Özel Doğuş Hastanesi’nden Uzman Psikolog Fatih EYİ “Okul fobisi, çeşitli nedenlerden ötürü çocuğun okula gitmek istememesi ve okula gitmeme konusunda direnmesidir.”
Okul Fobisi Mevsimi Başladı
Özel Doğuş Hastanesi’nden Uzman Psikolog Fatih EYİ “Okul fobisi, çeşitli nedenlerden ötürü çocuğun okula gitmek istememesi ve okula gitmeme konusunda direnmesidir.” diyerek ‘Okul Fobisi’ hakkında bilgilendirdi.
Unutulmamalıdır ki biz yetişkinler bile yeni bir ortama uyum sağlarken belli bir sürenin geçmesini bekleriz. Çocukta uyum sorununun süresi iki haftayı geçiyor ve okul reddinde bir azalma olmuyorsa, ailenin nedenlerini gözden geçirmesi gerekir. Okul fobisi olan çocuklarda görülen bazı ortak özellikler şunlardır:
1) Okula gitmek istememek,
2) Anne veya babasının kucağından inmek istememek
3) Ailenin gidişini kırıcı ve saldırgan tepkiler ile protesto etmek
4) Sürekli anne ve babasının ne zaman geleceğini sormak, kapının dibinden ayrılmamak
5) Veya bunların hiç birisini yapmayıp okulda bir köşede sessizce oturmak,
6) Yemek yemeyi reddetmek; buna bağlı olarak iştahsızlık, mide bulantısı ve mide krampları geçirmek,
7) Okul sabahları gözlenen ve tatil günleri kaybolan baş ve karın ağrıları,
8) Uyumama konusunda inatçı davranması, gece sayıklamaları, uykuda ağlama ve korkma davranışları
9) İdrar kaçırma
10)Çeşitli tiklerin ortaya çıkması söz konusu olabilir.
Bunlar aileleri şaşkına çeviren şikâyetlerdir.
Bazı hallerde okul fobisinin günlerce, hatta aylarca devam ettiği görülür. Bu çocuklar, okula gönderileceklerini hissettikleri anda tepinir, dövünür, kendilerini yerden yere atarlar. Bu şiddetli tepkilerden ürken anne-baba çocuktan bir sonraki gün okula gideceğine dair söz olarak, onu evde alıkoyarlar, böylece okul fobisinin sürmesine yol açmış olurlar.
Okul fobisini oluşturan nedenler; okuldan veya evden kaynaklanabilir. Bazen sınıf atmosferinin uygun olmaması veya akran zorbalığı sebep olabiliyorken bazen de anne baba tutumlarının yanlış mesajlar içermesi de sebep olabilir. Anne ve babanın, böyle bir durumla karşılaştıklarında telaşa kapılmamaları, bu nedenlerin belirlenmesi ve çocuğun uyumlu davranışlar sergilemesi amacıyla profesyonel destek alınması tavsiye edilmektedir.
Sağlıklı Günler dileriz.