Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, Akhisar İlçe Müdürü Ahmet Kılıç ile beraber Akselendi mahallesinde çiftçileri ziyaret etti.
Manisa Tarım İl Müdürü Kaya, Domates Üreticilerini Ziyaret Etti
Haber Merkezi - MHA
Tarımsal üretimde 2017-2018 sezonu içerisinde Akhisar’ın bazı mahallelerindeki domates tarlalarında meydana gelen viral hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan afet düzeyindeki zarar nedeni ile Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, Akhisar İlçe Müdürü Ahmet Kılıç ile beraber Akselendi mahallesinde çiftçileri ziyaret etti.
İlçemize bağlı Akselendi, Sarıçalı, Akçeşme, Sazoba, Beyoba ve Moralılar mahallelerinde her yıl yaklaşık 15 bin dekar alanda salçalık domates ekilişi yapılarak 150 bin tonun üzerinde domates üretimi gerçekleştiriliyor. Bu rakam, Türkiye üretiminin yaklaşık % 5’ine tekabül ediyor ve Manisa il geneli domates üretiminin % 20’si Akhisar’dan sağlanıyor.
Domates üretiminin Manisa ve Akhisar ekonomisindeki payını da göz önüne alan Müdür Kaya, Akhisar’daki çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti yerinde gözlemlemek, üreticilerin sorunlarını dinlemek ve bilgi alışverişinde bulunmak üzere İlçemizde domates üretiminin merkezi durumundaki Akselendi’yi ziyaret etti.
Özellikle domates ekili alanlarda bu sene ortaya çıkan Domates Lekeli Solgunluk Virüsü Hastalığı ile ilgili saha çalışmalarını yerinde inceleyen Manisa Tarım İl Müdürü İsmail Kaya “Akhisar İlçe Müdürlüğümüzde görevli bitki sağlığı konu uzmanları arkadaşlarımız; hastalık belirtilerinin ilk olarak fide döneminde ortaya çıkması üzerine ilgili araştırma kuruluşları ile irtibata geçip inceleme talebinde bulundular ve üretim alanlarından aldıkları hastalıklı numuneleri, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne hızlı bir şekilde ulaştırdılar. Araştırma Enstitüsünde görevli uzmanların ve bilim insanlarının yapmış olduğu tahlil ve tetkikler neticesinde, hastalık etmeninin Domates Lekeli Solgunluk Virüsü olduğu tespit edildi. Domates üretilen bütün ülkelerde görülen bu hastalığın dünya ölçeğinde maalesef doğrudan kimyasal mücadelesi yok. Trips adını verdiğimiz küçük böcekler hastalığı taşıyarak hızla yayılmasına neden oluyorlar. Bu bakımdan uzmanlar, Tripslere karşı ilaçlama yapılmasını kısa vadede çözüm olarak önerseler de esas itibarıyla hastalığa dayanıklı çeşitler geliştirilerek domates üretimi yapılmasını tavsiye ettiklerini” ifade ederek, “Şu durumda hastalığın tamamen üretim yapılamayacak hale getirdiği tarlalarımız mevcut. Bu nedenle yaklaşık 3 bin dekar domates tarlası, yerine başka ürün ekmek amacıyla çiftçilerimiz tarafından sürülerek bozuldu. Bunların hepsi çiftçilerimiz adına ekonomik anlamda zarar demek, ön görülemez maddi kayıplar demek. Konuyu bu yönüyle değerlendirerek, hastalığın doğal afet kapsamına alınması ve çiftçilerimizin banka ve kredi kuruluşlarına olan borçlarının ertelenmesi hususunda Bakanlığımızla gerekli yazışmaları yaptık; hastalıkla mücadele imkânı olmadığına dair enstitü raporlarını ilettik. Bakanlığımızca yapılacak değerlendirmelerin ardından, doğal afet nedeniyle çiftçi borçlarının ertelenmesi yönünde çıkacak ilk Bakanlar Kurulu Karar’ında bu konunun da yer almasını temenni ettiklerini” dile getirerek, Bakanlık taşra teşkilatı olarak çiftçilerimizin mağduriyetinin telafi edilmesi hususunda da gayret sarf ettiklerini belirtti.