KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Zeytin, Bağ, Pamuk ve Sebze Tarlalarında Çalışmaları Devam Ediyor

Zeytin, Bağ, Pamuk ve Sebze Tarlalarında Çalışmaları Devam Ediyor

5 Ağustos 2016 Saat: 17:28
Zeytin, Bağ, Pamuk ve Sebze Tarlalarında Çalışmaları Devam Ediyor
Zeytin, Bağ, Pamuk ve Sebze Tarlalarında Çalışmaları Devam Ediyor
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Zeytin, Bağ, Pamuk ve Sebze Tarlalarında Çalışmaları Devam Ediyor

Akhisar Metronom Haber Ajansı - MHA

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde görevli bitki sağlığı ve bitki besleme uzmanlarından oluşan arazi kontrol ekipleri belirlenmiş program dahilinde her gün zeytin, bağ, mısır, pamuk ve sebze ekili alanları ziyaret ediyor.

Zeytinliklerde yapılan kontrollerde Benek olarak adlandırılan zararı yapan Zeytin Kabuklu Biti zararlısı ile mücadele için 5-9 Ağustos tarihleri arasında ilaçlama ilanı verildi, zeytin çeşitlerinde verim ve kalite kayıplarına sebep olan Zeytin Kabuklu Bitine karşı mücadele etmeleri konusunda üreticiler uyarılıyor.

Zeytin Kabuklu Bitinin Zarar Şekli:

Zeytin kabuklu biti, ekonomik yönden önemli bir zararlıdır. Zararını, meyve ağaçlarının gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerinde meydana getirir. Popülâsyonu yüksek olduğunda, ağaçların kurumalarına neden olur. Zararlının beslenirken kırmızı veya mor lekeler meydana gelir. Böyle lekeli meyveler pazar değerini kaybetmekte, depolamada büyük kayıplara uğramakta ve konserveleri yapılmamaktadır. Ülkemizin tüm bölgelerinde bulunmaktadır. Zararlı Olduğu Bitkiler Elma, şeftali, kiraz, vişne, erik, kayısı, yenidünya, muşmula, ahlat, zeytin, üvez, ceviz, bağ, kestane ve bazı süs bitkileri konukçuları olarak saptanmıştır.

Zeytin Kabuklu Biti ile Mücadele Yöntemleri:

Bulaşık bahçelerde toprak işlemesi, sulama, gübreleme ve budama işleri usulüne uygun olarak yapılmalıdır. Budamadan kalan artıklar mutlaka yakılarak yok edilmelidir. • Bulaşık ağaçlardan alınan dayak ve sırıklar temiz ağaçlarda kullanılmamalıdır. Bahçe kenarındaki çit bitkileri kontrol edilmeli zararlıya rastlanırsa, bitkilerde ilaçlanmalı veya kesilip yakılmalıdır. Zeytin bahçelerinde genellikle nem oranı yüksek sahil kesimleri ile sulanan bahçelerde yer alan ve yeşil sofralık olarak değerlendirilen zeytin çeşitlerini daha çok tercih eder.

İlaçlama Zamanının Tespiti; Bulaşık meyve bahçeleri devamlı kontrol altında bulundurulmalıdır. Gözler patlamadan önce bahçeyi temsil edecek 5 ağacın çeşitli yönlerindeki dallar kontrol edilir. Canlı bireylerin varlığı ve oranı incelenir. Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak da hareketli larva çıkışı gözlenmelidir. Zararlı kışı genellikle olgun dişi döneminde geçirmektedir. Bu dönemde dişi kabukları çok sert ve kalındır. Bu yüzden kışlık ilaçların etkisi pek yüksek olmamaktadır. Zeytin kabuklu bitinin yaprak ve sürgünlerde zarar yapan 1. dölüne karşı, çok yüksek popülasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır. Zararlının ikinci dölünde ise, bahçedeki zararlı yoğunluğu ve parazitlenme oranı göz önüne alınmalıdır. Zararlı yoğunluğunun yüksek, parazitlenme oranının da %50’den düşük olduğu bahçelerde, kimyasal mücadele yapılmalıdır. Bunun için, temmuz sonu ağustos başlarından itibaren, yumurtalı dişiler kontrol edilecek ve yumurtaların %50’sinin açıldığı (ikinci döl ergin oranının %70-80’i bulduğu) zaman, ilaçlama yapılacaktır. İlaçlamalarda, mümkün olduğu kadar seçici ilaçlar tercih edilmelidir. Kimyasal Mücadelede İl/ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin ilaçlama ilanlarına uyulmalıdır.

İlaçlama yapacak çiftçilerimizin dikkat edeceği önemli hususlardan bir tanesi de kalıntı problemidir. Yapılan arazi kontrollerinde çiftçilerimiz kalıntı problemi konusunda uyarılmıştır. Bitkileri hastalık ve zararlılardan korumak amacıyla kullanılan ilaçların, tüketim aşamasında ürün üzerinde bulunan miktarına kalıntı denir. Tarım ürünlerinde bitkileri hastalık ve zararlılardan korumak amacıyla kullanılan ilaçlar dikkat edilmediğinde insanlarda başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olabilmektedir. Tarım ürünleri ihracatında yaşadığımız en büyük sorun ihraç ürünlerimizde bulunan zirai ilaç kalıntısıdır. Kalıntı nedeniyle bazı ürünlerimiz geri gönderilmekte yada bazı pazarlar tümden kaybedilmektedir. Kalıntı sorunu öncelikle; doğru ilacın doğru zamanda ve doğru dozda kullanılması ile başından engellenebilir. Tarım ürünlerinde ilaç kalıntısının oluşmasına sebep olan çeşitli unsurlar vardır. Bu unsurlar:

1-Ruhsatsız ilaç kullanımı

2-Aşırı dozda ilaç kullanımı

3-Gereksiz ilaç karışımları ve kullanımları

3-Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye uyulmaması

4-Amaç dışı ilaç kullanımı

5-Esas olan kültür bitkisi arasına başka ürünlerin ekilmesi

6-İlaçlamalarda kullanılan ilaçlama alet ve makinalarının uygun olmaması

7-Hava şartlarının etkisi ile ilaçlarda sürüklenme

8- Sergi yerlerindeki yanlış uygulamalar.

9- Depo ilaçlamalarında yapılan hatalar.

10- Ticari kaygılarla gereksiz ilaç ve yaprak gübresi kullandırılması

Yine pamuk tarlalarında yapılan kontrollerde yoğun olarak Yeşilkurt yumurtalarına rastlanmakta. Yumurtadan çıkan larvalar erken dönemde bitkinin üst kısmında bulunduğu, zamanla büyüdükçe aşağıya doğru indiği; tarak, çiçek ve kozalarla besleniyor. Zarar gören taraklar sararıp döküldü ve bunlarda koza oluşmamaktadır. Mücadele maksadıyla yapılacak ilaçlamanın sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılması önerilmekte. Ayrıca doğal düşmanlarını korumaya yönelik önlemlerle Yeşilkurt baskı altında tutulabileceği, avcı böcek (predator) populasyonunun yüksek olduğu zamanlar mücadeleye gerek duyulmayabileceği ve bundan önceki nesilde faydalı böceklerin zararlıyı baskılamış olması nedeniyle ilaçlama ilanı verilmemiştir.

Sebzelerde Yeşilkurt zararı sonucunda meyveler çürür. Sebzede çürüyen bu meyveler Kurşuni Küf Hastalığına davetiye çıkardığı, Domateslerde çok büyük zararlara sebep olabilecek Domates Güvesi (Tuta absoluta) zararlısının da son günlerde zarar yapmaya başladığı vurgulanırken, Yeşil Kurt ilaçlaması yaparken Domates Güvesine de etkili olan ilaçların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Bu bağlamda Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Domates ve Biberler Yeşilkurt ve Domates Güvesi zararlıları ile ilaçlı mücadele maksadıyla 3-4-5 Ağustos tarihlerinde, Pamukta Yeşil Kurt zararlısına için ise 5-6-7 Ağustos tarihlerinde ilaçlama için ilan verilmiştir.

Domates Güvesi, mücadele edilmediği zamanlarda büyük ürün kayıplarına sebep olabileceği, ergin güve kelebeklerinin geceleri aktif olduğunu, gündüzleri ise yaprakların arasında saklanmaktadır. Bitki yaprak, tomurcuk, sap, gövde ve meyvelerine bırakılan Domates Güvesi yumurtalarının 4-5 günde açılarak larva çıkışı olduğu ve koşullar uygun olduğu yılda 10-12 döl vermektedir.