Okullarda Kılık Kıyafet Sorunu Nereye Gidiyor!!!!!!!!!!!!

7 Aralık 2012 Saat: 12:21
Emrah Düztaş
Önümüzdeki ders yılından itibaren okullarda kıyafet serbestliğini içeren karar yürürlüğe girdi. Böyle olunca da kıyafet serbestîsinden yana olanlar ile buna karşı olanların tartışmalarını yazılı ve görsel basında izliyoruz.

Önümüzdeki ders yılından itibaren okullarda kıyafet serbestliğini içeren karar yürürlüğe girdi. Böyle olunca da kıyafet serbestîsinden yana olanlar ile buna karşı olanların tartışmalarını yazılı ve görsel basında izliyoruz. Bazılarına göre bu karar halkın talebi doğrultusunda alınmış!..

Anlayabilmek biraz zor…

Geçmiş yıllara dönersek cumhuriyetin kuruluşunun hemen ardından yürürlüğe giren Tevhid-i Tedrisat Kanunu bu konuda bazı uygulamalar başlatmıştı. Benim çocukluk yıllarımda beyaz yaka ve siyah önlük giyerdik. Boynumuzda ipe geçirilmiş bir silgi, çantamızda tahta bir kalem kutusu içerisinde kurşun kalemimiz, yarısı kırmızı yarısı mavi boya kalemimiz ve kalemtıraşımız vardı. Kısacası hepimiz tek düzey görünümdeydik. Ortaokula geçtiğimiz sırada lacivert bir kasket ve kravatlı takım elbise giyme zorunluluğumuz vardı. Liseye geçtiğimizde ise kasketimizin üzerine sarı bir şerit geçirilirdi. Kısacası kimin ilkokul, kimin ortaokul ve kimin de lise öğrencisi olduğu dışarıdakilerce anlaşılırdı.

Sözün kısası o günler güzel günlerdi… Siyasiler okullara el atmamıştı. Günümüze bakıyorum, belirli bir forma giyen erkek öğrencilerin okul çıkışı kravatları çözülmüş, gömlekleri pantolonun dışında pejmürde veya isyankâr bir görünümde… Yine bizim zamanımızda kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamazdı.

Öğrenciler diledikleri giysilerle okula gelecekler mi?

Öğrenciler öğrenim gördükleri okulun arması, rozeti dışında sembolleri ve benzeri takıları takamayacaklar. Yırtık, delikli veya şeffaf giysiler giyemeyecekler. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon ve kolsuz tişört giyemeyecekler. Siyasi sembol içeren şekillere yer verilmeyecek. Bu arada siyasi ve etnik simge sayılan sarı, kırmızı ve yeşil renklere karşı çıkan okul yönetimi olacak mı?

Öğrenciler makyaj yapamayacak, kaşlar alınmayacak, tırnak uzatılmayacak, sakal ve bıyık bırakamayacaklar… Okullarda kılık kıyafet serbest deniyor ama yine de yasaklı! Acaba Atatürk rozeti takmak serbest mi değil mi? Milli Eğitim Bakanlığından birileri çıksa da buna da bir açıklık getirse…

Milli Eğitim Bakanına göre önlük uygulaması dünyada birkaç ülkede kalmış. Serbest kıyafetin öğrenciler ve aileler arasındaki ekonomik farklılığı yansıtacağı eleştirilerine inanmıyormuş!

Günümüz gençliğinin marka meraklısı olduğu dikkate alındığında öğrenciler arasında kıskançlık duygusunun alevleneceği ve bunun ailelere yansıyacağı da açıktır. İstediği giysiyi alamayan veya zengin arkadaşları gibi her gün giysi değiştirmek isteyen çocuklar ile veliler arasında çatışmaların yaşanacağı da bir gerçektir.

Eski yönetmelikte Atatürk devrimlerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayan sade kılık kıyafet öne alınmıştı. Ortaya çıkacak toplumsal sancıların yanı sıra bunun bir de ekonomik yanı vardır. Okul kıyafetleri üretenlere de ekonomik yönden darbe vurulması kaçınılmazdır. Bu sektörde çalışanların işine son verilecek veya büyük ölçüde azaltılacak, işverenler ise maddi zarara uğrayacak, belki de önceki yıllara ait alacaklarını alamayacaklardır. Bazı okullar bu sektörden yararlanıyorlarsa onlar da okul hizmetlerinde kullandıkları maddiyattan vazgeçmek zorunda kalacaklardır. Böyle olunca Milli Eğitim Bakanlığı okulların giyim sektöründeki kazançlarını karşılayabilecekler midir?

Bütün bu olasılıklara rağmen tek tip giysiye son verilmesinin altında yatan asıl amaçtan pek az kişi söz ediyor. Bunun altında açıkça söylenmiyorsa da eğitime türban ve başörtüsü getirilmesi yatıyor. Her şey yavaş yavaş, alıştıra alıştıra denilmişti. Üniversitelerde türban engeli kaldırıldı, yerel belediyelerin hemen büyük çoğunluğunda, büyük satış marketlerinde türbanlılar çoğunlukta. O zaman sıra neye geldi; tüm öğretimde türbana!.. İmam Hatiplerde, seçmeli ders olarak Kuran dersini alanlara başörtüsü zaten serbesti…

Bunun adı demokratik laiklik mi?

Atatürk devrimlerinden kıyafet devrimi de ortadan kalkıyor mu?

Bu Sorunun Cevabı Sizde Karar Sizin!!!!!!

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları