Şirketler Krizden Yeni Yönetim Modeliyle Çıkacak
Şirketler Krizden Yeni Yönetim Modeliyle Çıkacak
Haber Merkezi - Türkiye ve Dünya Gündemi
Dünyaya yön veren 50 düşünür arasında yer alan Andrew Kakabadse, Koç Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun açılış konferansında konuştu. 28 ay içinde 2008 krizine benzeyen küresel bir finansal kriz beklediğini belirten Kakabadse, “New York’taki büyük bankalar bu krizin geleceğini biliyor buna rağmen yönetişim anlamında hiçbir şey yapmıyor. Etkili yönetişim için yeni bir model geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için gerekli olan 7 temel koşul var. Bunlar da kanıt, misyon, işbirliği, hedef, liderlik, yönetim, bilgelik’’ dedi. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise, forumun öncelikli amacının, Türkiye’deki kurumsal yönetim kültürünün oluşturulmasına katkı sağlamak olduğunu, bu amaçla gerçekleştirilecek çalışmaların da Anadolu’daki şirketlerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Türkiye’de kurumsal yönetim kültürünü geliştirmek ve bu konuda tüm paydaşlar için bir kaynak oluşturmak amacıyla Heidrick&Struggles stratejik ortaklığı ve Siemens sponsorluğu ile kurulan Koç Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun açılış konferansı, 8 Ekim 2014 Perşembe günü Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Türkiye’den ve yurtdışından önde gelen şirket temsilcilerine de ev sahipliği yapan konferansa kurumsal yönetim konusunda dünya çapında birçok ülkede danışmanlık yapan ve modern dünyaya yön veren 50 düşünür arasında yer alan Andrew Kakabadse konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Koç Üniversitesi olarak yapabileceğimiz en büyük katkının, Türkiye’ye göre özgünleştirilmiş olan Kurumsal Yönetim kavramının, eğitimin bir parçası haline gelmesinin sağlanması olduğuna inanıyoruz.” dedi. Koç Üniversitesi’nin çok önemsediği girişimlerinden biri olan Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2014 yılında, ülkemizde kurumsal yönetim kültürünün oluşturulmasına katkı sağlamak ve bu konuda uzun süredir çaba sarf eden diğer kurumlarla uzun vadeli işbirlikleri geliştirmek amacıyla faaliyetlerine başladığını belirtti. Konferansın ana başlıklarından biri olan aile şirketlerinde kurumsal yönetim kavramına değinen Prof. İnan, “Ekonomimizin ivmesini devam ettirecek itici güçler de özellikle Anadolu’daki aile şirketlerimizdir” diyerek sözlerini tamamladı.
Gelişmekte olan pazarlarda kurumsal yönetim uygulamalarının tartışmaya açıldığı, yönetim kurullarında etkinlik ve kurumsal yönetim başarı öykülerinin de ele alındığı konferansta konuşan Prof. Andrew Kakabadse, Türkiye’de yönetişim anlamında uluslararası ölçekteki markaların gösterdiği performansı sergileyen şirketler olmakla birlikte, kötü yönetilen yapıların da bulunduğunu söyledi. Aile şirketlerini üç kuşakta değerlendiren Kakabadse, ilk kuşak yöneticilerin şirketi kuran ve yönetenler olduğunu, ikinci kuşağın daha eğitimli ve profesyonel davrandığını, üçüncü kuşağın ise hiçbir sorunla yüzleşmediği için iyi eğitimli olmakla birlikte deneyimsiz olduğunu belirtti. Kakabadse bu sorunun Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da yaşandığını ancak Avrupa’daki şirketlerin 3. Kuşak yöneticilerinin profesyonel yaklaşım ve uzman desteği ile bu anlamdaki tıkanıklığı çözdüğünü, Türkiye’de ise sorunun devam ettiğini söyledi.
Uluslararası çapta yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Andrew Kakabadse, 28 ay içinde küresel anlamda yaşanacak bir krizin olduğunu belirterek uyarılarda bulundu: “New York’taki büyük bankalar da bu krizin geleceğini biliyor buna rağmen yönetişim anlamında hiçbir şey yapmıyor. Bu gelişmeler karşısında etkili yönetişim için yeni bir model geliştirmeyen şirketlerin oranı % 82. Bu yapılar yaşanacak krizden olumsuz yönde etkilenecek. Şirketlerin sıkıntıyı atlatabilmesi için gerekli olan 7 temel koşul var. Bunlar da kanıt, misyon, işbirliği, hedef, liderlik, yönetim, bilgelik. Başarıyla değer yaratabilmenin formulü yöneticinin çalışanlarını iyi dinlemesi, şirket yönetimini de sürece dahil ederek gerçekçi planlar yapmasından geçiyor. ”
Moderatörlüğünü gazeteci yazar Hande Demirel’in yaptığı konferansın sabah oturumunda, “Aile şirketlerinde kurumsal yönetim uygulamaları” ele alındı. Assicurazioni Generali Group Yasal Denetim Komitesi Başkanı Carolyn Dittmeier, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Sabancı Holding İnsan Kaynakları Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyesi Neriman Ülsever oturuma konuşmacı olarak katıldı. İkinci oturumda, Siemens Group Global Mevzuata Uyum Başkanı Dr. Klaus Moosmayer, Siemens’in Mevzuata Uyum Sistemi konusunda deneyimlerini aktardı.
Koç Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumun konusu “Yönetim Kurullarında Etkinlik” olarak belirlendi. Koç Holding Turizm Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, Heidrick&Struggles Türkiye Yönetici Ortağı ve Genel Başkanı Ayşegül Dicle Aydın, Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden, TAV Havalimanları CFA Yatırımcı İlişkileri Direktörü Nursel İlgen oturuma konuşmacı olarak katıldı.
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar’ın Kurumsal Yönetim Başarı Öyküleri konusunda deneyimlerini paylaştığı konferansın kapanış konuşmasını ise Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Başkanı ve Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hurşit Zorlu yaptı.
Kaynak: Faselis.com