KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ege Bölge Toplantısı Manisa’da Yapıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ege Bölge Toplantısı Manisa’da Yapıldı

20 Eylül 2011 Saat: 10:55
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ege Bölge Toplantısı Manisa’da Yapıldı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ege Bölge Toplantısı Manisa’da Yapıldı
DAYIOĞLU KASABI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ege Bölge Toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla ve Burdur illerinin Ziraat Odaları Birliği başkan ve yöneticilerin katıldığı toplantı ile Manisa Anemon Otelinde yapıldı.

Tarımsal soruların ele alındığı toplantıda Türk Tarımının genel sorunlarının yanı sıra, Ege Bölgesinin sorunları, Türkiye'nin üretimde lider durumda olduğu üzüm ve incir ile pamuk, tütün, zeytin ve mısır konuları görüşüldü.

 

Yapılan TZOB Bölge toplantısına Manisa Milletvekilleri Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Akhisar Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbuğa ile Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gübreyle ilgili kaynak yaratma ve çiftçinin yükünü hafifletme yönünde çalışma yaptıklarını bildirdi.

Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) Manisa'da yapılan Ege Bölge Toplantısı'nda oda başkanlarının, üreticilerin sorunlarını dinledi.

Bakan Eker, daha sonra yaptığı konuşmada, serada ve tarım alanlarında kullanılan elektrik enerjisinin pahalı olduğunu, fiyatları aşağı çekmek için ilgili birimlerle görüşeceklerini söyledi.

"Sera ve hayvancılıkta kullanılan elektriğin kilowat saati 31,5 kuruş. Konutlardan 8,5 kuruş yüksek maliyet var" diyen Eker, hayvancılık ve seralardaki elektrik kullanımının ticarethane gibi fiyatlandırıldığını, bunun bir üretim faaliyeti olduğunu, ticarethane gibi değerlendirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Gübre ve mazottaki fiyat artışları konusundaki sorular üzerine Eker, gübre ve mazotta vergilerin düşürülmesinin önceden beri konuşulan bir konu olduğunu söyledi. Eker, "Maalesef Türkiye'de insanlar pek vergi verme eğiliminde değil. Basit bir hesap yaptırdım. Gübreyle ilgili yüzde 18 gümrük vergisi yüzde 8'e düşse 300 milyon dolarlık vergi kaybı söz konusu" dedi.

Vergi oranının yüzde 10 düşürülmesi gibi bir durumda, bunun aynı şekilde tüketiciye yansımayacağına yönelik bilgi geldiğini belirten Eker, "İlave kaynak yaratma ve çiftçinin yükünü hafifletme gayetindeyiz. Gübre ile ilgili bu yönde çalışmamız var" dedi.

-"TÜRKİYE PAMUKTAN VAZGEÇMEMELİ"-

Pamuk desteğinin artırılması konusunda Eker, yağlı tohumlu bitkilere yüksek destek verdiklerini söyledi.

"Türkiye pamuktan vazgeçmemeli" diyen Eker, pamuğun katma değerinin çok yüksek olduğunu, ham pamuğa işlenip bir tekstil ürünü haline gelene kadar 16-17 defa katma değer ilave edildiğini belirtti.

Pamukta sertifikalı, tohum, mazot, gübre gibi birçok konuda toplam 42 kuruş destek ödemesi yapıldığını, maliyetin 3'te birinden fazlasının destek olarak verildiğini anlatan Eker, "Bu yıl 1 milyon ton lif pamuk üretimi bekleniyor, bu 2, 5 milyon ton kütlü pamuk demek. 2, 5 milyon ton pamuğa 42 kuruştan destek verildiği düşünüldüğünde bu yağlı tohumlara ayırdığımız paranın büyük kısmını götürüyor" diye konuştu.

-Rusya'YA İHRACATTA YAŞANAN SORUNLAR-

Rusya'ya gıda ürünleri ihracatında yaşanan sorunların hatırlatılması üzerine ise Eker, bu konuda alabilecekleri tüm tedbirleri aldıklarını belirtti. Alıcı ülkenin belirlediği bir takım standartlar olduğunu kaydeden Eker, Rusya Federasyonunun belirlediği limitlerin AB limitlerinin 10 kat altında olduğunu ifade etti. Rusya'nın Türkiye için 150 milyonluk bir tüketim pazarı olduğunu, yaş meyve sebze ihracatının büyük kısmının Rusya'ya yapıldığını anlatan Eker, "O nedenle bazı konularda biz onları ikna ediyoruz, belli noktaya getirdik" dedi.

Rus yetkililerin, "Türkiye dünyada bu konuda ürünlerine en çok güvenilen ülke" şeklinde açıklama yaptığını belirten Eker, bu konuda iyileşme olduğunu, zaman zaman olumsuz örneklerle karşılaşıldığını, çözülmesi, gereken yönetilmesi gereken bir mesele olduğunu söyledi.

Bir üreticinin, tarımla ilgili spekülatif beyanatlara ilişkin sözleri üzerine Eker, üreticiler bir beyanattan dolayı zarara uğruyorsa bu konuda haklarını aramaları gerektiğini söyledi. Eker, "Kimsenin ne Türkiye'ye ne de Türkiye'nin çiftçisine, üreticisine zarar verme hakkı yoktur. Biz de bütün gücümüzle, yasaların verdiği hakla onların karşısında dururuz" dedi.

İyi tarım uygulamasının geçen yıla ilişkin ödemelerinin hala yapılmadığına ilişkin iddialar üzerine Eker, 25 Eylül 2011 tarihi itibariyle bu primlerin ödeneceğini bildirdi.

Süt primlerine ilişkin bir soru üzerine Eker, daha önce süt primlerini bütün bir yıl tek rakam olarak verdiklerini, bunu çeyrek dönemlere böldüklerini, üç ay toplayarak bu primleri ödemeye başladıklarını anlattı.

Sertifikalı tarım danışmanları desteğinin ziraat odaları tarafından verilmesi isteği konusunda ise Eker, binlerce ziraat mühendisinin eğitimden geçerek danışman unvanı aldığını, bu destek ziraat odasına veya herhangi bir yere verildiğinde çiftçinin tercih yapma imkanının zorlaşacağını ifade etti.