“Akhisar İmar Planı Sempozyumu” Akhisar Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.
Yeni İmar Planı çalışmaları yapılan Akhisar’da İzmir Mimarlar Odası Şubesi Akhisar Mimarlar Odası Temsilciliğinin organize ettiği “Akhisar İmar Planı Sempozyumu” Akhisar Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.
Belediye Meclis Salonunda yapılan sempozyuma Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Sezai Göksu ve Doç Dr. K. Mert Çubukçu, Doğuş Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. H. Senem Doyduk, İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, Akhisarlı Yüksek Mimar Adnan Kazmaoğlu, Akhisar Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Yumukoğlu, Mimarlar Odası Akhisar Temsilcisi Mimar Fatma Kocabıyıkoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
Gün boyu süren sempozyumun başında Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal “Akhisar ülkemizde yaklaşık 40 ilden büyük bir ilçeye sahiptir. Bulunduğu coğrafi yapı itibari ile de kıymetli bir bölgeye sahiptir. Bunun yanında tarihsel yapı açısından da farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı bu ilçe ile ilgili verilecek kentleşme politikalarının en başına strateji olması gerekmektedir. Bu stratejinin oluşumunda en önemli faktör ise kültürdür. Bundan dolayı en iyi imar planı kentlilerle paydaş bir şekilde konuşarak ortaya çıkması en önemli nokta olduğunu düşünüyorum” dedi.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “bu sempozyumun yeni imar planına büyük bir ışık tutacağına inanıyorum. İzim yapmak istediğimiz bu olayı kent ile konuşmak ve kente uygun bir proje istiyoruz. Bu projeye oluşturmadaki en önemli nokta Akhisar’ı sevmemizdir. Biz Akhisarlı olarak Akhisar’ı çocuklarımızı sevdiğimiz gibi seviyoruz. Akhisar’ın genel yapısını nasıl doğru anlatırsak o kadar uzun ömürlü ve yaşanabilir bir kent ortaya koyarız. En teknik arkadaşımızdan en sade vatandaşımıza kadar tüm kentlinin bu projeye koyacakları vardır. Akhisar’a ilişkin beklenti ve senaryolarımızı bu projeye aktarmamız gerekmektedir” dedi.
Akhisar’daki planlama sorunları ile ilgili sunumu Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal başkanlığında Akhisar Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Yumukoğlu ve Mimarlar Odası Akhisar Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Kocabıyıkoğlu yaptı.
Sunumda ilk olarak söz alan planlar üzerinde sunum yapan Mehmet Yumukoğlu “elimizdeki hazır bulunan ilk plan 1934 yılında yapılmıştır. Ardından 1958 ve 1986 yıllarda imar planları yapılmıştır. Şuanda Akhisar halen 1986 imar planını kullanmaktadır ve artık günümüze cevap verememektedir” dedi. Ardından söz alan Fatma Kocabıyıkoğlu “Akhisar hızlı büyüyen bir kenttir. Artık 1986 yılında yapılan imar planı cevap veremiyor. Akhisar’ın en büyük sorunu otopark sorunudur. Akhisar’ın belli bir meydanı yoktur. Kentiçi meydanlar planlama sürecinde belirlenebilir. Kentiçi meydanların yaşaması için kent insanları da buralarını meydan olarak kabul etmesi gerekmektedir. Kentin gelişiminde Oyun alanları, Eğitim, Sağlık, Kamu ve Camiler de önemli rollere sahiptirler. İmar planı yapımında kat artışı da meydana gelebilmektedir, şuanda Akhisar’da en yüksek 5 katlı binalardır. Birde kentteki en büyük sorunlardan bir tanesi de çok farklı şekillerdeki parsellerdir. Bize göre çözüm adalar şeklinde otoparklı ve yeşil alana sahip karanlık odaları olmayan evlerin yapılması gerekmektedir. İmar planında hatalarla yeni yapılacağına öncelikle çevrelerden örnek alınıp doğru noktaları tasarlayıp bundan sona yeni imar planı yapılması gerekmektedir. Ragıpbey ve Reşatbey Mahallesine bulunan bitişik 5 katlı ve karanlık odası olan yapıların kullanım ömrü bittikten sonra nasıl bir yapılaşma söz konusu olacak bu soruların cevabı önemlidir. Akhisar’ın toplu taşımada revizyona gitmesi gerekmektedir. Şehir içinden geçen tren yolu şehir dışında alındığında mevcut demiryolunun toplu taşımada kullanılması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Sempozyumun öğleden sonra yapılan programında 1. oturum Akhisar Planlama Çevresi konusu ele alındı. 1. Oturumda ilk olarak söz alan Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Sezai Göksu “Planda önce vizyon tartışması yapılması, ardından strateji ve politikalar belirlenmeli, o politikalardan da öncelikli eylemlerin belirlenmesi ve gerekli olan stratejik planların ortaya koyulması gerekmektedir. Mastır Planlar artık dünyada yaygınlaşmış ve tüm planlar öncesi oluşturulması gereken bir plan olmuştur. Doğrudan vizyona yönelik plan izleme artık daha anlamlı hale geliyor. Plana bağlı her konu müzakere edilmez, örneği kültürel ve tarihsel bir planın müzakeresi yapılmaz. Akhisar’ın planlamasında öncelik olarak tarım ve tarih öne çıkan tartışılacak konulardır. Planlama konusunda kentin gelişmesi için çok önemli düşünülmesi gerekmektedir. Kentler küresel rekabet ortamına katılabilmek için, güçlü olabilmek için, ayakta kalabilmek için güçlü olayların peşine düşmüştür, bu da kentsel yapıyı değiştirecek bölgeler oluşturmaktadır. Akhisar kentsel bir bölgede, önemli stratejileri var, bölgede kenar kent ve önemli rolleri olabilmektedir. Bugüne kadar hep büyüme planları gerçekleştirdik, bunun dışında farklı planlar gerçekleştiremedik. Yeni yapılacak imar planı sadece mülk sahiplerini ilgilendirmemeli, mülk sahibi olmayanları da ilgilendirmelidir. Bütün kenti kucaklayacak bir imar planı ortaya çıkarmak gerekir. Planlar bugüne kadar büyüme planları üzerine kurulduğu için hep sorunlu doğmuştur” dedi.
Planı teknik yönden ele alan Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Mert Çubukçu “Akhisar daha çok göç almayan kendi içerisinde hareket bir ilçe yapısına sahiptir. 1960lı ve 70li yıllardan sonra kırsal kesimlerden kente göçün başladığı görülmüştür. Akhisar’ın yeni yapılacak planın büyüme değil kentsel kaliteyi arttırmak olacaktır. Akhisar’ın nüfusu yaşlanmaktadır, ancak genç nüfusunun da azalış içerisinde olmadığı gözlenmektedir. Akhisar’da bir konutta ortalama 4.7 kişi oturmaktadır. Akhisar’da fakülte ve üstünde mezuniyeti olan oranı yüzde 1 olarak gözlenmektedir, bu da gösteriyor ki Üniversiteye giden gençlerin çoğu ilçeye geri dönüş yapmıyor. Akhisar’ın toplam nüfusunun engelli oranı ise yüzde 2.10’dur. Özet olarak yüksek nüfusu var, düşük nüfus artışı var, zamanla daha kentli nüfus, eğitim oranı düşük, yaş grupları dengeli ve göç sınırlı olarak söyleyebiliriz. Akhisar’da her 2 kişiden birisi çalışıyor. Temel olarak Akhisar’da ziraat, avcılık, ormancılık, orman işletmeciliği, gıda, içecek, tütün sanayi ve toptan ticaret sektörleri faaliyet gösteriyor. Yüksek çalışan oranı var. İlçede yüzde 75 müstakil ev var, konut sahibi oranı ise yüzde 77 oranındadır bu da planlama açısından olumlu yönde seyir göstermektedir. Akhisar’daki evlerin oda sayısı ortalaması 3.6’dır. Akhisar fiziksel olarak Kuzey ve Batısı gelişime açık bölgelerdir. Akhisar’ın 2025 yılında tahmini nüfusu 120 Bin kişi olarak öngörülmektedir. Planlama kararlarına ilişkin, kentsel sit alanları ile planın entegrasyonun sağlanması, üst ölçekli plan kararları ile ilişkinin kurulması, donatı alanları dengesinin kamu yararına yeniden kurulması, tutarlı ve gerçekçi nüfus ile işgücü projeksiyonu, özürlü ve yaşlanan nüfusun planlamada dikkate alınması ve çevre yolu ile kent arasında olası yapılaşma baskısı dikkate alınmalıdır” dedi.
İkinci oturumda Akhisar Planlama ve Mimarlık konuları ele alındı. Yine Hasan Topal’ın oturum başkanlığında konuşmacı Yüksek Mimar Adnan Kazmaoğlu “bu kent bir teknedir, hepimiz içerisindeyiz, tekne batarsa hepimiz batarız, bundan dolayı herkesin bu oluşum içerisinde olması gerekmektedir. Yeni yapılan imar planları ranta dayanıyor, iki ranttan bahsedebiliriz, birisi mülk değeri diğer ise kentin yaşanabilir bir kent oluşumu meydana getirebilme rantıdır. Akhisar’da tarihsel bina diye tabir ettiğimiz evler çok azdır. Maalesef planlamalar nedeniyle bunlar heba edildi. Bunlar a şehrin kimliğinin yok olmasına neden olmuştur. Kent kimliği çok önemli rol oynuyor, planlama da kimlik de ele alınmalıdır. Akhisar’ın Tahir Ün Caddesi kent kimliğiydi ve o kimlik şuanda yok oldu. Yaşam alanları gerçekten şehrin nefes almasını sağlayan alanlardır, planlamada muhakkak yaşam alanlarına öncelik verilmesi gerekmektedir. Yeni planlamada Eski Belediye Hizmet Binası, Şehit Necdi Şentürk Parkı ve Stadyum alanının aynı çatı altında “Center Park” olarak değerlendirilmesini arzu ederdim. Şehir merkezinde kesinlikle katlı otopark yapmak doğru değildir. Kentlerin Kentsel tasarımlara ihtiyacı vardır” dedi.
Akhisar İmar Planında Koruma Unsuru hakkında sunumu ile görüşlerini bildiren Doğuş Üniversitesinden Yrd. Doç Dr. Senem Doyduk “Çalışmalar eğer birbirlerinin üzerine binerse çalışmalar daha değerli olur. Kentsellik sadece bir üst ölçeği temsil etmez, yapı ölçeğinden de söz edilmesi gerekmektedir. Tahir Ün Caddesinde çok büyük bir yıkım var, bu yıkım çarşı da da sürecek mi, sürecekse bu nasıl bir yapı olacak, kentin karakteristiği ne olacak. Geçmişte yapılan hata değil de bunların bir geleneksel olarak meydana getirildiğini ele alarak planlarımızı yapmamız bizlere fayda sağlayacaktır” dedi.
Sempozyum sonunda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı katılımcılara çiçek ve plaket takdim etti.
---
---