Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yürütülen zeytinde coğrafi işaret çalışmalarında sona gelindi.
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yürütülen zeytinde coğrafi işaret çalışmalarında sona gelindi. Akhisarlı üretici artık Akhisar Tipi Domat ve Akhisar Tipi Uslu Zeytin’de coğrafi işaretine sahip oluyor. ATSO Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu yaptığı açıklamada Akhisar Tipi Gemlik zeytini coğrafi işaretini de almak istediklerini ardından Akhisar köftesini de tescil etmek istediklerini belirtti.
Coğrafi işaretler ile ilgili Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Mustafa Dalkıran ve Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı sunum yaptılar.
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu yaptığı konuşmada “Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlediğimiz ve Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Sayın Mustafa Dalkıran ve Markalar dairesi uzmanı Gonca Ilıcalı’nın konuşmacı olarak katıldıkları “Marka ve Coğrafi İşaretler” konulu toplantımıza hoş geldiniz.
Hepinizin bildiği gibi artık tüm dünyada ve ülkemizde firmaların kimlikleri markaları, yörelerin kimlikleri coğrafi işaretler oldu. Bu durum Akhisar’ımız için de böyle. Özellikle, 1995 yılında çıkan gıda yasası sonrası kanuni zorunluluk gibi görünen marka tescilleri şimdi artık firmalarımızın simgesi ve kimlikleri haline geldi. Artık markalar firmaların unvanlarının önüne geçti. Bizler Akhisar olarak mutluyuz, çünkü kanuni bir zorunluluk olarak başlayan bu süreç sonunda ilçemizde gerek gıda sektöründe gerekse sanayi sektöründe, ülke, hatta dünya çapında tanınan markalar oluştu.
Akhisar endi içerisinde markaları bir bir piyasaya sunarken ülke ve dünya çapında marka olmuş firmalarında yatırım yapma konusunda cazibe merkezi olmaya devam ediyor.
Akhisar’da üretilen ürünler firmalarımız aracılığı ile marka oldu; ancak bu ürünlerin yöresel anlamda da sahiplenilmesi ve korunması gerekiyordu. İşte bu nedenle Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Zeytin ile yine Akhisar’a özgü Akhisar köftesi için coğrafi işaret almak amacıyla Türk Patent Enstitüsüne müracaatlarımızı yaptık, Akhisar tipi Domat ve Akhisar Tipi Uslu zeytinde süreç sona yaklaştı. Çok kısa bir süre sonra bu ürünlerin coğrafi işaretlerini almış olacağız. Akhisar köftesinde süreç devam ediyor.
Değerli konuklar coğrafi işaret almak istediğimiz bir ürün daha var. O da Akhisar tipi Gemlik zeytini. Bizler bu ürüne neden olan coğrafi işaret almak istiyoruz. Onu da kısaca açıklamak istiyorum. Bilindiği gibi Akhisar tipi gemlik zeytini ilçemizde bol miktarda üretiliyor. Hatta tüm körfez bölgesinde üretilen gemlik zeytininden de fazla üretiliyor. Bu zeytinlerin büyük bir bölümü ilçemiz dışındaki zeytin firmaları tarafından alınıp kendi işletmelerinde işledikten sonra ambalajlarının üzerine gemlik zeytini damgası vurularak satılıyor ve herkes de bu zeytinlerin tümünün gemlik yöresinde üretildiğini sanıyor. Oysa o zeytinlerin çoğu Akhisar yöresinde üretiliyor. Biz şimdi de bunun mücadelesini veriyoruz. Akhisar’da yetişip işlendikten sonra piyasaya sürülen bu zeytinlerin ambalajlarına “Akhisar Tipi Gemlik Zeytini” damgası vurulduktan sonra piyasaya sunulmasını istiyoruz. Bu konuda bilimsel çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Mustafa Dalkıran yaptığı konuşmada “Akhisar markalaşma konusunda bugüne kadar boş kalmamış ve iyi bir süreç geçirdiği gördük. Akhisar için markalaşma sürecine başlanıldı diyebiliriz. Çok sıkı bir çalışma çabası görüyoruz. Akhisar Domat ve Akhisar Uslu zeytinleri patent ve coğrafi işaretleri artık son noktaya gelindi ve çok yakında resmi gazetede yayınlanacaktır ve tescil edilecektir.
Marka Nedir, Nasıl Korunur
Marka bir işletmenin mallarını yada hizmetlerini diğer işletmelerinin mallarından ayıran farktır. Markanın temel fonksiyonlarında ayırt edilicilik, orijin ve kaynak işareti, reklam ve tanıtım aracı, kalite göstergesi, imaj, güven aracı, taahhüt, ticari değer ve varlığa sahip olması gerekmektedir.
İyi işletme, işe uygun bir yönetim, iyi bir ekip, kaliteli ürün, çeşit, imaj, marka kimliği, farklılaşma, uygun konumlandırma, istikrar, reklam, tanıtım, pazarlama, ARGE, vb. faktörler markanın önemli noktalarındandır.
Marka önemli bir varlıktır, güçlü bir pazarlama aracıdır, aksız rekabeti önlemenin etkili bir yoludur, iyi bir marka çok taklit edilir, çok taklit edilen marka sulanır ve tescil taklidi önler.
2010 yılı sonu itibari ile dünyadaki en değerli markalar ise şöyle sıralanmıştır; Apple, google IBM McDonald’s, Microsoft diye sıralanıyor.
Marka tescili 120 TL başvuru ücreti, 400 TL tescil ücreti ve 10 yılda bir 500 TL yenileme ücretlerinden oluşmaktadır.
Marka seçiminde; ürünle uyumlu mu, hedef tüketici kitlesine hitap ediyor mu, özgün mü, ayırt edici niteliği yüksek mi, sektörde başkaları tarafından kullanılıyor mu yada başkaları adına tescilli mi, tescil edilebilir mi, uluslar arası tescil mümkün mü, alan adı olarak tescil edilebilir mi, internette kullanıma uygun mu sorularına cevap verilebilmesi gerekmektedir” dedi.
Coğrafi işaretler konusunda ise bilgi veren Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı; Coğrafi işaretler ile ilgili tanımlar, coğrafi işaretlerin önemi, Türkiye’de coğrafi işaret koruması ve Avrupa Birliğinde coğrafi işaret korumaları hakkında bilgi verdi.
Program sonunda ATSO yönetim kurulu Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu ve Meclis Başkanı Mehmet Ulusoy sunum yapan Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Mustafa Dalkıran ve Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı’ya plaket takdim etti.
Haber & Reklamlarınız için : 0236 412 79 22