Vergide Büyük Yapılandırma Semineri
Vergide Büyük Yapılandırma Semineri
Akhisar Metronom Haber Ajansı-MHA
Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı ile Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) ortaklaşa düzenledikleri "Vergide Büyük Yapılandırma" semineri ATSO çok amaçlı toplantı Salonunda yapıldı.
Seminere Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Serdar Pehlivan, ATSO Meclis Başkanı Şenol Ürküp, ATSO Başkan Yardımcısı Harun Eryüksel, Yönetim Kurulu üyesi Adem Çakır, Akhisar vergi dairesi Müdür Yardımcısı Mevlüt Şadım Özer, Akhisar Esnaf Oda Başkanları, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler katıldı.
6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırma, bilgilendirme ve tanıtım toplantısına konuşmacı olarak Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Serdar Pehlivan katıldı.
Yaklaşın 2 saat süren "Vergide Büyük Yapılandırma" seminerinde konuşan Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar ve Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Serdar Pehlivan katılımcıları yapılandırma kanunuyla;Vatandaşlarımızın kamuya
olan borç yükü azalacak, Borlar taksitler halinde ödenebilecek, Vergi ihtilafları
sonlandırılacak,
Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek, Geçmiş yıl beyanları arttırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak, Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek, İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek, Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak, bilgileri paylaştılar.
Ramazan Yaşar ve Serdar Pehlivan;" konuşmalarında şunlara yer verdiler
Ayrıca, Trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar, öğrenim ve katkı krediler ile Ecrimisil borçları da
bu Kanun kapsamda yapılandırılabilecek.Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran
araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler.
İHTİLAFLAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜMLENİYOR
Vergi davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan
kaldırmak isteyen mükellefler de ihtilafın aşaması ve verilmiş yargı kararlarına göre bu kanunun sağladığı imkanlardan yararlanabilecek.
PİŞMANLIKLA BEYANA ÖDEME KOLAYLIĞI
Pişmanlıkla beyan edilen vergilerin ödemeleri bu kanun kapsamında kolaylaşıyor. Beyan edilen tutarlara ister peşin, ister taksitle ödeme imkanı sağlıyor.
MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDA BULUNAN MÜKELLEFLER İÇİN VERGİ İNCELEMESİNDE MUAFİYET
Mükelleflerimiz 2011-2015 yıllarında beyan ettikleri gelir vergisi, kurumlar vergisi KDV ve gelir/Kurum Stopaj vergilerini kanunda öngörülen şekilde artırdıkları ve belli oranlarda ödedikleri takdirde bu vergi türlerinden inceleme veya tarhiyata muhatap olmayacaklardır.
İŞLETME KAYITLARININ GERÇEK DURUMA UYGUN HALE GETİRİLMESİNE DE İMKAN VERİLİYOR
Bu kanun kapsamında mükelleflere İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesi imkanı sağlanmaktadır.
BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA YÖNELİK DE DÜZENLEME YAPILDI
Bu kanun kapsamında gerek yurt içinde, gerekse yurt dışındaki varlıkların herhangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılması imkanı sağlanmıştır.
BAŞVURU VE ÖDEMELER
* Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
* Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir idaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden Internet aracılığı ile yapılabilecek.
* Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler
2 ayda bir ödemeli olacak.
* Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri
taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti
ödemeyenler kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır.
* Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor.
* Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesine göre hesaplanan Tİ-ÜFE tutarında ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.
KANUNLA İLGİLİ SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ
Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir idaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde
yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz.
Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede
yanıt verecektir. Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir Kanun olan
yapılanma kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz" dediler.
(KM)