Üreticilere Yerinde Hizmet
Üreticilere Yerinde Hizmet
Haber Merkezi
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elamanları, İlçemize ait bazı bölgelerde yeni üretilmeye başlanan ürünlerde ve yıllardır üretimi devam eden genel ürünlerde tarla kontrollerine aralıksız olarak devam ediyorlar.
Yapılan bu kontrollerde üreticilerin karşılaştıkları sorunlar ve bundan sonra meydana gelmesi muhtemel diğer sorunlar hakkında üreticilere gerekli bilgilendirme yapılırken yerinde eğitimlere devam ediyorlar.
Özellikle alternatif ürün üretimine yeni başlayan mahalleler de üretimi artan Sanayi tipi domates ve Biber üreticilerine ait tarlalarda üreticilerle birlikte yapılan kontrollerde yapılan ve yapılabilecek hataları önceden tespit edip, üreticilere uygulamada dikkat edilmesi gerekenler arazide üretim aşamasında bire bir anlatılarak üretim kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini aktaran uzmanlar, dolayısı ile milli ekonomiye hu şekilde katkıda bulunulabileceğini vurguluyorlar.
Yapılan kontrollerde biber dikiminden, 1hafta sonraki can suyundan sonra yaklaşık 3 hafta boyunca suyun kesinlikle verilmemesi özellikle vurgulanmış, bu zaman zarfında düzenli sulamalara başlamadan önce olabildiğince fazla yapılacak olan toprak işlemesinin kök gelişimine ne kadar faydalı olabileceği anlatılmış ve yapılması muhtemel hatalara müdahale edinilmiş olacağını vurgulayan uzmanlar. Zamanından önce yapılan erken sulamalar sağlıklı kök gelişimine engel olduğu gibi, toprak kökenli birçok mantarı hastalıklara sebep olduğu uygulamalı olarak anlatılar.
Biberlerde gelişme dengesindeki sıralamanın çok önemli olduğu kök gelişiminden sonra bitkide boylanma ve çiçeklenmenin arkasından meyve gelişimi için dengeli beslenmenin yolları anlatılmıştır.
Bu aşamadan sonraki düzenli sulamalarla birlikte verilebilecek gübreler, oluşabilecek toprak altı zararlıları ve mantarlarla mücadele yöntemleri anlatan uzmanlar üretimin başlangıcından itibaren nelere dikkat etmeleri gerektiği ve bitki koruma ürünlerinin kullanımında reçeteye tabi ürünlerde ruhsatlı ilaç kullanımı ile beraber ilaçlama dozlarına da dikkat etmeleri konusunda üreticileri uyardı.
Özellikle domates ve biber üretiminin yıllardır düzenli olarak yapıldığı Akselendi, Sarıçalı, Sazoba ve Beyoba bölgelerinde de kontrollerinin devam ettiğini bildiren uzmanlar, Domates üretilen alanlarda Domates bitkisinin toprağa temas eden bitki aksamlarında da Mildiyö ve Erken Yaprak Yanıklığı ile Bakteriyel Hastalıkların bulaştığı tespit edilmiş, tekrar yağışların olması halinde bitkinin üst aksamının da hastalık bulaşma yönünden uygun şartlara ulaşabileceği ve hastalığın yoğunlaşabileceği üreticilerimizin bu konuda da teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli ilaçlamaları yapmaları durumunda verim kayıplarının olmayacağı konusunda bilgilendirildiler.
Biber üretimi yapılana alanlarda Bulaşık olan Bakteriyel Leke hastalığına karşıda aynı tehlike devam ettiğini aktaran teknik elemanlar. Mutlaka İlçe Müdürlüğünün ilanlarına göre ilaçlama yapılmasının önemi özellikle vurgulanmıştır. Yapılan kontrollerde tespiti yapılan hastalık ve zararlılarla ilgili gerekli uyarılar yapılmış ve reçeteleri düzenlenmiştir.
Domates üretimi artarak devam eden Beyoba, Sazoba, Sarıçalı ve Akselendi Bölgelerine, çok büyük zararlara yola açabilecek Domates Güvesine karşı (Tuta Absoulata) erken uyarı amacıyla tuzak astıklarını aktaran uzmanlar, bölgemizde üretimde büyük kayıplara sebep olabilecek zararlıları eşeysel tuzaklara takip ettiklerini ve bu tuzaklardan zararlıları eşik sayılarına ulaştıklarında üretim parsellerinde zarar oluşturma düzeyine geldiğinde ilaçlı mücadelede bulunmaları konusunda üreticilerini erken uyarı mesaj sistemi ile uyardıklarını aktardılar. Düzenli olarak kontrolleri yapılıp varlık takibi yapılan tuzaklar ile Ayrıca 1. Nesli kısmi olarak geçmiş bulunan Yeşil Kurt ve diğer zararlıların kontrolleri beraber devam etmekte olduğunu aktardılar.
Yine aynı bölgelerimize kurmuş olan Bağ Salkım Güvesine ait tuzaklarımızın kontrolleri düzenli olarak yapılmakta olup geçmiş bulunan Salkım Güvesi 2. Neslinde sonra 3. Nesil çıkışları sıkı bir şekilde devam edecektir.
Geçtiğimiz yıllara oranla çok büyük mevsimsel farklar bu zararlılara karşı kontrollerin daha dikkatli yapılmasını gerektiğini söyleyen teknik elemanlar, Örneğin her geçen yıl birbirine yakın tarihlerde çıkış yapan Salkım Güvesi 2. Nesil larvasına karşı geçen yıl 23 Haziranda ilaçlama ilanı verilmesine karşın, bu yıl 15-20 gün öncesinden yoğunluk tespit edildikten sonra ilaçlama ilanı verilmiş, salkım güvesi çıkışları devam ettiğinden 15 gün sonra 2. Nesil larvasına karşı 2.ilaçlama ilanı verilmek zorunda kalındığını aktardılar. Bu sebeple Bağ Salkım Güvesi 3. Nesil Larvası çok daha önce çıkabileceği gibi, hasat mevsimine çok daha uzun zaman olduğu için belki de 3.nesil sarkmasının ardından Salkım Güvesi 4. Nesline karşı ilaçlı mücadele yapmak gerekebilecektir. Böyle bir durumla uzun yıllardır karşılaşılmadığını aktaran uzmanlar, gerekli kontrollerin düzenli bir şekilde yapıldığını ve üretim sezonu içerisinde hasat zamanına kadar kontrollerinin süreceğini aktardılar.
Bölgemizde son günlerde meydana gelen 45 C üzerindeki aşırı sıcaklar, çevre ilçelerimizdeki üzüm üretim alanlarında büyük zararlar meydana getirmiş olmakla birlikte bölgemiz bağ alanlarında bu zarar oranı çok düşük olduğunu aktaran teknik elemanlar, bunun en büyük nedeninin bölgemizde yapılan doğru ve zamanında yeşil budama uygulamasının oluşabilecek olumsuz şartlara karşı alınmış en önemli tehditler arasında olduğunu aktardılar.
Bununla birlikte bölgemiz Meyve bahçelerinde varlığının olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla Beyoba da Erik ve üzüm bahçesine, Kayalıoğlu’nda Nar Bahçesine ve Doğuca' da Armut Bahçesine Drosophila Suzuki Matsumuro zararlısına ait tuzaklar asılmış, tuzaklarda yakalanan tüm şüpheli böceklere gerekli incelemeler yapılmakta olup, bu tuzakların kontrolleri yıl boyunca devam edecektir.
Tarla Bitkilerinden Mısırda Batı Mısır Kök Kurdunun bölgemizdeki varlığının incelenmesi için de Moralılar Mahallesindeki Mısır Tarlasına tuzak kurulmuş tüm bu tuzakların kontrolleri düzenli olarak yapılacak olup tuzak kontrolleri ile birlikte bitkilerin tüm gelişimi takip edilecek gerekli tüm uyarılar, üreticilerimize gerek mesaj sistemi gerek medya aracılığıyla gerekse birebir irtibata geçilerek bildirilecektir.
Bölgemizin 1. Ana ürünü olan Zeytinde, Zeytin Güvesi ve Zeytin Sineği karşı mücadele zamanının tespiti amacıyla Zeytine ait tuzaklarımızı da ilçemizi temsil edecek şekilde birçok bölgeye asmakla birlikte zeytine ait tüm kontrollerimiz dikkatli bir şekilde devam etmektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında bölgemizde yetiştiriciliği yapılan tüm ürünlerde düzenli olarak kontroller ve yerinde eğitimler yapılmaya devam edileceğini aktaran uzmanlar ihtiyaç duyulması durumunda üreticilerimizin Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarından her türlü bilgi desteğini alabileceklerini aktardılar.
Ürününüzün bol, kazancınız bereketli olması dileğiyle.