KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Üreticilere Sap Kurdu Uyarısı

Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı uzmanları tarafından zeytinliklerde yapılan kontroller sonucunda, Zeytin yetiştiricilerine 01 Haziran 2018 Cuma günü itibariyle Zeytin Güvesi ile mücadele

8 Haziran 2018 Saat: 09:00
Üreticilere Sap Kurdu Uyarısı
Üreticilere Sap Kurdu Uyarısı
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Üreticilere Sap Kurdu Uyarısı

Metronom Haber Ajansı - MHA 

Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı uzmanları tarafından zeytinliklerde yapılan kontroller sonucunda, Zeytin yetiştiricilerine 01 Haziran 2018 Cuma günü itibariyle Zeytin Güvesi ile mücadele çalışmaları kapsamında ilaçlama ilanı verildi.

Zeytin Güvesi zararlısının ergin kontrol ve takipleri Nisan ayından itibaren haftalık ve günlük periyotlar halinde sahada görevli ziraat mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Zararlıyı takip ve kontrol amacıyla muhtelif lokasyonlara asılan tuzakların kontrolleri yanında, tüm zeytin bölgelerinde yumurta sayımları ve sürvey çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtildi.

Halk arasında “Zeytin Sap Kurdu” olarak da bilinen Zeytin Güvesi (Prays oleae) zararlısı; zeytin meyvesinin sap dibinden hareketle çekirdek içine girmekte ve burada beslenmektedir. Ağustos-Eylül aylarında ise giriş yaptığı delikten çıkışı sırasında sap ile meyve arasındaki bağlantıyı kopararak danelerin dökülmesine sebep olmaktadır. Popülasyonun yoğun olduğu ve mücadelenin doğru şekilde yapılmadığı yıllarda önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Mücadelenin etkin şekilde yapılması amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarınca üreticilere yönelik çiftçi toplantıları, çiftçi ziyaretleri düzenlenmekte ve SMS (kısa mesaj) ile üreticiler bilgilendirilmektedir.

İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç, “Üreticilerin Zeytin Güvesi zararlısına karşı doğru zamanda, doğru şekilde ve ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapmalarının mücadelenin etkinliği açısından önemli olduğunu” vurgulayıp, “Kullanılacak olan bitki koruma ürünleri konusunda Müdürlüğümüz teknik personelinden destek alınabileceğini belirterek tüm üreticilere hayırlı ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini” diledi.

Zeytin Güvesini Tanıyalım

ZEYTİN GÜVESİ (Prays oleae)

Tanımı ve Yaşayışı

• Ergin kelebeğin genel görünüşü gümüşü renklidir.

• Üst kanatların üzerinde siyah renkli lekeler ve kenar uçlarında da gümüşi renkli saçaklar bulunur.

• Larvaları, genellikle kirli beyaz ve sarımtrak renktedir.

• Pupa dıştan görülebilen seyrek dokulu beyaz bir kokon içinde bulunur.

• Zeytin güvesi yılda 3 döl verir ve her döl zeytin ağacının ayrı fenolojik dönemlerinde zararlı olur.

• Her döl zarar yaptığı döneme göre “yaprak dölü”, “çiçek dölü” ve “meyve dölü” olarak isimlendirilir.

Zarar Şekli

• Zararı, Zeytin güvesinin larvaları oluşturmaktadır. Zeytin güvesi larvalarının meydana getirdiği zararları zeytin ağacının 3 ayrı fenolojik döneminde incelemek mümkündür.  Yaprak dölü zararı: Larvalar, yaprağın iki epidermisi arasında, açtıkları galerilerle, yaprak ve sürgün uçlarında beslenmeleri ile zararlı olur. Çiçek dölü zararı: Larvalar, çiçek salkımları arasında beslenerek salkımlardaki tomurcuk ve çiçekleri tahrip ederek meyve tutumunu önlerler. Meyve dölü zararı: Yumurtadan yeni çıkan larvalar meyvenin içine meyve sapı dibinden girerek meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı tahrip eder ve bu meyvelerin dökülmelerine neden olur. Zeytin güvesinin meyvelerdeki zarar oranı yıllara ve bölgelere göre değişir. Bazı yıllarda bu zarar %30’a kadar ulaşan ürün kaybına neden olabilmektedir. Zeytin güvesi zeytin yetiştirilen çeşitli Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde bulunur.

Zararlı Olduğu Bitkiler

• Zeytin güvesinin konukçusu zeytindir. Ancak zeytingillerden Akçakesme üzerinde de zararı görülmüştür.

Mücadele Yöntemleri

Biyoteknolojik Mücadele

 • Kitlesel tuzaklama: Zeytin tomurcukları- nın kabarmaya başladığı mart sonu nisan başlarında, 3 zeytin ağacına bir delta tipi eşeysel çekici tuzak asılarak düşük ve orta yoğunluktaki popülasyonlarda bu zararlı ile etkili bir mücadele yapılabilir.

Kimyasal Mücadele

• Zararlının tercihen sadece meyve dölüne karşı ilaçlama yapılmalıdır. Kontrol edilen mercimek büyüklüğündeki zeytin meyvelerinin %10’unda canlı “yumurta+larva” olması halinde ilaçlama yapılmalıdır. Mayıs ayının ikinci yarısında yapılan kontrollerle uygun ilaçlama zamanı saptanır. Ancak zararlının mevsim başında yaprak ve yeni sürgünlerde %10’dan yüksek düzeylerde zarar yapması halinde çiçek dölünde, ilk kelebeklerin yakalanmasından 7-10 gün sonra ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama zamanını belirlemek için Delta tipi feromon tuzaklardan yararlanılır. Bu tuzaklar nisan ayında bahçelere asılarak haftada bir kez kontrol edilir. Zeytin güvesinin özellikle çiçek dölünde, yoğun bir avcı ve parazitoid kompleksi bulunduğu için, tercihen böcek gelişme engelleyici preparatlar kullanılmalıdır.

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.