Somada Termik Santral ve Ege Linyitleri İşletmesinin özelleştirilmesini engellemek amacıyla Somaya, Kömüre, Termik Santrale Sahip Çıkma Platformu adı altında platform oluşturuldu.
Maden İş Sendikası, Tes İş Sendikası, Sivil Toplum Kuruluşları ve bazı siyasi partilerin yer aldığı platform dün özelleştirme karşıtı ilk eylemini gerçekleştirerek bu özelleştirmenin bölgede işsizliği ve yoksulluğu artıracağı, göç alan bölgeyi göç veren bölge haline getireceği; Soma’nın geleceğini karartacağına dikkat çekilerek her kesimden destek istendi.Cengiz Topel Meydanı'nda gerçekleştirilen özelleştirme karşıtı eyleme Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez yöneticileri Vedat Ünal, Hasan Hüseyin Yıldız, Ege bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay ve yönetim kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi Soma İlçe Başkanı Murat Bayramoğlu ve yönetimi ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Platform adına konuşmayı yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Vedat Ünal, "Soma Termik Santrali, Ege Linyitleri İşletmesi Kömür Sahası ile birlikte özelleştirilmek isteniyor. Biz bu özelleştirmelere karşı çıkıyor ve demokratik-meşru direnme hakkımızı kullanmakta kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz" dedi.
Ünal açıklamasının devamında "6653 sayılı torba yasa TBMM’de komisyonda görüşülürken bir gece yarası operasyonuyla, termik santralara kömür veren, 1979 yılında devletleştirilen ve TKİ kömür sahalarının 4046 sayılı özelleştirme yasası kapsamında özelleştirilmelerini sağlayacak hüküm eklenmiştir. Bütün haklı tepkilere, uyarılara karşın torba yasa bu haliyle genel kuruldan ve Cumhurbaşkanı onayından geçerek yasalaşmıştır.Böylece, Soma termik santralinin de içinde yer aldığı özelleştirme idaresi başkanlığı tarafından özelleştirme takvimi açıklanan, kömür ile çalışan termik santrallerin, TKİ kömür sahaları ile birlikte özelleştirilmelerinin önü açılmıştır. Bu özelleştirmelerin takvimi işletilmeye başlanmıştır. Santraller, Madenler, Vatandır. Vatan Satılmaz. Bizler aşağıda imzaları bulunan sendikalar-emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, siyasi parti teşkilatları olarak, ülkemiz enerji sektörü, soma bölgemiz ekonomisi, bölge insanı, bu işletmelerin ve Eli sahasında üretim yapan rodövans işletmelerinin çalışanları açısından telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlara yol açacak bu özelleştirmeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyoruz."
----------------------------reklam----------------------------
----------------------------reklam----------------------------