Meclis’te kabul edilen kanun ile 6 yıldır haklarını alamayan Soma’lı maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için önemli bir adım daha atıldı.
Soma’lı Madenciler İçin Bir Adım Daha Atıldı
Haber Merkezi
Meclis’te kabul edilen kanun ile 6 yıldır haklarını alamayan Soma’lı maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için önemli bir adım daha atıldı.
İş Kanununa eklenen geçici madde ile, Soma Kömürleri A.Ş.’nin rödovans sözleşmeleri ile işlettiği Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocaklarında çalışan işçilerin kıdem tazminatları iki ay içerisinde ödenecek.
Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi parti temsilcileri ve Manisa Milletvekillerinin imzaladığı “ortak önerge” ile ihbar tazminatlarının da ödenmesi kabul edildi.
Kanun teklifinin madencilerle ilgili 6. maddesi görüşmelerinde söz alan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu işçilerin hakları için emeği geçenlere teşekkür ederek Uyar Madencilik mağdurlarının kapsam dışında bırakılmasını eleştirdi.
Bakırlıoğlu Meclis’te yaptığı konuşmada; 301 madencimizin yaşamını yitirdiği faciadan sonra işten atılan işçiler ihbar ve kıdem tazminatlarını alamamışlardı.
İş Kanunda daha önce yapılan değişiklik ile Soma Kömürleri A.Ş.’nin Eynez ocağında çalışanlara tazminatları ödendi.
Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocaklarında çalışan işçilerin hakları ödenmedi.
Gerekçe ise madenlerin ruhsat sahibi TKİ ile şirketler arasında yapılan sözleşmeler.
Eynez ocağında “Hizmet Alım Sözleşmesi” yapılmış, ast, üst işveren ilişkisi olduğu için burada çalışan işçiler 5 yıl sonra tazminatlarını aldı.
Fakat diğer ocaklarda “Rodövans” sözleşmesi yapıldığı için işçilerin bu ocaklarda çalıştıkları dönemlere ilişkin hakları ödenmedi.
Meclis bu mağduriyeti gidermek için önemli bir adım attı. İşçilerin hakları için siyasi irade devreye girdi ve tüm partilerin desteği ile bir adım atıldı.
Başında beri madencilerin sorunlarını sahiplenen, Meclis’te ciddi bir diplomasi yürüten CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekilimiz Özgür Özel’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Bu günlere kolay gelinmedi.
İşçiler seslerini duyurmak için günlerce eylem yaptılar, Meclise gelerek bizlerle ve tüm siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yaptılar.
CHP Milletvekilleri olarak bizler konuyu gündemde tutmak için Meclis kürsüsünden defalarca konuşmalar yaptık, işçinin, emekçinin sesi olduk.
Sonuçta tüm partilerin desteği ile Soma Kömürleri A.Ş. çalışan tüm işçilerin tazminatlarının ödenmesi için iş kanununa bir geçici madde eklenerek sorun çözüldü.
Kazadan sonra işten atılan ve tazminatlarını alamayan işçilerimizin mağduriyeti giderilmiş oldu.
Geline noktayı önemsiyoruz. Çünkü sorunun önemli bir kısmı çözülmüş oldu.
Uyar Madencilikten atılan işçilerin kapsam dışında kaldı
Ellerinde mahkeme kararları var, senetler var fakat şirket sahibinin üzerine bir dikili ağacı olmadığı için paralarını alamıyorlar. İşin kötüsü bu şirket sahibi hala bu ülkede madencilik yapabiliyor dedi.
İşçilerin hakları için Meclis’te mücadele eden, emek veren, kanun teklifine ve ortak önergelere imza atan, kürsüden yaptıkları konuşmalarla destek veren tüm Milletvekillerine Soma’lı maden işçileri adına teşekkür eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sözlerini mücadele burada bitmiş değil. Son işçi, hakkını alana kadar onların sesi olmaya devam edeceğiz diyerek tamamladı.