KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Türk Ve Kazak İş Kadınları Güçlerini Birleştiriyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ile Kazakistan’dan gelen kadın girişimciler arasında ortak projeler geliştirmeyi amaçlayan Türkiye-Kazakistan Kadın Girişimciler İş Forumu yapıldı.

23 Ekim 2017 Saat: 15:21
Türk Ve Kazak İş Kadınları Güçlerini Birleştiriyor
Türk Ve Kazak İş Kadınları Güçlerini Birleştiriyor
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Akhisar Kale Motor

Akhisar Köroğlu AVM

Türk Ve Kazak İş Kadınları Güçlerini Birleştiriyor

Akhisar Metronom Haber Ajansı -MHA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ile Kazakistan’dan gelen kadın girişimciler arasında ortak projeler geliştirmeyi amaçlayan Türkiye-Kazakistan Kadın Girişimciler İş Forumu yapıldı.

TOBB İstanbul binasında gerçekleştirilen Türkiye-Kazakistan Kadın Girişimciler İş Forumu’na Kazakistan’dan gelen iş kadınları ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Türk iş kadınları katıldı.

Manisa’yı Temsilen Programa davet edilen Manisa il Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nilgün Aksoy ve İl İcra Kurul üyesi Nefise Şükran Füzün Manisa'nın ticari değerlerini Kazak heyete tanıttı.

Forumda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Türk şirketlerin gıdadan sağlık sektörüne, savunma sanayisinden kimya sektörüne kadar pek çok alanda Kazakistan’a 2 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek, "Şirketlerimiz Kazakistan’da 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyorlar. Yine müteahhitlik firmalarımız Kazakistan’da 20 milyar dolarlık projeye imza attılar. Firmalarımız bu yatırımları yapıyor, çünkü hem Türkiye-Kazakistan ilişkilerine, hem de Kazakistan’ın geleceğine inanıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan’ın “2050 Stratejisi” ve “Nurlu Yol” programlarını çok önemsediklerini ifade eden Günay, şunları söyledi: “Kazakistan’ın sanayileşmesi ve özel sektörün daha da gelişmesi için bu çok önemli. Bunu biliyoruz çünkü geçmişte bunu biz de yaşadık. Türkiye olarak son 35 yılda müthiş bir dönüşüm yaşadık.

35 yıl önce 3 milyar dolar ihracat yapan bir tarım ülkesi iken, şimdi 160 milyar dolar ihracat yapan dev bir sanayi ülkesi haline geldik. Pek çok sektörde başarı hikayeleri yazdık. Dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldik.

 Ama değerli dostlarım şunu fark ettik. Bütün bu süreçte bir şeyi ihmal etmişiz; kadınlarımızı. Yaptığımız hesaplar gösterdi ki kadınlarımızı gelişmiş ülkelerdeki kadar iş hayatına kazandırsaydık, bugün dünyanın 17. değil, 12. büyük ekonomisi olacaktık. Yani yıllarca tek kanatla uçmaya çalışmışız.”

 -“81 ilimizde 6 bin 500 kadın girişimcimiz kurullar için aktif çalışıyor”

 TOBB olarak “ekonomiye kadın eli değsin” diyerek yola çıktıklarını anlatan Günay, kadınları iş hayatında daha aktif hale getirmek için 2007 yılında Kadın Girişimciler Kurulu’nu kurduklarını aktardı.

 Avrupa’nın en büyük kadın girişim ağını hayata geçirdiklerini anlatan Günay, “Şu an 81 ilimizde, 6 bin 500 kadın girişimcimiz bu kurullar için aktif çalışıyor. Biz bu işe başladığımızda Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 6 idi. Şimdi bu rakam yüzde 9’a ulaştı.” bilgilerini verdi.

 Günay, Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odasına iş birliğinden ötürü teşekkür etti.

 -“Kadınlarımızı teknoloji odaklı işler konusunda teşvik ediyoruz”

 TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan, kadın girişimcilerin finansal kaynaklara erişimi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarıyla refah artıyor. Ben kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılımının savaşları da bitireceğine inanıyorum. Kadınlarımızı teknoloji odaklı işler konusunda teşvik ediyoruz. Geleceği Yazan Kadınlar projemiz çok fazla başvuru aldı.” diye konuştu.

 Türkiye ve Kazakistan arasında muhtemel pek çok iş birliği imkanı bulunduğunu anlatan Pekcan, iki ülke kadınları arasında yeni projeler kurgulamak istediklerini söyledi.

 -“Türk kadın girişimcileriyle çalışmaya hazırız”

 Kazak Kadın Heyeti Başkanı Bagila Bisembayeva, Kazakistan’da odalar ve borsalar birliğini kurarken Türkiye’nin ileri tecrübesinden yararlandıklarını belirterek, “Kazakistan’daki kadınlar entelektüel bakımdan yetkin, eğitimli insanlardır. Devlet kurumlarında çalışanların yüzde 55’i kadındır. Kazakistan’da kadınların iş gelişimine katkısı sürekli artmakta. Şahsi teşebbüslerin yüzde 47’si, tarımsal işletmelerin yüzde 26’sı kadınlar tarafından yönetilmektedir” bilgilerini verdi.

 Kazakistan’daki kadın girişimciliğinin Türkiye’nin 10 yıl arkasında bulunduğunu ifade eden Bisembayeva, Türkiye’deki kadın girişimciliğinden öğrenecek çok şeyleri olduğunu söyledi.

İki ülke arası ticarete değinen Bisembayeva, “Türkiye ile Kazakistan arasında 1,5 milyar doların üzerinde ticaret hacmimiz var. Bunu daha ileri noktalara taşımak için biz kadın girişimcilerin gelecek vadeden iş kollarında birlikte atacağı adımlar son derece belirleyici olacaktır” dedi.

 Kadın girişimciler arasında oluşan iş birliği tutumunun her iki ülke için gelişmeleri de beraberinde getireceğini söyleyen Bisembayeva, “Kazakistan’da özelleştirme şu anda konuşuluyor. Bazı sektörlerin ve işlerin özel sektöre devredilmesi gündemde. Hizmet sektöründe özelleştirilecek işlerin listesi geçen yıl açıklandı. Pek çok alanda özelleşecek alanların listesi yapıldı ve sürekli güncelleniyor. Bu konuda Türk kadın girişimcileriyle beraber çalışmaya hazırız. Birlikte yapacağımız çok fazla iş var. Türkiye’deki kadınların ne kadar aktif ve üretken olduğunu bildiğim için ortak geleceğimiz adına umutluyum” diye konuştu.

 -“Kazakistan’da ortalama maaş 300-350 dolar”

 Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly de, Türkiye’nin 1991 yılında Kazakistan’ın bağımsızlığını 30 dakika gibi rekor bir süre içinde tanıyan kardeş ülke olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin Kazakistan’a ilk büyükelçiliği açan ülke olduğunu da kaydetti.

 Saparbekuly, ülkesinde yabancı yatırımcıya tanınan kolaylıkları sıralayarak, “Genel anlamda Kazakistan’da ortalama maaş 300-350 dolar seviyesinde. Hem kaliteli hem ucuz iş gücünü bulabilirsiniz. Elektrik ve gaz Türkiye’nin 4’te 1’i fiyatına. Siz geldiğinizde sadece bölgenin iş dünyası paydaşlarını görmeyeceksiniz, dünyanın en büyük şirketleri Kazakistan’da faaliyet gösteriyor. Onlarla önemli iş birlikleri ve ortaklıklar yapılabilir” diye konuştu.

 

-“Füzün; Akhisar’ımızda ağırlamaktan gurur duyarız”

 

TOBB Kadın Girişimciler Akhisar Temsilcisi Nefise Şükran Füzün, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli ve beraberindeki 12 kişilik Kazak iş kadınları heyeti ile zeytin ve zeytinyağı ticareti ile ilgili görüşmelerde bulunulduğunu kaydetti. Kazak heyetinin kaliteli zeytin ve zeytinyağına ulaşmak için Akhisar’a gelmek istediklerini kaydeden Füzün, Kazak iş heyetini Akhisar'a davet ederek oda ve borsa yoluyla ticari ilişkiler kurulması adına Akhisar’da ağırlamaktan gurur duyacaklarını ifade etti.