Avrupa Birliği Erasmus+ Programı fonuyla yürütülen 2016-1-SK01-KA219-022538_2 kabul numaralı, “Beware of Endless Wealth; Art is Revising European Values!” (Sonsuz Zenginliğin Farkına Varın; Sanat Avrupa Değerlerini Yeniden Canlandırıyor!)
Ülkü Ortaokulu Slovakya’dan Döndü
Haber Merkezi-MHA
Avrupa Birliği Erasmus+ Programı fonuyla yürütülen 2016-1-SK01-KA219-022538_2 kabul numaralı, “Beware of Endless Wealth; Art is Revising European Values!” (Sonsuz Zenginliğin Farkına Varın; Sanat Avrupa Değerlerini Yeniden Canlandırıyor!) isimli projenin ilk öğrenci değişimi toplantısı 12-18 Mart 2017 tarihleri arasında Slovakya’nın evsahipliği, proje ortakları Türkiye Romanya, İspanya ve Litvanya’nın da katılımıyla Slovakya’nın Cadca şehrinde gerçekleşti.
Sanatla Değerler eğitimini hedefleyen bu projede, heykel sanatı ve dostluk kavramını birleştiren bir çok atölye çalışmasının yapıldığı bu bir haftalık programa Akhisar Ülkü Ortaokulu öğretmenlerinden Canan ÇINAR, müdür yardımcısı Ferah ÇOBAN, proje koordinatörü İngilizce öğretmeni Ayşe İPEK ile okulun ilk hazırlık sınıfları olan 7. Sınıf öğrencilerinden de Ahsen İkbal TÜRK, Nisanur ALKAN, Hatice BAYCAN, Emir ALTINALMAZ, Yiğit YENİ ve 6. Sınıf öğrencisi Mina SERBEST katıldı.
Program dahilinde ilk gün, katılımcı öğretmen ve öğrenciler, Slovakya’nın en büyük Christmas ağacı cam süsleme dekoratif malzeleme üretimi yapan fabrikası OKRASA’yı gezerek, cama nasıl şekil ve renk verildiğini öğrendiler.Yerel heykeltıraş J. Mundier’in galerisini gezerek, heykeltıraşın doğadan esinlenerek yaptığı heykelleri gözlemleme fırsatı buldular. Bölgenin en iyi dans grubunun dans gösterisini izleyerek Slovakya halk danslarını, bu ülkeye has müzik enstrümanlarını ve kültürünü daha yakından tanıma şansı buldular.
İkinci gün, katılımcı öğrenciler kendi ülkelerinde meşhur heykeltıraşlar ile ilgili hazırladıkları Powerpoint ve prezi sunumlarını sundular, kısa özgeçmişlerinden, sanatlarının esin kaynaklarından ve kullandıkları malzemelerden bahsettiler.Slovak öğretmenlerce verilen “Dünyaca Ünlü Heykeltıraşlar” konulu CLIL dersine katıldılar. Daha sonra, J. Mundier’in atölye olarak kullandığı galerisine giderek, heykeltıraş ile birlikte çeşitli atölye çalışmalarına katıldılar. Üç gruba ayrılan öğrencilerden bir grup, çeşitli materyaller kullanarak kolaj çalışması, diğer grup telkari çalışması yaparken, bir diğer grup da maske yapımı çalışmalarına katıldı. Okulda okul öğretmenleri ve öğrencileri tarafından düzenlenen sanat gecesinde de Slovakya müzik ve dansları tanıtıldı, her katılımcı ülke de kendi kültüründen bir parça ile geceye katılarak, farklı kültürlerin tanınması ve kaynaşması sağlandı.
Üçüncü gün, proje sonunda ürün olarak hedeflediğimiz değerler üzerine İngilizce Çocuk Şarkısının dostluk üzerine ilk kıtasının sözleri yazıldı. Müzik öğretmenlerini eşliğinde şarkının notaları ve melodisi oluşturuldu. Provalar sonrasında, oluşacak şarkımızın ilk kıtası tüm katılımcı öğrenciler tarafından koro halinde söylendi. Bu İngilizce değerler şarkısının diğer kıtaları her biri bir ülkede olmak üzere, öğrenci değişimi programlarında öğrenciler tarafından yazılacak ve proje sonunda tamamlanacaktır. Oluşan şarkı, proje paydaşları ve diğer okullar ile paylaşılacak ve değerler eğitimi için eğitim materyali olarak kullanılabilecektir.
Program süresince uluslararası olarak oluşturulan grup çalışmaları halinde yapılan tüm bu grup çalışmaları, öğrencilerin birbirleri ile İngilizce iletişim kurmaları gerektiğinden İngilizce düzeylerini geliştirmelerini sağladı.
Aynı gün, Cadca Belediye Başkanı tüm katılımcıları makamında misafir etti. Sonrasında, okulda düzenlenen atölye çalışmalarına katılan öğrenciler gruplar halinde telkari sanatının kullanarak paskalya yumurtası süslediler, heykel hamurları ve değişik malzemelerle heykel yaptılar. J. Mundier’in her ülke için yaptığı kütük heykeller üzerine her katılımcı ülke öğrencileri bayraklarını boyadılar. Bizim öğrencilerimiz heykel üzerine Atatürk’ ü de işlediler. Atölye çalışmalarının ardından Romanya, Litvanya, İspanya, Slovakya ve Türkiye’den öğrenciler geleneksel çocuk oyunları oynayarak dostluk, empati, hoşgörü, adalet ve saygı değerlerini pekiştirdiler.
Dördüncü gün, eğitim ve kültür gezisi olarak “Demanovski Mağarası”na götürülen öğrenciler, burada doğanın heykel sanatı olan sarkıt ve dikitleri gözlemleme şansı buldular. Daha sonra, “High Tatras Dağı”na , kayak merkezine götürülen öğrenciler burada sergilenen buz heykeleri gözlemlediler. Ardından gezilen Modern Sanat Merkezi “Tricklandia” görülmeye değerdi. Öğrenciler, aynalarla ve değişik yöntemlerle hazırlanan bölümlerdeki sırları çözmeye çalıştılar. Geri dönüş yolunda Zilina şehri de gezilerek, gezi tamamlandı.
Son gün, öğrenciler okul anı defterine anılarını yazdılar. Bu program dahilinde edindikleri tecrübeleri yazdılar. Kendi çalışmaları olan küçük heykelleri birbirlerine hediye ederek dostluklarını pekiştirdiler.
Okul Müdüresi, Zdenka MASLIKOVA, tüm öğretmen ve öğrencilere katılımcı sertifikalarını verdi. Her ülkenin proje koordinatörü, okul müdürü ve emeği geçen öğretmen ve öğrencilere teşekkürlerini sundu. Litvanya proje koordinatörü, özellikle öğrencilerin müzik, resim gibi sanat derslerine diğer dersler kadar önem vermedikleri, bu proje sayesinde sanatın önemini kavrayarak ve sanatı içselleştirerek , sanat derslerine karşı algı ve tutumlarını değiştirebileceklerini , ve böylece sanatın değerlerimize olan katkısı sayesinde de, din ya da dil farklılıklarının engel teşkil etmeden tüm dünyada daha huzurlu, daha hoşgörülü, barış ve dostluk içinde yaşayabileceğimizi vurgulayarak, proje fikri için Ayşe İPEK’e ayrıca teşekkür etti.