Akhisar Belediyesi ve Kent Konseyinin girişimleriyle Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapılan Tarım Politikaların etkisinde Tütün’den Zeytine Akhisar Sempozyumu ilgi yoğun oldu.
Tütün’den Zeytine Akhisar Sempozyumuna İlgi Yoğun Oldu
Akhisar Haberleri.com
Akhisar Belediyesi ve Kent Konseyinin girişimleriyle Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapılan Tarım Politikaların etkisinde Tütün’den Zeytine Akhisar Sempozyumu ilgi yoğun oldu.
Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda saat 13.30 başlayan Tütün’den Zeytine Akhisar Sempozyumu Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Tütün’den Zeytine Akhisar Sempozyumuna konuşmacı olarak Eski Milletvekili Mehmet Yenişehirlioğlu, “Trilye Zeytinin Akhisar Öyküsü”, Tütün Eksperi Mehmet Ali Ağar “Türünden Zeytine Geçiş”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi MYO Prof. Dr. Emine Alçıtepe “Zeytinin Serüveni”, Çiftçi Mehmet Ali Özer “Üretici Gözünden” ve Prof. Dr. Tayfun Özyaka “Liberal Tarım Politikasından Pratik Aşamasından çıkış ve Agroekoleji” Birgilerini paylaştılar.
Akhisar Kent Konseyi Başkanı Hasan Ali Men’in açış konuşmasında;” Zeytine geçişte en önemli faktörlerden birisi bu bölgeyi bu hale getiren Akhisar halkına Mehmet Yenişehirşioğlu’na, şükranlarımızı sunmamız lazımdır. 17 dönüm arazide tütün yapılırken tamamıyla zeytine döndü. Bu geçiş dönemi kolay olmadı. Biraz sancılı oldu. Zeytini Akhisar’a getiren Mehmet Yenişehirlioğlu’ydu. Arazisine eken odur. 600 fidanla başladı. Akhisar’ın o dönemden bu döneme geçiş dönemini anlattı.
Eski Milletvekili Mehmet Yenişehirlioğlu,” Akhisar’da tirilyenin zeytininin öyküsünü anlattı. Trilye zeytini nasıl geldi, fidancılığı, endüstrisi, işletmesi, imalatını biraz da acı tütünden şifalı zeytine geçişi anlatarak sözlerini tamamladı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi MYO öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Alçıtepe;” Cumhuriyetin ilk yıllarında Akhisar’da zeytinciliğin gelişimi nasıldı. O dönemde nasıldı şimdi nasıl sorunları neydi. Politikasına bakıp durum nedir ve her anlamda sorunları nedir onlara değindi.
Tütün Eksperi Mehmet Ali Ağar;” Ben biraz tütüncüleri eskiye götüreceğim. Tütün yaptıkları dönemde hatıralarını canlandıracağız. Bu hatıraların içerisinde sosyal yaşamlarını, kültürlerini, tarla devresinde kilocular kimdi, baskıcılar kimdi. O günün döneminde köfüncüler yapılıyordu. Şimdi yok. Tütün ile birlikte kaybolan kültürleri hatıraları canlandıracağım. Tütün ekicilerin yaşamış olduğu geçiş dönemini anlattı. Tekelin özelleşmesi ile birlikte zeytine geçişi anlatarak sözlerine son verdi.
Çiftçi Mehmet Ali Özer;” Akhisar coğrafyasında tarım nasıl bir halde nasıl bir hale döndü. Ona yıllara değinmeye çalıştı. Ne yapılması gerektiği konusunda konuşan ve asıl yaşıyorduk tarımdan hayvancılığa bunları dile getirdi.
Prof. Dr. Tayfun Özyaka;” Türkiye tarımı genelde iki problem içinde bocalıyor. Bunlardan bir tanesi ekonomik kriz, Bu da temelde endüstriyel tarım yani çiftçilerin yoğun bir şekilde gübre, tarım ilaçları, mazot ve benzerlerinin girdileri ithal ediliyor. Türk parasının aşırı değer kaybı bu krizi daha da yoğunlaştırdı. İkinci sorun iklim krizi. İşte burada Akhisar’da da donlar, kuraklık zeytine çok büyük zarar veriyor. Dolayısıyla bu iki probleme karşı akreekolojik tarıma geçmemiz gerekiyor. Bu organik tarımı da kapsıyor. Ama ondan daha geniş bir kavramdır. Zeytinin yanında başka tarım ürünler ile çeşitlendirme yapmak üzerine bilgiler verdi.
Akhisar Belediyesi ve Kent Konseyinin girişimleriyle Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapılan Tarım Politikaların etkisinde Tütün’den Zeytine Akhisar Sempozyumuna CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, Belediye başkanı Besim Dutlulu, daire müdürleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.