Avukat Arabulucular Şükrü Örüntaş, Sevgi Tetiker, Kerim Tercan, Tolga Camkıran, Taner Baş, Hatice Ecem Sıdan ve İrem Nur Oruntaş Pancaroğlu tarafından kurulan Akhisar Arabuluculuk Merkezi törenle Paşa Mahallesi 12 Sok. No:9 adresinde (Akhis
Manisa'nin ilk Arabuluculuk Merkezi Akhisar'da açıldı
Metronom Haber Ajansı-MHA
Avukat Arabulucular Şükrü Örüntaş, Sevgi Tetiker, Kerim Tercan, Tolga Camkıran, Taner Baş, Hatice Ecem Sıdan ve İrem Nur Oruntaş Pancaroğlu tarafından kurulan Akhisar Arabuluculuk Merkezi törenle Paşa Mahallesi 12 Sok. No:9 adresinde (Akhisar Tapu Müdürlüğü yanında) hizmete açıldı.
Toplumsal uzlaşı kültürünün güçlendirilmesinde önemli bir rolü olan arabuluculuk uygulaması hukuk sistemine 14 Kasım 2013’te kazandırılmıştı. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren İş uyuşmazlıklarında, 1 Ocak 2019’dan itibaren Ticari uyuşmazlıklarda ve 28 Temmuz 2020’den itibaren Tüketici uyuşmazlıklarında Arabuluculuk dava şartı olarak uygulanmaktadır. Ayrıca diğer uyuşmazlık alanlarında da “ihtiyari (isteğe bağlı)” olarak uygulanmaktadır.
Akhisar Belediye başkanı Ecz. Besim Dutlulu;" Böyle bir kurumun Manisa genelinde ilk defa açılması çok hoşumuza gitti. Umarım tüm Manisa’da benzer kurumlar çoğalır ve böylece insanların adalet mekanizmasındaki süreçlerin kısalacağına inanıyorum. Böyle bir girişimde oldukları için de değerli avukat arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Hepsi için hayırlısı olsun" dedi.
Manisa Baro Başkanı Av. Ümit Rona;": Baromuzun mensubu olarak çok kıymetli yedi meslektaşımızın hukukun alternatif çözüm yollarından birisi olan arabuluculuk ile ilgili yapmış oldukları önemli girişimin açılışındayız. Biz Manisa Barosu başkanlığı olarak arabuluculuk gibi alternatif bir yöntemin hukukçularda kalması gerektiğini, hukukçular tarafından bu görevin yapılmasının daha doğru olduğunu defalarca dile getirdik. 2015 yılından itibaren bununla ilgili mücadele vermiştik. Avukatlık mesleğini yapan meslektaşlarımın aynı zamanda arabuluculuk faaliyetini de en doğru şekilde yapacak meslek grubu olduklarını düşünmekteydik. Bugün bu girişimin neticelerinin alındığını görmekteyiz. Birbirinden değerli yedi meslektaşım arabuluculuk alternatif yöntemi ile ilgili bir arabuluculuk merkezi açıyorlar. Bu aynı zamanda Manisa ilimizde ilk kez açılan bir merkez. Sevgi hanım, İremnur hanım, Ecem hanım, Kerim bey, Şükrü, Tolga ve Taner Bey’in açmış olduğu merkezi çok önemsiyoruz. Bütün hukuk camiasına, baromuza, avukat meslektaşlarımıza, Akhisarlı meslektaşlarımıza ve Akhisarlılara hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz diyerek sözlerini tamamladı.
Her geçen gün arabuluculuk sistemi tanınmaya devam etmekte ve uygulamadaki etkisi görüldükçe önemi artmaktadır. Adalet Bakanlığı’nın 2022 yılı Nisan ayı verilerine göre Hukuki uyuşmazlıkların çözümünü tarafların rızasına dayalı olarak sağlayan arabuluculuk uygulamasındaki dosya sayısı 3 milyonu aşmıştır. Arabulucular marifetiyle müzakeresi tamamlanan 2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328’inde taraflar el sıkışarak anlaşmıştır. Böylece başarı oranı yüzde 69 olmuştur.
Akhisar Arabuluculuk Merkezi kurucu ortakları alternatif bir çözüm mekanizması olan arabuluculuğun gelişmesi ile beraber yargı sistemindeki zaman ve maliyet yükünden insanları kurtarmanın amaçlandığını, arabuluculuğun adalete erişim konusunda hızlı bir çözüm sağlayacağını bunun da direkt olarak toplumsal barışa etki edeceğini belirterek, Akhisar’daki avukatların öncülüğünde kurumsal, KOBİ ve bireysel olarak vatandaşların katılımlarıyla Akhisar Arabuluculuk Merkezi’nin Akhisar’ın ticaret hayatına önemli bir soluk getireceğini kaydettiler.
Arabuluculuğun alternatif bir çözüm yöntemi olması; bireylerin, kurumların ve tüzelkişilerin arabuluculuk sistemine daha rahat ulaşması ve bu alanda uzmanlaşmış arabuluculara ve merkezlere ihtiyaç duyulması nedeniyle Akhisar’da da Arabuluculuk Merkezi ihtiyacı doğmuştur. Akhisar Arabuluculuk Merkezi dava şartı ve ihtiyari uyuşmazlıkların çözülmesi hususunda tarafları teşvik etmek, bilgilendirmek, doğru iletişimi kurmalarını sağlamayı amaçlayarak çeşitli müzakere ve iletişim tekniklerini kullanarak Merkeze başvuranları kalıcı ve ortak bir çözüme ulaşmalarını, hedeflemektedir. Kamu düzenini ilgilendirmeyen, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebildikleri her türlü hukuki uyuşmazlık arabuluculuk ile çözülebilmektedir. Şirketler arasında ortaya çıkan her türlü ticari uyuşmazlıklar, İşçi – İşveren uyuşmazlıkları, Sözleşmeden, haksız fiilden kaynaklanan tazminat talepli hukuki uyuşmazlıklar, Trafik kazalarından kaynaklanan tüm alacak-tazminat alacakları talepli hukuki uyuşmazlıklar, Tüketiciyi Koruma Kanunundan kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklar, Kiracı – Ev sahibi -İşyeri sahibi arasında çıkabilecek hukuki uyuşmazlıklar, kişilerin vefatından sonra mirasa ilişkin olarak çıkabilecek hukuki uyuşmazlıklar gibi konusu arabuluculuğa elverişli pek çok hukuki uyuşmazlığın arabuluculuk yöntemi ile çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır.