KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Mülteciler Ve İşverenler İstihdam Fuarında Bir Araya Geldi

Mülteciler Ve İşverenler İstihdam Fuarında Bir Araya Geldi

6 Kasım 2019 Saat: 09:51
Mülteciler Ve İşverenler İstihdam Fuarında Bir Araya Geldi
Mülteciler Ve İşverenler İstihdam Fuarında Bir Araya Geldi
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Mülteciler Ve İşverenler İstihdam Fuarında Bir Araya Geldi

Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde yürütülen, "İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Mültecilerin Öz yeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi Projesi"nde sona gelindi.

Proje kapsamında Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, mültecilerin ve ev sahibi toplulukların istihdamına yönelik olarak İŞKUR, İl Göç İdaresi, Ziraat Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Manisa'da faaliyet gösteren firma ve üretici topluluklarının katılımlarıyla "İstihdam Fuarı" düzenlendi.

04112019 tarihinde Manisa Anemon Otel'de gerçekleştirilen etkinlik, Projenin ikinci aşamasına ilişkin video gösterimi ile başladı. Sonrasında kürüye gelen kursiyerlerden Melek Elmesi ve Canan Kılıç başarı hikâyelerini aktaran birer konuşma yaptılar.

Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa'da ilk defa uygulanan bu projenin çok büyük anlam bulduğunu söyledi. Projenin ilk başlangıcından bu zamana kadar geçen süreçteki gözlemlerini aktaran İl Müdürü Öztürk, zorunlu bir göçe maruz kalmış ve farklı topluluklarla beraber iş yapma, onlarla birlikte çalışma konusunda, projenin başlangıcından bu güne kurum personelinden işverenlere kadar pozitif manada büyük değişimler gözlemlediğini ifade etti.

5 farklı eğitim konusunda 6 adet kurs düzenlendiğini ve toplamda 150 kişinin bu eğitimlerden yararlandığını söyleyen Metin Öztürk; "Projemiz Mayıs ayında başlamış olup Kasım ayında tamamlanmıştır. Akhisar'da "Etlik ve Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği", Salihli'de "Koyun Yetiştiriciliği", Saruhanlı'da "Üzümsü Meyve Yetiştiriciliği", Turgutlu'da "Domates Yetiştiriciliği ve Süt Sığırı Yetiştiriciliği "eğitimleri planlanmış ve başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Fuarımızda, firma temsilcileri ile söz konusu eğitimleri alan kursiyerleri bir araya getirerek işe yerleştirilmeleri amaçlamaktadır. Bugün itibariyle %30'luk bir istihdam oranı sağlanmıştır. Hedefimiz %50 oranı idi ve siz değerli firma temsilcilerimiz ile bu oranı yakalamayı arzu ediyoruz.

Manisa tarımsal potansiyeli oldukça yüksek bir il. Manisa bir sanayi ili olmasının yanında, geniş bitkisel ve hayvansal ürün yelpazesi ile Türkiye tarımında oldukça önemli bir yere sahip. Manisa, Türkiye çekirdeksiz üzüm üretiminin yaklaşık %90 nını gerçekleştiren bir il. Ürettiği üzümün de %85'ini başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere ihraç eden bir il konumunda.  Ülkemiz geneli toplam zeytin üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra tütün, tavuk eti üretiminde ve hindi varlığında ülkemizde birinci sırada yer alırken salçalık biber, salçalık domates üretiminde ikinci sırada, yumurta, kiraz ve turşuluk hıyar üretiminde ise üçüncü sıradaki yerini muhafaza etmektedir.

Dolayısıyla bu proje Manisa'da anlam bulmuştur. Ben, bu programa başından sonuna kadar destek veren, katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Bu projenin ilerleme safhalarında değişik mesleklerde mesleki eğitim kursları düzenlediklerini aktaran Manisa İŞKUR Müdürü Şeref Aslan; "Kurs boyunca kursiyer cep harçlıkları ve  GSS primleri tarafımızca ödenmiştir. Kursiyerler, program boyunca belirtilen mesleklerde eğitim alarak tarımsal alanda meslek öğrenme ve ev sahibi Türk vatandaşlarımızla kaynaşma fırsatı bulmuşlardır" dedi.

Farklı tarımsal konularda eğitim alan kursiyerler ile gene aynı konularda faaliyet gösteren işverenleri bir araya getirmek, kursiyerlerin istihdam olanaklarını artırmak üzere bir araya gelindiğini ifade eden BM Gıda ve Tarım Örgütü Proje Koordinatörü Murat Özoğlu; "Projemizi Manisa İli ile birlikte toplamda sekiz ilde uyguladık, uygulamaya da devam ediyoruz. Bu İllerimiz; Manisa, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa illeridir. Toplamda 1.115 kursiyerin eğitimi bu ay sonu itibariyle tamamlanacaktır. Geçtiğimiz aylar itibariyle yaklaşık 600 kişinin eğitimi tamamlanmıştır. Manisa'da da hali hazırda 50 kişinin kursu devam ediyor. Eğitimleri 1 ay teorik, 2 ay iş başı şeklinde kurguladık" dedi.

İl Göç İdaresi Müdür Vekili Çağdaş Taner' de konuşmasında bahse konu projeyi değerli bulduklarını, projenin etkin ve verimli bir şekilde ortaya konulduğunu görmekten memnuniyet duyduklarını söyleyerek katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının sonrasında sertifikaların verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından iş görüşmelerine geçildi.

Düzenlenen İstihdam Fuarına; İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanı Sinan Temur, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa İŞKUR Müdürü Şeref Aslan, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Çağdaş Taner, BM Gıda ve Tarım Örgütü Proje Koordinatörü Murat Özoğlu, FAO Uzmanı Kenan Polat, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, işverenler ile kursiyerler katıldı.