Neden Reklam Vermeli? Bütçe Nasıl Oluşturulur?
Reklam firmaların bilinirliğini, güvenilirliğini ve marka değerinin artmasını sağlar.
Firmalar adını ne kadar geniş kitlelere duyurabilirse müşteri potansiyeli o kadar artar. Aynı ürünü satan iki firmadan birinin reklam veriyor olması alıcıda bildik marka güvenilir marka algısı oluşturur. Bu yüzden reklama yapacağınız ufak yatırımlar size büyük kazançların kapısını aralayacaktır.
Bu Konuda Reklam Yapmayı Kafanıza Koyduğunuzda öncelikle bütçe belirlemelisiniz. Bütçenize göre değil, hedeflerinize göre reklam bütçesi belirlemelisiniz. Reklam Bütçesi bir çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Öncelikli olarak iki seçenek sizin için çok önemli.
Seçecek 1: Hedefinizi Belirleyin
Reklam hedeflerinizi belirleyerek işe başlamalısınız. Bu belli sayıda satış ya da lead (müşterilerin size ulaşması) olabilir. Hedefinizi belirlediğinizde CPA’nızı (EBM – Edinim Başına Maliyet – Bir müşterinin maliyeti) düşünmeniz gerekiyor. Bunu da bir kaç matematik işlemi ile yapabilirsiniz. Burada sondan başa doğru gideceğiz.
* Bir müşteri adayı (Lead) için maliyetiniz nedir? Örnek: 10 TL/Lead.
* Bir ayda kaç yeni müşteri kazanmak istiyorsunuz? Örnek: 150 Müşteri/ay.
* Ortalama satış sonlandırma (close rate) oranınız nedir? Örnek: %30
Yukarıdaki soruların cevaplarını bildiğinizde, bunları yanyana koyarak kabaca tahmini bütçeninizi hesaplayabilirsiniz.
1. Kaç lead istediğinizi bulun: 150 müşteri ve %30 için; 150’yi %30’ye bölmeniz gerekiyor. Bu da 500 Lead (müşteri adayı) demek oluyor. Yani 150 müşteri için 500 lead çekmeniz gerekiyor.
2. Reklam Bütçesini Belirlemek: Çıkan lead sayınızı CPA (Edinim Başına Maliyet – EBM) ile çarparak bütçenizi bulabilirsiniz. 500 müşteri adayı * 10TL = 5.000TL reklam bütçeniz.
Unutulmaması gerek nokta leadlerin değeri pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Aklınıza Takılan herhangi bir soruda Metronom Yay. San. Tic. A.Ş.'ye ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz. 0535 735 8990 - 0538 331 7373
Seçenek 2: Reklam Kampanyalarınızı İnceleyin.
Eğer aktif veya daha önceden kullandığınız Google reklam kampanylarınız varsa buradaki verileri inceleyerek tahmini bütçeninizin yaklaşık olarak ne kadar olması gerektiğini tespit edebilirsiniz.
Gösterim payını da hesaba katarak daha sağlam tahminlere ulaşabilirsiniz. Gösterim payı düşük olan kampanyalarınız için daha yüksek reklam bütçesi tanımlayarak (ya da daha yüksek teklifler vererek) gösterim payınızı artırabilir, böylece reklam kampanyanıza hacim kazandırabilirsiniz.
Yukarıdaki seçenekler oldukça basit, kabaca fikir edinmek için kullanılan temel hesaplamalar. Google Adwords Uzmanlarıyla, ajanslarla çalışmaya başladığınızda çok daha detaylı hesaplamalar ve diğer faktörüleri de düşünerek reklam bütçeleri oluşturabilirsiniz.
Google’da reklam vermek için bir ajansla görüşmeden önce aklınızda tahmini bir reklam bütçesi olması reklam stratejinizi belirlemek için de iyi olacaktır.
Sorularınız, yorumlarınız hatta ipuçlarınız varsa bize ulaşın: 0535 735 8990 - 0538 331 7373
Bizi Takip Edin: @akhisar.mha @metronomreklam