CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Manisa ve İzmir illerinin elektrik dağıtım işini yapan Gediz Elektrik’in özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanının resmi gazetede yayınlandığını açıkladı. Ören, “İzmir ve Manisa olmak üzere toplam 5 milyon kişiye hizmet veren şirketin satılmasının tek amacı vardır yandaşlara kaynak sağlamaktır” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in iddiaları şöyle: “İktidara geldiği günden bu yana kamu kaynaklarını satmakla övünen AKP elektrik dağıtım şirketlerini özelleştirmek için kolları yeniden sıvadı.
Manisa özelleştirme yolsuzluklarının merkezi haline getirildi. Daha önce EBK Manisa Kombinası ve Sümerbank Pamuklu Mensucat Fabrikasının özelleştirilmelerinde yaşanan yolsuzlukları 22. Dönem Milletvekili iken gündeme getirmiştim. Manisa halkının da desteği ile, özelleştirme yolsuzluğunu açığa çıkarmış ancak Manisa’nın malının birilerine peşkeş çekilmesinin önüne ne yazık ki geçemedik.
Elektrik Dağıtımının Özelleştirilmesinin Vatandaşa Hiçbir Yararı Yok
Devlete ait şirketler eliyle yürütülen Elektrik dağıtım işleri en karlı sektör olarak bilinmektedir. İzmir ve Manisa olmak üzere toplam 5 milyon kişiye hizmet veren şirketin satılmasının tek amacı vardır yandaşlara kaynak sağlamaktır.
Çünkü artık hiçbir yatırım gerektirmeyen bir sektördür. Yapılacak iş Sadece kullanılan elektriğin parasının toplanmasıdır.
Daha önce elektrik faturalarından 9 çeşit vergi alındığını gündeme getirmiştim. Vatandaş kullandığı elektrik bedeli kadar da vergi ödemektedir. Şimdi Gediz Elektriği satın alan şirket, elini vatandaşın cebinden çıkarmayacaktır.
Manisa’da 600 bin elektrik abonesi var
İzmir ve Manisa bölgesi elektrik dağıtımını yapan Gediz Elektriğin toplam 2.345.000 abonesi bulunmaktadır. Bunun 600 bini Manisa ve ilçelerindedir. Manisa’da yıllık ortalama 2.2 milyar kilowatt saat elektrik tüketilmektedir. Kayıp kaçak oranı % 6 dolayındadır.
Özelleştirmeden en çok Manisa çiftçisi zarar görecek
Tarım kenti Manisa’da çiftçiler sulama kooperatifleri aracılığı ile ve kendi kuyularından su çekmek için elektrik enerjisi kullanmaktadır. Vatandaş elektrik borcunu ödeyecek durumda değildir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcu yüzünden binlerce çiftçi icralık olmuştur.
Başka bir sorun ise arazide bağ ve bahçelerde bulunan trafoların ya da yağının çalınmasıdır. Bu nedenle sulama zamanı çiftçi elektriksiz kalmaktadır. Bu trafoları yenilemeye, onarımlarını yaptırmaya veya yağlarını almaya vatandaşın gücü yetmemektedir. Bu nedenle bu arızaları TEDAŞ gidermektedir. Özelleştirmeden sonra bu yük vatandaşın sırtına bindirilecektir.
Niğde’de özelleştirilen elektrik dağıtım şirketi elektriği kesti patates tarlaları kurudu.
Daha iki gün önce elektriği kesilen Niğdeli çiftçiler eylem yaparak Niğde - Kayseri yolunu trafiğe kapattılar. Valilik önünde oturma eylemi yapmışlar ama bir sonuç alamamışlardı. Özelleştirilen MEDAŞ adlı elektrik dağıtım şirketi 8 köyde tarlalarda kullanılan elektriği kesti. Vatandaş patates tarlalarını sulayamadıkları için ürünleri tarlada zarar görmüştür. Niğde’li çiftçinin patatesleri özel sektörün umurunda değildir. Onun emeğinin alın terinin elektrik dağım şirketi için bir önemi de yoktur.
Özel Sektör, Kamu Yararı Nedir Bilmez
Devlet vatandaşına hizmet götürürken kar zarar hesabı yapmaz. Vatandaşın yararınaysa elektriği en ücra köye, mezraya kadar götürür. Özel sektör ise sadece kârını düşünecektir. Yatırım yapılmayacak, arızalar giderilmeyecek sadece fatura tahsil edilecektir. Vatandaşın borcu varsa gözünün yaşına bakılmadan elektriği kesilecektir.
Daha önce Ankara ve diğer illerde yaşananlar basına yansımıştı. Özelleştirmenin hemen ardından elektrik sayaçlarını yeniliyoruz diyerek vatandaşlardan 80 lira tahsil edildi. Ben ödemiyorum deme şansınızda yok. Herkes ödedi yapılan hesaplamalarda özelleştirme bedelinin büyük kısmını vatandaştan tahsil ederek karşıladıkları iddia edilmişti.
Emekli, işçi köylü, çiftçi elektrik borcunu ödeyemedikten sonra elektriğin özelleştirilmesinin hiç bir anlamı yoktur. Asıl üzerinde durulması gereken vatandaşın elektrik borcunu neden ödeyemediğidir. Kredi kartı borçları, karşılıksız çekler, ödenmeyen senetler vatandaşın kabusu olmuştur. Çünkü özel sektör alacakları için devlet kadar müsamaha göstermeyecek ve vatandaşın tepesine binecektir.”