Gonca Elibol’un hazırlayıp sunduğu Senin Kariyerin programının bu hafta ki konuğu AK Parti Akhisar Belediye Başkan A. Adayı ve TOBB Kadın Girişimciler Akhisar Temsilcisi Nefise Şükran Füzün oldu.
Senin Kariyerin Programının Konuğu Nefise Şükran Füzün Oldu
Her hafta Manisa Medya TV’de yayınlanan İnsan Kaynakları Uzmanı ve Yeni Asır Gazetesi ekonomi ve kariyer yazarı Gonca Elibol’un hazırlayıp sunduğu Senin Kariyerin programının bu hafta ki konuğu AK Parti Akhisar Belediye Başkan A. Adayı ve TOBB Kadın Girişimciler Akhisar Temsilcisi Nefise Şükran Füzün oldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Kadın Girişimciler Kurulu hakkında bilgi veren Füzün, TOBB bünyesinde Kadın Girişimciler kurulunun 2006 yılında kurulduğu ve kendisinin 2010 yılında katıldığını ve kurulun Akhisar temsilcisi seçildiğini belirterek kurulun Manisa İl İcra daimi üyesi seçildiğini kaydetti.
FÜZÜN; ANA ARZUMUZ KADININ İŞ HAYATINA KAZANDIRILMASIDIR
Yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi veren Füzün; “2011 yılından beri aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Yerelde kadın sorunlarına birebir değinme noktasında faaliyet yürütürken olayı sadece kadın sorunu olarak gözlemlemiyoruz. Olayı kadının temsil ettiği hayat alanının tamamı olarak bakıyoruz. Bizce kadının özerkliği, kadının iş hayatına katılması değil. Kadının anne olma vasfı, eş olma ve evlat olma vasıflarına toplumun her yerine eşit olarak doğru anlatılabilmesini istiyoruz. Kadınları bu anlamda her alanda destekliyoruz. İlçe sağlık müdürlüğümüz, Halk sağlığı müdürlüğümüz ve İl sağlık müdürlüğümüz ile ortak yaptığımız çalışmalarla meme kanseri farkındalığını arttırmak üzere yaklaşık 3 bin 500’den fazla kadınımıza tarama yaptırdık. Taramaların tamamında kadınlarımızın sağlıklı olması konusunda bilinçlendirme eğitimleri de verildi. Bu taramalarda 4 erken tanı ile karşılaştık. Çocuklarımıza ileriye dönük yapısal bozuklukları erken teşhis edebilmek için diş taramaları ve benzer faaliyetlerde bulunduk.Ana arzumuz kadının iş hayatına kazandırılmasıdır. Bunun önünde çok engel var. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu engeller minimize ediliyor. Toplumda kadınla ilgili ailesel ön yargılar eskisi gibi değil. Kadın Girişimciler Kurulunun yola çıktığı günden bu güne kadar aldığı yolda neredeyse Türkiye ekonomisinin yüzde 25’ine hükmeden ve 8 bin küsur üyesiyle Türkiye’nin en büyük kadın sivil toplum kuruluşu olma özelliğini ekonomik anlamda sağlıyoruz.” dedi.
“KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİNDE MANİSA’NIN PİLOT BÖLGE OLMASINI TALEP ETTİK”
Füzün; “Üniversitelerde, liselerde, özellikle meslek liselerinde ve kadın topluluklarında girişimcilik özendirme eğitimleri veriyoruz. 5. Yılın içindeyiz ve yaklaşık 8 bin kişiye ulaştık. Tek amacımız özendirici olarak yol gösterici olmak. KOSGEB kredilerinden, İPARD, TDK ve Esnaf Kefalet Kredilerinden bahsediyoruz. Zaten kadın değerli bir varlık, ona bir avuç un verdiğinizde o size koca bir ekmek geri verebiliyor. Bu bereket, kadının iş hayatına çekilmesinde de çok önemli. Geçtiğimiz hafta Ankara’da Ticaret Bakanımızın danışmanı ve daha öncede Girişimcilik Müdürümüz olan Murat Mercan, kadın kooperatifçiliğinin önünü açmak için yeni bir proje yaptıkları müjdesini verdi. Biz de Manisa’nın pilot bölge olmasını talep ettik. Ben kooperatifçiliği ve sosyal toplumculuğa çok inanıyorum” dedi.
“SANAT ATÖLYELERİMİZE SONUNA KADAR DESTEK OLUYORUZ”
Füzün; “Bizim şehrimizde sanat atölyeleri ve faaliyet atölyeleri bulunuyor. Burada kadınlar hem sanatsal ürünler üretip hem de eski sanat ürünlerimizi gündeme taşıyorlar. Biz bunların ticareti noktasında atölyelerimize sonuna kadar destek oluyoruz. Geçtiğimiz yıl Türk Telekom ile ‘Senin Zamanın’ projesi ile kadınların ilgi alanlarına yönelik olarak kadının dijital ortamda var olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Eğitimlerin sonucunda kadınlarımız yeterlilik sertifikasına sahip oldular. Bunun sonrasında bir e-ticaret sitesinin yürüttüğü bir faaliyet noktasında 40 kadınımıza tahattütkar olmayı kabul ettik. Kadınların e-ticaret sitesinde satacak olduğu ürünlerin dükkan kira bedellerini biz ödemek şartıyla ticaret odalarına yada diğer esnaf odalarına kayıt olmalarını sağladık. Ekonominin kayıt altına alınmasını sağladık. Kayıt altına alınmayan ticaret de ekonomiye zarar veriyor. Özendirme faaliyetlerinin tamamında kadınlarımız bizden daha canla ve başla çalışıyorlar. Demirci’deki kadınlar da bu projeye ortaklar ve Soma ve Gördes ayaklarını da yürüteceğiz. Onlardan da aynı teklifle belki de bölgesel bir kadın kooperatifiyle daha da çok ortakla ilerlemeyi hedefleyeceğiz” dedi.
“AKHİSAR ÇOK BEREKETLİ BİR MEMLEKET”
Kadınların iş hayatında olmasını çok önemsediğini belirten Füzün; “Ben Girişimci iş kadınıyım. Kadının çalışmasını çok önemsiyorum çünkü kadın çalıştığında aile çalışıyor. Biz kadın ve erkeğin omuz omuza aynı evi büyüttükleri, ekonomiye beraber el verip can verdikleri bir hayalden bahsediyoruz ve bu hayal gerçek oldu. Dün bizim yanımızda bir yada iki kişi çalışırken bugün 3 tane iş yerimiz var ve bütün çalışanlarımız kadın. Bu benim için çok büyük bir avantaj, istekle, arzuyla ve tutkuyla yaptığım bir iş. Bu birikimi, bu deneyimi, kadın girişimciler kurulunda yıllardır yürüttüğümüz faaliyetleri şehrimizin ihtiyaçları doğrultusunda kullanmayı istiyoruz. Çünkü Akhisar çok büyük bereketli bir memleket, çoğu kitapta ve yazıtta kadim şehir diye geçiyor. Zeytini, insanı ve doğası ayrı bereket, bütün bu iyilik ve güzelliğin bir araya geldiği daha güzel, daha refah günlere hep beraber yüründüğü bir ekonomiden bahsetmek istiyorum. Burada bizim aracı gücümüz ekonomi olacak. Çalışma faaliyetini bütün toplumun her yerine yeni alanlar açarak, iş alanları açarak, faaliyetler yürüteceğiz. Benim kendi iş yerlerimin tamamı şehirde hatta bölgede ilktir. Olan bir şeyi yapmam, hep daha farklı alana kayarım çünkü olanı çok iyi yapan insanlar var biz daha başka birini yapalım” dedi.
“ŞEHRİN GELECEĞİNE KARAR VERMEK İÇİN PUSULAMIZ ORTAK AKIL OLMALI”
Akhisar Belediye Başkan Aday Adaylığını da değerlendiren Füzün; “Daha aday adaylığı sürecindeyiz. Ama projemiz ve hayalimiz şehrin her santimetrekaresi ile alakalı var. Bunları adaylığa geçtikten sonra açıklayacağız. Akhisar’da 14 milyondan fazla dikili ve zeytin veren ağaç var. Bu anlamda Türkiye’de tekiz ve diğer tek özelliğimiz de Ege bölgesinde bulunan sahil kesiminde her bölgede ayrı ağaç yetişir. Akhisar’da ise bütün ağaçlar yetişiyor. Şehrin ekonomik altyapısını daha güçlü temellere oturtarak yeni fabrikalarla yeni iş yerleri ile doldurmalıyız ki şehrin insanı dara düşmemeli. İnsanlar istihdam alanlarına ulaşırken çok uzun saatlerini yollarda kaybetmesinler. Kendi şehrimizde yeni fabrikalar kurulsun, yeni alanlar açılsın. Bu noktada da Belediyelere çok büyük yük düşüyor. Akhisar’ımızda Türkiye’de tek olan Zeytin İhtisas Organize Sanayi bölgemiz var. Bu alanın tamamı dolmak üzere, biz bunun ikincisi ile alakalı kendi kafamızda faaliyetler yürütmeyi ön görüyoruz. Bunlar daha sonra ölçeklendirilerek doğru zeminde doğru insanlarla tartışılması gereken alanlar. Şehirle alakalı fikrimiz şudur; Şehrin geleceğine karar vermek için pusulamız ortak akıl olmalıdır. Şehirdeki diğer kanalların ne gördüğünü önemseyerek şehre uzun vadeli eylem planı çıkartarak bu eylem planı çerçevesinde çalışmak” dedi.
“ŞEHRİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK”
Şehrin sorunlarını ortak akıl ile çözmeyi benimsediklerini kaydeden Füzün; “Akhisar, 42 ilden daha büyük bir ilçe, sorumluluk alanları çok geniş ve bürokratik anlamda il tahammüllerine değil ilçe tahammüllerine dayalı bu anlamda bazı sıkıntıları oluyor. Bunlar iş birliği ile çözülemeyecek sıkıntılar değil. Şehrin kültürel, ekonomik ve sosyal hayatına çok büyük katkılar yapmayı hedefliyoruz. Bu güne kadar kuruldaki bütün faaliyetlerimizi sağlıktan, bütün alanlara uzanan faaliyetler gerçekleştirdik. Ama artık bunları daha somut halde daha insanların gözle görülür ve elle tutulur bir hale getirmek istiyoruz. Şehrimizin en büyük sorunu trafik, bununla alakalı düzenlemelere gidilme konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Bu görev bize tevdi edilirse çalışmalarımız çok ciddi anlamda genişleyerek ve doğru bir lokasyonda ilerleyecek. Şehrimizle alakalı bu güne kadar yaptıklarımız biraz da yapacaklarımızın teminatı gibidir. Çünkü biz kurul olarak diğer şehirlerin kurullarına baktığımızda Manisa’daki kurul ve Akhisar’daki kurulumuz parmakla gösterilir. Bu anlamda çalışmaktan hiç yılmadık. Şehrimizde çok güzel diyaloglarımız var, çok güzel yürekli insanlarımız yaşıyor. Bu insanlarımızın hepsiyle ortak akıl kullanarak inşallah bu şehri hem ekonomik açıdan hem de sosyal açıdan büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.
“ZEKA BESLENDİKÇE ARTAR”
Eğitim alanında göstermiş oldukları faaliyetler hakkında bilgi veren Füzün; “ 2010 yılında çalışma hayatına girdiğimizde dalımızla alakalı bilgimiz aldığımız 2 yıllık eğitimdi. Benim işimi yapmayı bilen kadın sayısı hiç yok gibiydi. Bu işte önce kurslara gitmeye başladık. Çalışanlarımla beraber eğitim almaya başladık. Bu konuda çıraklık eğitim ve halk eğitimler çok iyi çalışıyor. Yanımızda çalışanların eğitimine çok özen gösterdik ve kendi eğitimlerimizi onlarla paralel planladık. Sektörün hiçbir gelişmesinden geri kalmadık ve eğitim için yatırdığımız parayı o kişiyi kalifiye hale getirerek misli misli kazandık. Daha sonra ikinci iş yerimizde biz çocuklar için okul öncesi oyun faaliyeti yürütüyoruz ve oyun faaliyeti yürütmenin ne olduğunu pek çok anaokulcu bile bilmiyordu. Bununla alakalı ekoller var, Montesorri, Waldorf gibi dünya çapında ünlü hocaların koyduğu ekoller var. Biz bunları benimsiyorduk lakin öğretmenlerimizin bununla alakalı sadece fikirleri vardı. Biz de yurtdışı kaynaklı kurslara, online eğitim alanlarına yöneldik. Eğitimci arkadaşları İstanbul’dan Akhisar’a davet ettik. Onlarla birlikte faaliyetlerimizi yürütürken o kurduğumuz küçük yerin yetmediğini fark ettik. Daha sonra yeni bir alana açıldık, daha büyük bir binada daha çok kişi ile tamamen çocuklar için oyun temelli zeka gelişim faaliyeti yapmaya başladık. Zeka faaliyetinin tamamı dışa dönüktür, beslendikçe artar ve stabil kalmak onun için bir zulümdür. Zeka faaliyeti yürüttüğümüz alanda yaptığımız tek şey çocuklarımıza oyun oynatarak onların hayal güçlerini özgür bırakıyoruz” dedi.