Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay Bilgilendiriyor;
KRONİK HASTALIĞI VE KİLO PROBLEMİ OLANLAR; KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Metronom Haber Ajansı - MHA
Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay Bilgilendiriyor;
Kurbanınızın mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş mühürlü bir kurbanlık olduğundan, sağlıklı ve hijyenik koşullarda kesildiğinden emin olmalısınız.
Pişirme yöntemi olarak en sağlıklı seçim; ekstra yağ ilave etmeden kapağı kapalı bir tencerede etin kendi suyunda pişirilmesidir. Mangalda et tercih edilecekse ateş ile et arasında 10-15 cm mesafe olmalı; etlerin üstü siyahlaşacak kadar fazla pişirilmemeli veya içi çiğ kalmamalıdır.
Kavurma pek istenen bir yöntem olmasa da eğer yapılacaksa ekstra tereyağı veya kuyruk yağı eklenmemelidir; zira etiniz kolesterol ve doymuş yağ açısından oldukça zengindir, bunu artırmak iyi olmayacaktır.
Günlük et tüketiminiz 90-120 gr aralığında olmalıdır. Bu nedenle bayram boyunca sabah, öğle ve akşam öğünlerinin hepsinde et tüketmemelisiniz.
Bu dönemdeki mide ve bağırsak şikayetlerinin önlenmesi için etin yanında mutlaka çiğ yeşil yapraklı sebzeler, az yağlı zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilmelidir.
Öğle ve akşam daha yoğun bir sofra hazırlayacaksanız sabah mutlaka hafif bir kahvaltı ediniz. 1 dilim çok tahıllı ekmek, 1 yumurta, domates, biber, 1 yemek kaşığı lor, domates, maydonoz, 1 su bardağı yarım yağlı süt, 1 porsiyon meyve gibi öğün örüntüleri kullanabilirsiniz.
Şişkinlik, hazımsızlık, gaz şikayetlerinin önlenmesi adına yemekten sonra rezene, anason, papatya, biberiye, yeşil çay gibi sindirimi kolaylaştırıcı bitki çayları tüketilebilir.
Derin dondurucuda -18 °C’de etlerinizi aylarca saklayabilirsiniz. Tüketmek için akan soğuk suyun altında veya bir gece önceden buzdolabı kısmına alarak çözdürebilirsiniz. Sıcak suyun altında veya ısıtıcının üzerinde çözdürmeyiniz. Bu işlem Patojen mikroorganizmaların çoğalmasına sebep olarak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Bu bayram tatlınızı şerbetli değil, sütlü veya meyveli bir tatlı olarak hazırlayabilirsiniz. Kabak tatlısı, elmalı veya armutlu bir tatlı, keşkül, sütlü irmik tatlısı gibi hafif bir tatlı ile misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Unutmayalım ki bayramların amacı bizleri bir araya getirmektir, herkesin sağlıklı, mutlu, sevdikleriyle birlikte olduğu bir bayram hepsinden daha tatlı olacaktır. Sağlıklı ve Mutlu Bayramlar…