Akhisar Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) yürütülen İstihdam Garantili Simülasyonlu Genç Eğitimi (SİMGE) Projesi, düzenlenen tanıtım ve farkındalık toplantısında paydaşlara tanıtıldı.
Simge Projesi İle Sanal Gerçeklik Eğitimde Kullanılıyor
Haber Merkezi
Akhisar Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) yürütülen İstihdam Garantili Simülasyonlu Genç Eğitimi (SİMGE) Projesi, düzenlenen tanıtım ve farkındalık toplantısında paydaşlara tanıtıldı. Toplantıya Kaymakam Murat Kütük’ün yanı sıra, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mükremin Karasu, Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (AZİOSB) Müdürü Galip Bilgen, AZİOSB Yönetim Kurulu Üyesi ve AKT AŞ. Genel Müdürü Bilal Kuralay, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ersöz, teknik okul müdürleri, zeytin ve otomotiv sektörü temsilcileri, işletmeciler ve ustalar katıldı.
Projenin Amaçları ve Destekleyenler
Aliya İzzetbegoviç MTAL Motorlu Araçlar Teknolojisi öğretmeni Süleyman Kollu, proje hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mükremin Karasu ise konuşmasında SİMGE Projesi’nin önemine değinerek, gençlerin iş gücüne kazandırılmasında projenin büyük rol oynadığını belirtti. Proje koordinatörü Kamile Gökalp, SİMGE Projesi’nin hazırlık sürecinde izlenilen yol haritasını anlatarak, projeye destek sağlayan tüm sektör temsilcilerine ve finansman desteğinde bulunan kurumlara teşekkür etti.
SİMGE Projesi: Yol Haritası ve Eğitim Modeli
Proje kapsamında yapılanları ve yapılması planlananları açıklayan Süleyman Kollu, SİMGE Projesi’nin mesleki eğitimde yüksek teknolojiyi sunduğunu belirtti. Kollu, “2023 yılında Zafer Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çağrısına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan başvuru ile Aliya İzzetbegoviç MTAL’de uygulamaya geçtik. Proje, elektrikli araç bakım operatörleri ve zeytinyağı sıkım operatörleri için simülasyonlu eğitim modüllerini kapsıyor. İlk iki gruptaki kursiyer başvuruları tamamlandı. Halen okulumuzdaki öğrenciler, mezunlar ve sektörde eğitim almamış kişiler için kısa ve uzun süreli eğitim modellerini sunuyoruz,” dedi.
Simülasyon eğitimlerinin ardından kursiyerlerin uygulamalı eğitimleri, okul bünyesinde AKT Enerji AŞ. ve Verde AŞ.’nin katkılarıyla kurulan laboratuvarlarda yapılıyor. Öğrenciler ayrıca stajlarını, sektörde faaliyet gösteren işletmelerde gerçekleştirme fırsatı buluyor. Proje kapsamında simülasyonlu derslerde, öğrenciler yeni teknolojilerle tanışıyor. Zeytinyağı sıkım sürecini öğreten simülatörün kullanımı ve zeytinyağı analiz laboratuvarında asit ölçümü gibi uygulamalı derslerle öğrencilere kapsamlı bir eğitim veriliyor.
Kaymakam Kütük'ten Öğrencilere Mesleki Tavsiyeler
Kaymakam Murat Kütük, projenin eğitimde teknolojiyi etkin şekilde kullanmasının önemini vurgulayarak öğrencilere, meslek öğrenmenin ve bu becerileri modern teknolojilerle desteklemenin önemini hatırlattı. Kütük, “Bir mesleği öğrenmek sizler için büyük bir şans. Elektrikli araç teknolojisi hızla gelişiyor ve gelecekte yetişmiş teknik personele daha fazla ihtiyaç duyulacak. Burada çok ileri teknoloji cihazlarla çalışarak değerli bir deneyim kazanıyorsunuz,” diyerek öğrencilere başarılar diledi.
Emeği Geçenlere Teşekkür ve Destek Sözü
Program sonunda Kaymakam Kütük, SİMGE Projesi’nin hem eğitime hem de Akhisar’a önemli katkılar sunduğunu ifade ederek, projenin sürdürülebilirliği ve başarısının artması için gereken desteği sunmaya hazır olduklarını belirtti. Günün anısına çekilen toplu fotoğrafla sona eren toplantıda, projeye katkıda bulunan herkese teşekkür edildi.