 er aylık periyotlarda sütünü hakkı ile sata bilecektir.bu sütte önümüzü görmemizi sağlayacağı gibi fiyatta istikrarı sağlayacak Manisa’nın karı olacaktır.Manisa tarımda ülkenin 6 sırada ili durumunda iken hayvancılıkta 5 sırada olan ve bu konuda kendini geliştirmesi ve iddialı durumunu koruması gerekliliğini düşünüyorum.
TOPLAMDA 21 MİLYON TL DESTEK ÖDEMESİ YAPTIK
Manisa Süt Üreticileri Birliği olarak üyelerimize süt desteği olarak toplamda 2010 yılı içerisinde 4 milyon TL destek verdik. Hükümetin bu yıl içerisinde toplamda üreticiye 21 milyon TL destek ödemesi yaptı. Devletin verdiği bu desteklemelerden üreticilerin yararlanabilmesi için üretici bir birliğe üye olmaları gereklidir.